Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) στον εργασιακό χώρο έχει σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση τον τελευταίο χρόνο, με το ποσοστό υιοθέτησής της να εκτοξεύεται σήμερα στο 75%, από το 22% του 2023.
Τα υψηλότερα ποσοστά ένταξης της GenAI κατέχει ο τεχνολογικός τομέας με 90%, ενώ τα χαμηλότερα ο δημόσιος τομέας και οι κυβερνητικές υπηρεσίες με ποσοστό 60%. Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα της EY “Work Reimagined Survey 2024”, η οποία διεξήχθη ανάμεσα σε 17.350 εργαζόμενους και 1.595 εργοδότες σε 23 χώρες και 27 βιομηχανικούς κλάδους σε ολόκληρο τον κόσμο. Η έρευνα είχε ως στόχο να διερευνήσει πως η αναδιαμόρφωση τεχνολογικού τοπίου σε συνδυασμό με τη δυναμική αγορά ταλέντων μπορεί να δημιουργήσει μια μοναδική ευκαιρία για τους εργοδότες, ώστε να επιτύχουν ανώτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα.
Περισσότερο από το ένα τρίτο των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα κατέγραψαν θετικές αξιολογήσεις σε σχέση με τον αντίκτυπο της χρήσης του GenAI στη βελτίωση της παραγωγικότητας (37%) και στην ικανότητα εστίασης σε εργασίες υψηλής αξίας (36%). Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η υιοθέτηση του GenAI συσχετίζεται με την επάρκεια στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. 58% των εργαζομένων που χρησιμοποιούν το GenAI δηλώσαν ότι τα προγράμματα ανάπτυξης και κατάρτισης του οργανισμού τους είναι «πάνω από τον μέσο όρο» ή «εξαιρετικά».
Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης την ανάγκη να διασφαλιστεί η συνεπής υιοθέτηση των εργαλείων και των δεξιοτήτων γύρω από το GenAI, από όλες τις γενιές εργαζομένων. Ενώ σχεδόν το ¼ (23%) του συνόλου των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρει εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, η διαφορά μεταξύ των millennials (27%) και των baby boomers (7%) είναι έντονη.
Η ευρύτερη εικόνα της έρευνας, αποδεικνύει ότι η εργασία αποσυνδέεται ολοένα και περισσότερο από τις παλιές ιδέες που αφορούν την καριέρα και τους χώρους εργασίας. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι, ενώ οι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν κίνητρα και να είναι πρόθυμοι να προωθήσουν τους εργοδότες τους, βρίσκουν νέες ευκαιρίες με αυξημένες συνολικές αποδοχές (81%), καλύτερη συνθήκες και καριέρα (79%), ποιότητα ηγεσίας (76%) και εξ αποστάσεως εργασία (75%). Η υγεία και η ροή των ταλέντων (διατήρηση και προσέλκυση) είναι θεμελιώδους σημασίας, με την έρευνα να επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη των εργοδοτών να τη μετρήσουν, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ευθυγράμμιση των στρατηγικών τους για την κουλτούρα, τις συνολικές ανταμοιβές και τη μάθηση, και κατ’ επέκταση να επιτύχουν βασικά επιχειρηματικά αποτελέσματα.