Την ώρα που τρέχει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου για μικρό τμήμα του προσωπικού της Ελληνικής Τράπεζας, άρχισαν παράλληλα να γίνονται και εσωτερικές μετακινήσεις εργαζομένων, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του ομίλου.

Οι μετακινήσεις θα γίνουν περισσότερες όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση της Ελληνικής με την Eurobank Cyprys, το τρίτο τρίμηνο του 2025.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», εδώ και μέρες καταγράφονται μετακινήσεις και αλλαγές θέσεων σε εργαζόμενους της Ελληνικής, για να καλυφθούν άμεσα κάποιες ανάγκες που υπάρχουν ή θα προκύψουν και εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του ομίλου. Προς το παρόν, η κατεύθυνση των μετακινήσεων είναι προς το κέντρο επικοινωνίας πελατών.

Στο επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλες αλλαγές, με ορίζοντα πάντα τη συγχώνευση των δυο τραπεζών, καθώς η μείωση του προσωπικού είναι μονόδρομος.
Το σχέδιο εθελούσιας εξόδου είναι σε εφαρμογή από τις 17 Φεβρουαρίου και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 4 Μαρτίου, με δικαίωμα συμμετοχής των εργαζομένων της Ελληνικής Τράπεζας, της Παγκυπριακής Ασφαλιστικής και της Hellenic Life Insurance.

Με τις μέχρι τώρα ενδείξεις δεν αναμένεται να δοθεί παράταση. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι η αποχώρηση περίπου 400 υπαλλήλων, με το ανώτατο ποσό αποζημίωσης, που είναι ήδη εγκεκριμένο και από τον Έφορο Φορολογίας, να είναι 200.000 ευρώ αφορολόγητα.

Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», χρειάζεται δρόμος για να επιτευχθεί ο αριθμητικός στόχος αποχώρησης των εργαζομένων που έχει στα πλάνα η διοίκηση για μείωση του μισθολογικού κόστους. Η εμπειρία προηγούμενων σχεδίων έχει δείξει ότι συνήθως μεγάλη κινητικότητα για… να πατήσουν οι εργαζόμενοι το κουμπί εξόδου παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες της προθεσμίας, ακόμη και την τελευταία μέρα.

H ETYK, με ανακοίνωση που είχε εκδώσει στις 17 Φεβρουαρίου, τόνιζε ότι θα διαφυλάξει τον εθελοντικό χαρακτήρα του σχεδίου αλλά επεσήμανε πως «ήδη, με βάση τις εξελίξεις και τις σχετικές ανακοινώσεις, είναι φανερό ότι ο προγραμματισμός είναι γνωστός και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025, με την ενσωμάτωση των δύο οντοτήτων σε μία (Eurobank Κύπρου και Ελληνική). Συνεπακόλουθο των πιο πάνω θα είναι εσωτερικά των δύο τραπεζών να σημειωθούν σημαντικές ανακατατάξεις, που σε μερικές περιπτώσεις ίσως θεωρηθούν και ανατροπές. Πρωταρχικός στόχος της διοίκησης της Eurobank είναι το νέο σχήμα να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό και να επιτευχθεί αυτό πρέπει να προχωρήσει σε επιλογές που να δημιουργούν αυτό το θετικό περιβάλλον. Μια από τις αναγκαίες προτεραιότητες της νέας διοίκησης είναι η μείωση του προσωπικού με βάση τις νέες ανάγκες και προγραμματισμό της διοίκησης».

Το δυναμικό των δύο τραπεζών

Το τελευταίο σχέδιο εθελούσιας πρόωρης αποχώρησης της Ελληνικής είχε εξαγγελθεί τον Νοέμβρη του 2022 και κόστισε τότε στον όμιλο της Ελληνικής €71 εκατ. Ο συνολικός αριθμός υπάλληλων που είχε εγκριθεί για να συμμετάσχει ήταν 446 (περίπου το 16% του προσωπικού του ομίλου). Το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας αυτών των εργαζομένων είχε υπολογιστεί περίπου στα €30 εκατ.
Στα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας, που είναι αυτά του Σεπτεμβρίου του 2024, ο αριθμός προσωπικού που εργοδοτούσε ήταν 2.274, στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2023 ήταν 2.256 και στο εννιάμηνο του 2023 ήταν 2.237.

Από το σύνολο του προσωπικού που απασχολούσε έως τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ελληνική, 2.227 υπάλληλοι ήταν μόνιμο προσωπικό και 47 άτομα ήταν προσωρινό προσωπικό.
Ο αριθμός των καταστημάτων της Ελληνικής είναι 53 και των ΑΤΜ 156. Της Eurobank Cyprys τα καταστήματα είναι 8, δεν υπάρχουν ΑΤΜ και ο αριθμός των εργαζομένων είναι 472. Eίναι γνωστό ότι οι δυο τράπεζες έχουν παρουσία σε συμπληρωματικές δραστηριότητες, με τη μεν Ελληνική Τράπεζα να έχει έντονη παρουσία στον χώρο της λιανικής τραπεζικής και τη Eurobank Κύπρου στον τομέα της επιχειρηματικής πίστης, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την μείωση προσωπικού και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.