Εσπευσμένα θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόσφατη γυναικοκτονία της Πάφου, με τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επιδιώκουν εξηγήσεις από τον Αρχηγό της Αστυνομίας.
Πρόσφατα μας έδωσαν διαβεβαιώσεις για τον τρόπο που δρουν, ανέφερε στον «Φ» η πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αναφέροντας ότι όλα αποδεικνύονται «κούφια λόγια». Ανάλογη ήταν και η θέση και της βουλεύτριας, Ρίτα Σούπερμαν, η οποία σημείωσε ότι η Κύπρος διαθέτει από τις πιο σύγχρονες νομοθεσίες για την έμφυλη και ενδοοικογενιακή βία, οι οποίες όμως δεν τυγχάνουν εφαρμογής. Πρέπει να μπουν προτεραιότητες, είπε, υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται να ολιγωρούν σε καταγγελία βίας, άλλα να σπεύδουν να εντοπίσουν λαγό σε ψυγείο οικίας στην Πάφο.
Συγκεκριμένα η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε στον «Φ» ότι αυτά που ανέφεραν οι αρμόδιοι στη Βουλή για τον τρόπο χειρισμού υποθέσεων ενδοικογενιακής και έμφυλης βίας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Δεν μπορώ να ανεχτώ να μας λένε ωραία λόγια για εξέλιξη και εκσυγχρονισμό και τα πραγματικά περιστατικά να μας δείχνουν άλλα. Γι’ αυτό ενέγραψα το θέμα για την επόμενη συνεδρίαση και μάλιστα ζητάω όπως παρευρεθεί και ο ίδιος ο Αρχηγός της Αστυνομίας», υπογράμμισε.
«Εμείς παίρναμε διαβεβαιώσεις από την Αστυνομία για αλλαγές, ευαισθητοποίηση, εκσυγχρονισμό, δημιουργία τμημάτων και να αποδεικνύεται ότι όλα είναι κούφια λόγια. Χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή λόγω ολιγωρίας του συστήματος», υπογράμμισε η κ. Χαραλαμπίδου.
«Αναμένω από τον υπουργό Δικαιοσύνης μια τοποθέτηση επί της ουσίας. Διότι από έρευνες έχουμε πνιγεί. Είναι απανωτές, η μία μετά την άλλη, όμως πόσες καταδίκες είχαμε; Τι τις αναζητούμε τις ευθύνες όταν δεν μπορούμε να τις καταλογίσουμε;»
Τέλος η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η ανακοίνωση της Επιτρόπου Ισότητας δεν ανταποκρίνεται στις περιστάσεις. «Μας έδωσε μαθήματα για το τι είναι γυναικοκτονία, όμως για την ευθύνη της Αστυνομίας να προστατεύει θύματα βίας, δεν μας είπε τίποτα».
Από την πλευρά της η βουλεύτρια Ρίτα Σούπερμαν, σημείωσε ότι η Κύπρος έχει από τις πιο σύγχρονες νομοθεσίες για τα θέματα έμφυλης βίας και βίας στην οικογένειας. «Ορίσαμε ακόμη και το αδίκημα της γυναικοκτονίας. Υπάρχουν πρωτόκολλα αλλά δεν εφαρμόζονται, υπογράμμισε και εξέφρασε την άποψη ότι εφόσον υπήρχε καταγγελία στην Αστυνομία, τότε το πιθανότερο να ήταν ενήμερες και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. «Συνήθως, όμως, βλέπουμε να πετάνε ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλο», είπε και τόνισε ότι «η ουσία είναι πως δεν αντέδρασαν σωστά».
Η κ. Σούπερμαν ανέφερε εφόσον υπάρχουν νομοθεσίες και πρωτοκόλλα, αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι «δεν υπάρχει η δυνατότητα και η ικανότητα να εφαρμοστούν. Μιλάμε για μια Αστυνομία που σε κάθε τμήμα στελεχώνεται κάποτε από ένα άτομο, που δεν υπάρχουν περιπολικά κάθε στιγμή. Άρα δεν υπάρχουν και περιθώρια αντίδρασης».
Παράλληλα, όμως, μίλησε και για κακή οργάνωση και κακή διοίκηση. «Αν υποθέσουμε ότι ο Αστυνομικός που έλαβε την καταγγελία ήταν μόνος και δεν μπορούσε να αντιδράσει, έπρεπε τουλάχιστον να έχει την ευθύνη να ενημερώσει άλλο αρμόδιο τμήμα για να επισκεφθεί τη σκήνη που εκτυλίσσονταν η βία. Πώς αλλιώς να το διαχειριστεί μόνος; Όμως είναι και θέμα προτεραιοτήτων. Εξεπλάγην όταν άκουσα χθες ότι η Αστυνομίας της Πάφου μετά από πληροφορία πήγε σε οικία και βρήκε λαγό στο ψυγείο. Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας; Να σπεύδουμε για το λαγό; Αυτό δείχνει ότι υπάρχει άγνοια, έλλειψη ευαισθησίας και ενδεχομένως ότι δεν έχουν δοθεί ξεκάθαρες οδηγίες από πλευράς ηγεσίας».