Την ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ των ελλαδικών και κυπριακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας θέλει να προωθήσει ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει την πόρτα σε ένα νέο ταχέως εξελισσόμενο τομέα, που θα δώσει πρόσβαση σε 500 και πλέον δισ. ευρώ που «ξεκλειδώνει» η ΕΕ.

Αν και οι συνεργασίες κυπριακών και ελληνικών επιχειρήσεων στην άμυνα έχουν ήδη φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, με κοινή συμμετοχή σε έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, εντούτοις, ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση θέλουν να ενισχύσουν περαιτέρω τον τομέα με τη ενδυνάμωση αυτών των συνεργασιών, με στόχο τη διεθνή αγορά.

Αυτό τουλάχιστον εξάγεται μέσα από την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, στην εκδήλωση με τίτλο «3 Επιχειρηματικές Παρουσιάσεις της Κύπρου στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Αμαλία, χθες Τετάρτη και διοργάνωσε η FMW Financial Media Way, με την παρουσία σύσσωμου του επιχειρηματικού κόσμου από Κύπρο και Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε μεταξύ άλλων πως η αμυντική βιομηχανία αποτελεί ένα σημαντικό ανερχόμενο τομέα στην Κύπρο, τονίζοντας πως γι’ αυτό τον λόγο ως Κυβέρνηση έχουν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κεραυνού, η Κύπρος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό  και υποδομές, συμπληρώνοντας πως το τελευταίο διάστημα αυτές οι εταιρείες έχουν αποφέρει σημαντικά οφέλη για την Κύπρο.
Σήμερα, όπως είπε ο κ. Κεραυνός, περίπου 30 κυπριακές εταιρείες σχεδιάζουν, παράγουν και εξάγουν σύγχρονο πολεμικό εξοπλισμό, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας έχει αναγνωρίσει τρεις κυπριακές εταιρείες ως κορυφαίες στον τομέα τους.

«Είναι τέτοιους τομείς που θέλουμε πλέον να ενισχύσουμε. Ο τομέας αμυντικής βιομηχανίας είμαι πεπεισμένος ότι διαθέτει τεράστιο χώρο συνεργασιών ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων», είπε ο Υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας παράλληλα τα επιτεύγματα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία έχει αναγνωριστεί και συμπεριληφθεί και στην αλυσίδα παραγωγής αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και φρεγάτων.

Ξεκλειδώνει 500 δισ. ευρώ η ΕΕ

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως υπάρχει τεράστιος χώρος συνεργειών μεταξύ κυπριακών και ελλαδικών επιχειρήσεων, με αδιαμφισβήτητες οικονομικές προοπτικές και όχι μόνο.
Αναμφισβήτητα, ο κ. Κεραυνός αναφερόταν και στις πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τα δισεκατομμύρια ευρώ που θέλει να επενδύσει η ΕΕ στον τομέα.
Ειδικότερα, τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και οι αυξανόμενες πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή της Ευρώπης έχουν χτυπήσει καμπανάκι στην Ευρώπη, η οποία σύμφωνα με ειδικούς δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση πολέμου.

Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής είπε πως η ΕΕ θα χρειαστεί περίπου 500 δισ. ευρώ για την άμυνά της τα επόμενα 10 χρόνια. Δισεκατομμύρια στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση πολλές κυπριακές εταιρείες.
Όπως ανέφερε ο κ. Κεραυνός, στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 30 κυπριακές εταιρείες, ωστόσο, αυτό είναι ένα μόνο μικρό κομμάτι του τομέα.

Ο τομέας της αμυντικής βιομηχανίας δεν περιορίζεται μόνο σε όσες εταιρείες παράγουν αμυντικό εξοπλισμό, αλλά εκτείνεται σε όλες τις μορφές επιχειρήσεων. Κυπριακές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στη βιομηχανία, αποκτώντας πρόσβαση σε συμβόλαια εκατομμυρίων ευρώ. Η Κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αναγνωρίσει και εντοπίσει αυτή τη μεγάλη προοπτική για τις κυπριακές επιχειρήσεις. Κάτι εξάλλου που καταδεικνύεται μέσα από τις κινήσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης. Από τη μια, το γεγονός πως ο Υπουργός Οικονομικών επέλεξε να μιλήσει για αυτό το θέμα ενώπιον επιχειρηματιών από Ελλάδα, καλώντας τους σε συνεργασία, και από την άλλη μέσω των αποφάσεων που λήφθηκαν το τελευταίο διάστημα και την εφαρμογή έξι πολιτικών για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Κύπρου.

Δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Έρευνας – Καινοτομίας

Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο «Φ» επικοινώνησε με τον Δρ. Τάσο Κουνούδη, πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΣΕΕΚ), μέσω του οποίου δραστηριοποιείται η κυπριακή αμυντική βιομηχανία.

Όπως τόνισε ο κ. Κουνούδης, υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Οικονομικών για την αναφορά στην ομιλία του αλλά και για την έμπρακτη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βιομηχανία την οποία δραστηριοποιούνται.

Ο κ. Κουνούδης πρόσθεσε πως ο ΚΣΕΕΚ έχει υπογράψει μνημόνια συναντίληψης με την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (ΕΛΕΑΑ) και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), τα οποία αποτελούν, όπως συμπλήρωσε, τη βάση μιας εξαιρετικής βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ήδη ελλαδικές και κυπριακές επιχειρήσεις συμμετέχουν σε 26 κοινά έργα ανάπτυξης ευρωπαϊκών αμυντικών συστημάτων, χρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ, και με άμεσο όφελος για την κυπριακή και ελληνική οικονομία περίπου 54 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Κουνούδης, συμπληρώνοντας πως συμμετέχουν ανελλιπώς από το 2021 στην διεθνή έκθεση αμυντικών τεχνολογιών DEFEA στην οποία επιστρέφουν το 2025 με κυπριακό περίπτερο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας και με τη στήριξη της πολιτείας.