Στους τρόπους με τους οποίους η ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να ισορροπεί με την ενεργειακή ασφάλεια αναφέρθηκε ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean (2ος από δεξιά στη φωτογραφία), μιλώντας σε στρατηγική συζήτηση για τον «Ενεργειακό Πραγματισμό» στο Energy Egypt Show (EGYPES) στο Κάιρο, στην οποία συμμετείχαν κορυφαία στελέχη από την Total Energies, την Mubadala Energy, την Dragon Oil, την Capricorn Energy, την United Energy Group και την XRG. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean ρωτήθηκε για το κατά πόσον υπάρχει μέλλον για επενδύσεις στο πετρέλαιο και το αέριο και ήταν κατηγορηματικός: «Φυσικά υπάρχει μέλλον για επενδύσεις στο πετρέλαιο και το αέριο. Μπορείς να δημιουργήσεις εκπληκτικές αποδόσεις. Μπορείς να έχεις υπέροχες εμπειρίες. Για εκείνους από εμάς που μείναμε πιστοί στον πραγματισμό και για εκείνους που επέλεξαν να επιστρέψουν στο πετρέλαιο και το αέριο, υπάρχει μια σαφής και σημαντική απόδοση στις επενδύσεις. Μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε σημαντική αξία για τα κράτη».

Επισήμανε ακόμα ότι «εξερευνούμε, αναπτύσσουμε και παράγουμε ενέργεια, η οποία στη συνέχεια δημιουργεί ενεργειακή ασφάλεια και κοινωνικοοικονομικό όφελος. Δημιουργούμε επίσης τεράστια αξία για τους επενδυτές. Η Energean ξεκίνησε ως μια εταιρεία ενός εκατομμυρίου δολαρίων, με ένα μόνο περιουσιακό στοιχείο. Τώρα είμαστε μια διεθνής εταιρεία, εστιασμένη στο αέριο, με παραγωγή 150 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα».

Όπως εξήγησε ο CEO της Energean, χωρίς ασφαλή, αξιόπιστη και προσιτή ροή ενέργειας, υπάρχουν σημαντικές πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις, ενώ η ενεργειακή φτώχεια είναι κάτι το τρομακτικό να το διαπιστώνει κανείς. Ο κ. Ρήγας εστίασε ιδιαίτερα στην κατάσταση στην Ευρώπη: «Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πρόκληση: παλιότερα εξαρτόμασταν από τη Ρωσία. Τώρα εξαρτόμαστε από άλλους, η κατάσταση στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει», επεσήμανε με έμφαση.

Τέλος, με ένα διπλό κάλεσμα για δράση, ο Μαθιός Ρήγας έδωσε μερικές απλές συμβουλές. Στις κυβερνήσεις: «Αφαιρέστε τα εμπόδια. Κάντε τις χώρες σας πιο ελκυστικές για τους επενδυτές». Στις εταιρείες: «Κινηθείτε γρηγορότερα, μην κάθεστε απλώς πάνω σε αποθέματα. Προχωρήστε σε γεωτρήσεις, αναπτύξτε, παράγετε»!