Την ανάγκη επανεφεύρεσης των επιχειρηματικών τους μοντέλων σημειώνουν μεταξύ άλλων οι Κύπριοι CEOς, στα πλαίσια της 14ης ετήσιας έρευνας που πραγματοποίησε η PwC. Τα ανώτατα στελέχη των κυπριακών επιχειρήσεων εκτιμούν ότι το υφιστάμενο μοντέλο έχει πιάσει ταβάνι και θα είναι σε θέση να διατηρήσει την οικονομική βιωσιμότητα των εταιρειών για λιγότερο από 10 χρόνια.

Πέραν αυτού, στην έρευνα της PwC καταγράφονται ακόμη οι βασικότερες ανησυχίες των Κυπρίων CEOs, καθώς επίσης και ο ρόλος που θα διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια στο επιχειρείν ο παράγοντας τεχνητή νοημοσύνη.

Το επιχειρηματικό μοντέλο

Αναλυτικότερα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναγνωρίζουν την ανάγκη να επανεφεύρουν εκ νέου τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Οι μισοί CEOs στην Κύπρο (50%) θεωρούν ότι η εταιρεία τους θα παραμείνει οικονομικά βιώσιμη για λιγότερο από δέκα χρόνια εάν συνεχίσει να λειτουργεί με βάση το υφιστάμενο επιχειρησιακό της μοντέλο, ποσοστό πιο υψηλό από πέρυσι (43%).

Αντίστοιχα, οι CEOs στην Ευρωζώνη (48%) και οι CEOs παγκόσμια (43%) συμφωνούν με τους Κύπριους CEOs ότι οι εταιρείες τους θα παραμείνουν οικονομικά βιώσιμες για λιγότερο από δέκα χρόνια εάν συνεχίσουν να λειτουργούν σύμφωνα με το υφιστάμενο επιχειρησιακό τους μοντέλο. Το ποσοστό αυτό στην ίδια ερώτηση πέρυσι ήταν ελαφρώς μικρότερο για τους CEOs στην Ευρωζώνη (42%) και ελαφρώς μεγαλύτερο για τους CEOs παγκόσμια (45%).

Οι μεγάλες ανησυχίες

Οι CEOs στην Κύπρο ανησυχούν λιγότερο για την μακροοικονομική αστάθεια και περισσότερο για τους γεωπολιτικούς κινδύνους (36%), την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες (26%) και την τεχνολογική εξέλιξη (24%). Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός πως φέτος οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο δεν περιλαμβάνονται στις τρεις κορυφαίες ανησυχίες τους για τους επόμενους 12 μήνες, σε αντίθεση με την περσινή έρευνα που βρίσκονταν στην τρίτη θέση.

Τεχνητή νοημοσύνη

Οι επιχειρηματικοί ηγέτες στην Κύπρο είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, με το 69% να εκφράζει εμπιστοσύνη σε αυτήν, σημειώνοντας σημαντική άνοδο από το 43% της προηγούμενης χρονιάς. Παράλληλα, το 58% των CEOs πιστεύει ότι η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (GenAI) έχει ήδη βελτιώσει την αποδοτικότητα του ανθρώπινου δυναμικού τους, ενώ το 27% εκτιμά ότι θα ενισχύσει και την κερδοφορία των εταιρειών τους τον επόμενο χρόνο.

Αν και το 41% των CEOs αναγνωρίζει την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις τεχνολογικές πλατφόρμες τους ως προτεραιότητα για τα επόμενα τρία χρόνια, μόλις το 29% σχεδιάζει να την εντάξει στη στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Κλίμα: Κανένα αντίκτυπο οι επενδύσεις

Αναφορικά με την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές, η πλειοψηφία των Κύπριων CEOs (64%) δηλώνει ότι οι φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις των τελευταίων πέντε ετών είχαν ελάχιστο ή κανένα αντίκτυπο στα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων/υπηρεσιών, όταν αυτό το ποσοστό ήταν 60% για την Ευρωζώνη και 56% παγκόσμια.

Ρευστό περιβάλλον

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο CEO της PwC Κύπρου, Φίλιππος Σώσειλος, δήλωσε: «Οι επιχειρηματικοί ηγέτες στην Κύπρο αντιμετωπίζουν ένα ρευστό και σύνθετο περιβάλλον που απαιτεί συνεχή προσαρμογή και ικανότητα διατήρησης της ετοιμότητάς τους, ώστε να ελαχιστοποιείται ο αντίκτυπος από τις αναπόφευκτες δυσμενείς εκπλήξεις. Επιπλέον απαιτείται στρατηγική σκέψη για τη μέγιστη αξιοποίηση των ευκαιριών. Η αισιοδοξία για ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα αισθητή, ενώ η ανάγκη για βέλτιστη αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού παραμένει επιτακτική. Οι επιχειρήσεις που θα επιτύχουν είναι εκείνες που θα καταφέρουν να συνδυάσουν την ευελιξία, την καινοτομία και τις στρατηγικές αποφάσεις. Ο ρυθμός επανεφεύρεσης πρέπει να επιταχυνθεί».