Προβλέψεις για επιδικίες, υπό διαιτησία διαφορές, κανονιστικά και άλλα θέματα έχει διενεργήσει η Τράπεζα Κύπρου για υποθέσεις που αφορούν κυρίως το παρελθόν και οι αποφάσεις είναι χρονοβόρες σύμφωνα με την ενδιάμεση οικονομική έκθεση 2023.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται, αριθμός θεσμικών και ιδιωτών πελατών έχουν καταχωρήσει διάφορες ξεχωριστές αγωγές εναντίον της BOC ισχυριζόμενοι ότι είχαν παραπλανηθεί σε σχέση με την αγορά χρεωστικών τίτλων, που είχαν εκδοθεί από την BOC μεταξύ του 2007 και 2011.
Οι αποζημιώσεις που απαιτούνται περιλαμβάνουν την επιστροφή των χρημάτων που οι επενδυτές είχαν καταβάλει για αυτούς τους τίτλους.
Μέχρι σήμερα, αριθμός υποθέσεων έχουν εκδικαστεί στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα, έχουν κριθεί σε επίπεδο Αρείου Πάγου (το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας) τέσσερις υποθέσεις υπέρ της BOC και τέσσερις υποθέσεις εναντίον της.
Οι υποθέσεις που έχουν κριθεί υπέρ της BOC θα επανεξεταστούν από το Εφετείο σύμφωνα με οδηγίες από τον Άρειο Πάγο. Στην Κύπρο έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής δεκαεννέα αποφάσεις σχετικά με τα αξιόγραφα κεφαλαίου της BOC.
Δεκατρείς από τις εν λόγω αποφάσεις έχουν εκδοθεί υπέρ της BOC (απορρίπτοντας τις αγωγές των εναγόντων) και έξι κατά της BOC. Η BOC άσκησε εφέσεις για όλες τις αποφάσεις που εκδόθηκαν εναντίον της.
Σε έξι από τις δεκατρείς υποθέσεις τις οποίες κέρδισε η BOC PCL, οι ενάγοντες έχουν ασκήσει έφεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθεσμία για καταχώρηση αγωγών που αφορούν αξιόγραφα και άλλα θέματα των οποίων η βάση της αγωγής συμπληρώθηκε πριν από και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, παρήλθε στις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Η BOC κέρδισε πέντε υποθέσεις κουρέματος (που αφορούσαν φερόμενη παράλειψη να ακολουθήσει τιςοδηγίες).
Οι ενάγοντες άσκησαν εφέσεις για δύο από τις εν λόγω αποφάσεις. Η BOC έχασε μια υπόθεση σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων (που αφορούσε φερόμενη παράλειψη να ακολουθήσει τις οδηγίες) και άσκησε έφεση.
Η BOC κέρδισε επίσης πέντε υποθέσεις σε σχέση με το διάταγμα περί διάσωσης με ίδια μέσα.
Η BOC κέρδισε δύο και έχασε τρεις υποθέσεις κουρέματος λανθασμένης εφαρμογής του διατάγματος.
Τον Δεκέμβριο 2015, το Ταμείο Προνοίας των Υπαλλήλων της BOC καταχώρησε αγωγή εναντίον της BOC απαιτώντας την καταβολή ποσού €70 εκατ. το οποίο, ως ο ισχυρισμός του, οφείλεται ως μέρος της συνεισφοράς της BOC βάσει συμφωνίας με την συντεχνία ημερομηνίας 31 Δεκεμβρίου 2011.
Πρώην υπάλληλοι του συγκροτήματος έχουν κινήσει εναντίον της BOC δικαστικές υποθέσεις για ισχυριζόμενη άδικη απόλυση και μία αγωγή για ωφελήματα από το Ταμείο Προνοίας εναντίον της BOC και των καταπιστευματοδόχων του Ταμείου Προνοίας.
Τον Ιούλιο του 2021 η διαφορά για το Ταμείο Προνοίας επιλύθηκε. Επιπλέον, αρκετοί πρώην υπάλληλοι κατέθεσαν αγωγές κατά της BOC PCL αμφισβητώντας τα ποσά που έλαβαν σχετικά με τα διάφορα σχέδια εθελούσιας εξόδου.
Κατά την ημερομηνία αναφοράς, το συγκρότημα δεν αναμένει ότι αυτές οι ενέργειες θα έχουν σημαντική επίδραση στην χρηματοοικονομική του θέση. Έχουν κινηθεί αγωγές κατά της BOC από πελάτες που έχουν δανειστεί σε ξένα νομίσματα (κυρίως σε ελβετικό φράγκο. Ο κύριος ισχυρισμός σε αυτές τις υποθέσεις ήταν ότι η BOC παραπλάνησε τους δανειζόμενους και/ή έδωσε ανακριβή στοιχεία, παραβιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία.
Η BOC είναι εναγόμενη σε ορισμένες διαδικασίες με τον ισχυρισμό ότι η BOC PCL είναι νομικά υπεύθυνη για υποτιθέμενη, μεταξύ άλλων, παραπλανητική χορήγηση δανείων για αγορά ακινήτων στην Κύπρο από Βρετανούς υπηκόους.
Υπάρχουν ορισμένες υποθέσεις που αφορούν τραπεζικές εργασίες όπου τα απαιτούμενα ποσά είναι σημαντικά. Αυτές οι υποθέσεις αφορούν κυρίως ισχυρισμούς σχετικά με τις τυποποιημένες πολιτικές και διαδικασίες της BOC που φέρεται να έχουν ως αποτέλεσμα ζημιές και άλλες απώλειες για τους ενάγοντες.
Περαιτέρω, υπάρχουν διάφορες άλλες υποθέσεις που αφορούν τραπεζικές εργασίες όπου τα σχετικά ποσά δεν είναι τόσο σημαντικά.
Μεταξύ άλλων, το Μάρτιο του 2021 επιδόθηκε στη BOC αίτηση από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών με την οποία αιτείται την έκδοση δικαστικού διατάγματος που να απαγορεύει τη χρήση συγκεκριμένων ρητρών οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στις καταναλωτικές συμβάσεις της BOC καθώς και την απαίτηση για τροποποίηση οποιονδήποτε τέτοιων συμβάσεων (υφιστάμενων και μελλοντικών) ούτως ώστε να διαγραφούν οι εν λόγω ρήτρες οι οποίες θεωρούνται καταχρηστικές.
Οι εν λόγω ρήτρες είχαν κριθεί ως καταχρηστικές σύμφωνα με αποφάσεις της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κατά τα έτη 2016 και 2017.
Η BOC PCL προτίθεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της. Η υπόθεση εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιων του δικαστηρίου στις 30 Ιουνίου 2023.