Ευτυχώς, οι επιχειρηματίες στην Κύπρο είναι ευχαριστημένοι και αισιόδοξοι σε σημαντικό ποσοστό! Μέσα από τη νέα (14η) έρευνα της PwC Κύπρου για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, μέσα από τον φακό του επιχειρείν, προκύπτει πως ποσοστό γύρω στο 40% των επιχειρηματικών ηγετών στην Κύπρο δηλώνει ευχαριστημένο από την κερδοφορία των εταιρειών τους μέσα στο 2024 και είναι αρκετά αισιόδοξοι ότι η επιτυχής τους απόδοση θα συνεχιστεί και μέσα στο 2025.

Ο Φίλιππος Σώσειλος, CEO PwC Κύπρου, παρουσιάζει στον «Φ» μέσω αυτής της συνέντευξης τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της φετινής μεγάλης έρευνας της εταιρείας ανάμεσα σε 122 επιχειρηματικούς ηγέτες στη χώρα μας.

* Τα πλήρη αποτελέσματα της 14ης Έρευνας της PwC Κύπρου για τους CEOs θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση την ερχόμενη Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, στο Experience Center του οργανισμού.

Η καλύτερη χρονιά κερδοφορίας

Το 2025 ξεκίνησε με προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και τι πιστεύουνοι επιχειρηματικοί ηγέτες,με βάση τα ευρήματα της 14ης Έρευνας της PwC Κύπρου για τους CEOs;

Το 2025 βρίσκει την κυπριακή οικονομία σε μια περίοδο προκλήσεων, αλλά και σημαντικών ευκαιριών. Παρά τη διεθνή αβεβαιότητα, η Κύπρος παραμένει σε αναπτυξιακή πορεία, με τους επιχειρηματικούς ηγέτες να εκφράζουν αυξημένη εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας.

Μπορώ να σας αποκαλύψω πως, σύμφωνα με τα ευρήματα της 14ης Ετήσιας Έρευνας της PwC για τους CEOs στην Κύπρο, στην οποία συμμετείχαν 122 επιχειρηματικοί ηγέτες, το 69% αισθάνεται ευρύτερα αισιόδοξο για την κυπριακή οικονομική ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο.

Συγκεκριμένα, το 41% δηλώνει ότι αυτή ήταν η καλύτερη χρονιά για την κερδοφορία της επιχείρησής τους και το 40% δηλώνει ότι είναι από πολύ, έως εξαιρετικά, σίγουρο για τις θετικές προοπτικές της εταιρείας του αλλά και για την αύξηση των εσόδων της κατά το επόμενο έτος.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο της έρευνας είναι ότι αρκετές εταιρείες σχεδιάζουν να αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που πηγάζει επίσης από την έλλειψη αναγκαίων δεξιοτήτων.

Στην Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα της PwC για τους CEOs, η οποία παρουσιάστηκε στο Νταβός πριν λίγες βδομάδες, ξεχώρισε η αισιοδοξία των CEOs και για την παγκόσμια οικονομία. Ποιες είναι οι παράμετροι που ενισχύουν αυτή την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια και στην τοπική οικονομίακαι ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να την επηρεάσουν αρνητικά;

Η αισιοδοξία των 4.701 CEOs για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, με το 58% να αναμένει αύξηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης τους επόμενους 12 μήνες, όταν αυτό το ποσοστό πέρυσι έφτανε το 38% και πρόπερσι μόλις το 18%.

Στην Κύπρο, το 57% των επιχειρηματικών ηγετών της χώρας μας αναμένει βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 40% στην περσινή έρευνα και μια χρονιά πιο πριν ήταν 23%. Αυτή η εμπιστοσύνη πηγάζει από την αυξημένη προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων, τη συγκράτηση του πληθωρισμού και τα σταδιακά οφέλη που προκύπτουν από τις επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων αγορών και στη τεχνολογία με έμφαση στη Τεχνητή Νοημοσύνη.

Γεωπολιτικά και ανθρώπινο δυναμικό

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις κατατάσσονται μεταξύ των σημαντικότερων ανησυχιών των CEOs, όπως και πέρσι; Τι άλλο τους προβληματίζει;

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η συνεπακόλουθη αβεβαιότητα, παραμένουν μεγάλη ανησυχία για όλους τους CEOs όπου και αν δραστηριοποιούνται. Στην Κύπρο, ωστόσο, οι CEOs κατατάσσουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις ως τη μεγαλύτερη τους ανησυχία, αν και με μικρότερη ένταση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Επιπρόσθετα, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με τις απαιτούμενες δεξιότητες εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα, αποτελώντας σοβαρό εμπόδιο για την ανάπτυξη των ίδιων των επιχειρήσεων, ενώ αισθητή κάνει την εμφάνιση της στην πρώτη τριάδα των απειλών και η τεχνολογική εξέλιξη. Η τεχνολογία και η ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα είναι από μόνη της μια ακόμη πρόκληση.  

