Η οικονομική επιβράδυνση της ΕΕ, οι συνέπειες που θα υπάρξουν σε εξαγωγές, τουρισμό ιδιωτική κατανάλωση και φυσικά οι επενδύσεις, θα κρίνουν αν η φετινή ανάπτυξη, θα είναι πάνω ή κάτω από το ψυχολογικό όριο του 2%.

Η αλήθεια είναι, ότι όλος ο κόσμος βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά από την κρίση αλά καρτ, την οποία δημιούργησαν μια εβδομάδα νωρίτερα, οι ΗΠΑ σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Στο αμέσως επόμενο στάδιο, την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος Τραμπ, ήρθε για να αναστείλει για 3 μήνες την επιβολή των δασμών που προανήγγειλε, διατηρώντας μόνο ένα δασμό 10% για όλες τις χώρες πλην της Κίνας. Εκεί κλιμάκωσε το πόλεμο, φτάνοντας τους δασμούς στο 145%.

Υπό αυτές της συνθήκες, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, πώς θα κινηθεί ούτε η παγκόσμια οικονομία, ούτε η οικονομία της ΕΕ.

Η Ελληνική οικονομία είναι πιο προστατευμένη, αφού σε άμεσο κίνδυνο έχει μόνο τα προϊόντα ύψους 2,4 δισ. ευρώ, τα οποία εξάγει προς τις ΗΠΑ, από τα οποία περίπου 900 εκατ. ευρώ αφορούν ελαιόλαδο, φέτα, επιτραπέζιες ελιές, κρασί και άλλα τρόφιμα.

Χθες ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε ξένο μέσο, πρότεινε μια συμφωνία που θα κερδίσουν όλοι. Για τα ελληνικά προϊόντα, τόνισε ότι δεν έχει λογική η επιβολή δασμών για κάποια από αυτά (όπως για παράδειγμα το τυρί φέτα), γιατί δεν ανταγωνίζονται αντίστοιχα αμερικανικά προϊόντα. Από την Αθήνα, υπάρχουν προσδοκίες ότι τελικά τα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, θα έχουν μικρές ή και καθόλου απώλειες στην αγορά των ΗΠΑ.

Τι απειλεί το 2% της ανάπτυξης

Η πραγματική απειλή για την ελληνική ανάπτυξη, έρχεται μόνο από το ακραίο σενάριο, κατά το οποίο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ καταρρέουν, οι δασμοί επιβάλλονται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και ΗΠΑ και ΕΕ μπαίνουν σε ύφεση. Οι εξαγωγές της Ελλάδας, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,4% θα μειωθούν, ενώ θα πρέπει να περιμένουμε και μια σημαντική μείωση στην τουριστική κίνηση από την Ευρώπη και άλλες χώρες του κόσμου, αφού η επιβολή των δασμών, θα πλήξει σχεδόν όλη την υφήλιο.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει μια βοήθεια από τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες θα φτάσουν φέτος τα 15 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 7,1 δισ. ευρώ θα είναι έργα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, 4,9 δισ. ευρώ έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και 2,75 δισ. είναι έργα που θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους.

Ένας δείκτης που μπορεί να χαμηλώσει τον πήχη της ανάπτυξης κάτω από το 2%, είναι η ιδιωτική κατανάλωση η οποίο παράγει το 72% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΤτΕ, αναμένεται για φέτος να καταγράψει αύξηση κατά 2% στην κατανάλωση, ενώ σύμφωνα και το ΥΠΕΘΟ κατά 1,6%.

Ωστόσο τα μέτρα στήριξης ύψους 1,1 δις ευρώ, τα οποία υιοθετήθηκαν από την αρχή του χρόνου και οι αυξήσεις του κατώτερου μισθού από τη μια και η σκιώδης οικονομία που υπάρχει ακόμη θεωρείται ότι δεν αφήσουν την ιδιωτική κατανάλωση να περάσει σε αρνητικό έδαφος.

Καταλήγοντας , θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί, ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία θα κρατήσουν την ανάπτυξη κοντά στο 2%. Ακόμη όμως και στο ακραίο σενάριο, στο οποίο θα υποχωρήσει κάτω από το 2%, η ΕΕ θα έχει διολισθήσει σε ύφεση, συνεπώς ακόμη και με βραδύτερη ταχύτητα η Ελλάδα θα συνεχίσει να συγκλίνει με την ΕΕ.

capital.gr