Η ελληνική κυβέρνηση έκανε δεκτή την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron για την ανάληψη ερευνών φυσικού αερίου σε δύο θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης, εντός των ζωνών που είχαν οριοθετηθεί στον διεθνή διαγωνισμό του 2014, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εκδώσει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, που θα αφορούν τον καθορισμό των γεωγραφικών ορίων, τον τύπο της σύμβασης και το τελικό κείμενο της νέας προκήρυξης.
Στο επίκεντρο τρεις περιοχές – Πρώτη σε έκταση η Chevron
Με την κίνηση αυτή, η Chevron επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε τρεις θαλάσσιες περιοχές: μία νότια της Πελοποννήσου και δύο νότια της Κρήτης, συνολικής έκτασης περίπου 46.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Προσμετρώντας και την περιοχή Α2, το συνολικό προς έρευνα πεδίο φτάνει τα 47.000 τετρ. χλμ., διπλασιάζοντας τις ενεργές θαλάσσιες περιοχές που τελούν υπό διερεύνηση.
Η Chevron κατατάσσεται πλέον πρώτη σε διαχειριζόμενη έκταση οικοπέδων στην Ελλάδα, με την ExxonMobil να ακολουθεί (35.655 τετρ. χλμ.), την Helleniq Energy (8.564 τετρ. χλμ.) και την Energean (2.414 τετρ. χλμ.).
Στρατηγική επένδυση με γεωπολιτικό και οικονομικό βάρος
Η συμμετοχή της Chevron, της δεύτερης μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας παγκοσμίως, ερμηνεύεται από την Αθήνα ως ψήφος εμπιστοσύνης στη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας και στις προοπτικές του υπεδάφους της σε υδρογονάνθρακες.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να ενισχύσει:
- την αναβάθμιση των ερευνητικών προγραμμάτων,
- την επιτάχυνση των ερευνών σε μεγάλο βάθος νερού,
- τον εμπλουτισμό γεωλογικών μοντέλων,
- την προσέλκυση νέων επενδυτών ή την έναρξη νέων εμπορικών συμφωνιών.
Η αυξημένη δραστηριότητα ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες εξελίξεις, όπως η ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου από την ExxonMobil στην Αίγυπτο και η έναρξη γεώτρησης στο Οικόπεδο 5 της Κύπρου.
Εμπιστοσύνη και διεθνής αναγνώριση
Η Chevron διαθέτει εμπειρία σε γεωτρήσεις μεγάλου βάθους, με παρουσία σε περισσότερες από 25 χώρες, όπως ΗΠΑ, Βραζιλία, Αίγυπτο, Καναδάς και Κύπρος. Η απόφασή της να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα ενισχύει τη θέση της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχής στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ και παγκόσμιες ενεργειακές αγορές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εξέλιξη συνιστά «διεθνή αναγνώριση της αξιοπιστίας της Ελλάδας ως ενεργειακού εταίρου», ενώ ταυτόχρονα προβάλλει την προσήλωση της χώρας στο διεθνές δίκαιο και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Capital.gr