Σε αντίθεση με πέρσι, ο πληθωρισμός, ο οποίος εδώ και αρκετούς μήνες έχει υποχωρήσει, δεν βρίσκεται στις κορυφαίες ανησυχίες, καθώς, παραδόξως, και οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο.

Με δεδομένη τη διαρκή ανάπτυξη της τεχνολογίας, θεωρείτε πως οι επιχειρηματίες στην Κύπρο ακολουθούν τις διεθνείς τάσεις, ειδικά σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Οι επιχειρηματίες στην Κύπρο αναγνωρίζουν τη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης και κινούνται προς την ενσωμάτωσή της στις επιχειρηματικές διαδικασίες τους. Μάλιστα, οι ίδιοι οι CEOs δηλώνουν πως ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς η εφαρμογή της ΤΝ, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα. Η πλειοψηφία των CEOs παγκόσμια ανέφερε πως η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη οδήγησε σε αύξηση της αποδοτικότητας, ενώ το 1/3 παρατήρησε αύξηση της κερδοφορίας και των εσόδων.

Στην Κύπρο, οι CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα αναγνωρίζουν τα οφέλη σε σχέση με την αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου των εργαζομένων ωστόσο, εμφανίζονται αβέβαιοι για τον αντίκτυπο της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην κερδοφορία της εταιρείας τους.

Προσβλέποντας στο μέλλον, οι CEOs στην Κύπρο δηλώνουν ότι η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (συμπεριλαμβανομένου του GenAI) στις τεχνολογικές πλατφόρμες, καθώς και στις επιχειρηματικές διαδικασίες και στις ροές εργασίας, αποτελεί βασική προτεραιότητά τους για τα επόμενα τρία χρόνια.

Τα επιχειρηματικά μοντέλα

Σας ακούμε τα τελευταία χρόνια να μιλάτε για την ανάγκη επανεφεύρεσης των επιχειρηματικών μοντέλων. Ποιες είναι οι κυριότερες αλλαγές που πρέπει να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές;

Εδώ και χρόνια επιχειρηματολογούμε πως η επανεφεύρεση των επιχειρηματικών μοντέλων είναι αναγκαία για την επιβίωση των επιχειρήσεων. Θεωρούμε πως η θέση αυτή επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο, με τους CEOs να καλούνται να δράσουν με μεγάλη ταχύτητα και αποφασιστικότητα αν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον.

Χρειαζόμαστε νέες στρατηγικές με μεγαλύτερη εξωστρέφεια και καινοτόμες λύσεις για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας της PwC για τους CEOs, τέσσερις στους δέκα CEOs πιστεύουν ότι η εταιρεία τους δεν θα είναι βιώσιμη μετά την επόμενη δεκαετία, αν συνεχίσει να λειτουργεί στην τρέχουσα πορεία της.

Είναι γεγονός ότι στην Κύπρο, ως επί το πλείστον βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της αναγνώρισης του θέματος και δεν έχουμε εισέλθει μαζικά στο στάδιο της ουσιαστικής επανεφεύρεσης. Αν και οι συνθήκες των τελευταίων ετών παρείχαν πρόσφορο έδαφος για αλλαγές -πανδημία, γεωπολιτικές εντάσεις, πληθωρισμός, τεχνολογία- εντούτοις, θεωρώ, και μπορούμε να το διαπιστώσουμε και στα ευρήματα της έρευνας, πως ακόμα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα.

Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, η ανάγκη για άμεση προσαρμοστικότητα είναι επιτακτική. Μέσω επαναπροσδιορισμού των επιχειρηματικών μοντέλων και αξιοποίησης των εργαλείων Tεχνητής Nοημοσύνης  μπορούμε να πετύχουμε βελτιστοποίηση των διαδικασιών, μείωση του κόστους, αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών.

Στην PwC Κύπρου, έχουμε προχωρήσει στο μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μας μοντέλου, αξιοποιώντας τα εργαλεία και τις δυνατότητες της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI). Συνδυάζοντας την εκτεταμένη διεθνή γνώση και εμπειρία με την τοπική εξειδίκευση και με σταθερή προσήλωση στις αρχές της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, της ανθρωποκεντρικότητας, της συνεχούς βελτίωσης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο να συμβάλλουμε στην μετεξέλιξη του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Στηρίζουμε με πάθος την υλοποίηση του Οράματος 2035  – η Κύπρος να είναι μία από τις καλύτερες χώρες στο κόσμο για να ζει, να εργάζεται και να επιχειρεί κάποιος.