Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Μύκονος, Σαντορίνη, Κως και Ρόδος. Τέσσερις από τους τοπ τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας ξεκινούν ήδη τη φετινή σεζόν με ρεκόρ, με φουλ ζήτηση και με υψηλές πληρότητες.

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία για την αεροπορική κίνηση από τις πιο σημαντικές αγορές του εξωτερικού για τον Απρίλιο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Τα δεδομένα προέρχονται από την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον τουρισμό (που απαρτίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο δήμος Ρόδου και φορείς της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων) και δείχνουν πως το πρώτο δεκαπενθήμερο έκλεισε, όπως και ο προηγούμενος μήνας, με περισσότερες διεθνείς απευθείας αφίξεις, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της χρονιάς ρεκόρ του 2019.

Στα παραπάνω τέσσερα κύρια διεθνή αεροδρόμια προσγειώθηκαν 241 χιλιάδες επιβάτες το διάστημα 1-15 Μαΐου, έναντι 230 χιλιάδων το 2019, ενώ μαζί με τις αφίξεις στον διεθνή αερολιμένα Καρπάθου, οι επισκέπτες στο Νότιο Αιγαίο μέσω διεθνών απευθείας πτήσεων μέσα στις πρώτες δεκαπέντε ημέρες του φετινού Μαΐου ανέρχονται σε 242 χιλιάδες.

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία, οι πρώτοι μήνες της τουριστικής περιόδου θυμίζουν από τώρα Δεκαπενταύγουστο. Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2019 κατά 23%, υποδεχόμενη 33 χιλιάδες επιβάτες τις πρώτες 15 μέρες του Μαΐου (26.714 το αντίστοιχο διάστημα του 2019).

Η δε Ρόδος, με ημερήσιες αφίξεις της τάξης των 14.000 επιβατών μέσω 88 αφίξεων σε μία ημέρα μόνο, ξεπερνά την κίνηση του 2019 με αύξηση 6,3%.

“Αφήσαμε πίσω το 2019”

Οι ημέρες της πανδημίας φαίνεται να έχουν περάσει για τη Ρόδο. Το ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν αύξηση στις αφίξεις στο νησί των Ιπποτών, ακόμα και σε σύγκριση με το 2019, επισημάνθηκε και στη χθεσινή εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) “Ελληνικός Τουρισμός 2030- Σχέδια Δράσης”, στην οποία παρέστη ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. “Εμείς το αφήσαμε πίσω το 2019 ήδη. Κινούμαστε με ρυθμούς 13% πάνω μέχρι 30 Απριλίου και με 6,5% επάνω μέχρι τώρα τον Μάιο”, σημείωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Ανεβαίνουν οι πληρότητες

Στην Κρήτη έχει ανοίξει σχεδόν το σύνολο των ξενοδοχείων, με τις πληρότητες να κυμαίνονται σε όσα λειτουργούν γύρω στο 70%. Η πορεία των κρατήσεων δείχνουν πως η Κρήτη θα είναι fully booked μέσα στο καλοκαίρι. Στα ίδια επίπεδα είναι οι πληρότητες σε Πάρο, Κέρκυρα και Ζάκυνθο.

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού, επισήμως, δεν βάζουν στόχους για το πού θα κυμανθούν φέτος τα τουριστικά έσοδα. Η αισιοδοξία όμως είναι διάχυτη και οι προβλέψεις λένε πως είναι εφικτό να κυμανθούμε στις εισπράξεις που είχαμε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Το 2019, υπενθυμίζεται τα έσοδα είχαν ξεπεράσει τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κρατήσεις στα ξενοδοχεία και προγραμματισμένες θέσεις από τις αεροπορικές εταιρείες δείχνουν πως όσο μπαίνουμε στην τουριστική περίοδο, τόσο η ψαλίδα των επιδόσεων ανάμεσα στο 2019 και τη φετινή χρονιά θα μειώνεται, ενώ η επιβατική κίνηση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει αυτήν του 2019.

Έκρηξη εσόδων στο τρίμηνο

Στο τουριστικό καλάθι μπήκαν ήδη τα πρώτα έσοδα και δεν είναι λίγα. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πρώτο τρίμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εκτινάχθηκαν κατά 342,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκαν στα 469,7 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 279,2% από τη Γαλλία κατά 567,7% κατά 550,0% από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2.093,2% και διαμορφώθηκαν στα 34,5 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο διάστημα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 295,8% και διαμορφώθηκε σε 1.072,7 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 271 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Στο τρίμηνο, σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, όλες οι γεωγραφικές ενότητες καταγράφουν αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019, με εξαίρεση τη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, όπου σημειώθηκε μείωση (-6 χιλ./-26,8%) ενώ καταγράφηκαν 17 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 5 χιλ. έναντι 310 την αντίστοιχη περίοδο του 2019 σημειώνοντας αύξηση +4 χιλ./ +1364%. Στις Κυκλάδες σημειώθηκαν 3 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +2 χιλ./+248%. Στην γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων, όπου καταγράφηκε αύξηση +4 χιλ./+456% ενώ καταγράφηκαν 5 χιλ. αφίξεις. Τέλος, στην γεωγραφική ενότητα της Πελοποννήσου σημειώθηκε αύξηση κατά +1 χιλ. /+31,0% ενώ οι αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν μόλις σε 3 χιλιάδες.

Πηγή: Capital.gr