Ο ΑΔΜΗΕ και ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς της Ιταλίας (Terna) υπέβαλαν αίτημα για την ένταξη της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας (GR.ITA II) στον 2ο Ενωσιακό Κατάλογο Έργων Αμοιβαίου και Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI/PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η παρουσίαση των υποψήφιων έργων θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 20 Μαρτίου 2025.
Στρατηγική σημασία του έργου
Η νέα υποθαλάσσια διασύνδεση μεταξύ Θεσπρωτίας και Γαλατίνα θα τριπλασιάσει την ικανότητα ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών από 500 MW σε 1.500 MW. Η ένταξη στο καθεστώς PCI/PMI θα επιταχύνει την αδειοδοτική διαδικασία και θα εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την υλοποίησή της.
Το έργο έχει ήδη συμπεριληφθεί στο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης Δικτύων του ENTSO-E και αναμένεται να:
✅ Συμβάλει στη σύγκλιση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας – Ιταλίας.
✅ Ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών.
✅ Επιταχύνει την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού.
Τεχνικά χαρακτηριστικά και προϋπολογισμός
🔹 Υποβρύχιο καλώδιο μήκους 240 χλμ.
🔹 Υπόγεια τμήματα στην Ελλάδα και την Ιταλία συνολικού μήκους 55 χλμ.
🔹 Σύστημα HVDC με ικανότητα μεταφοράς 1.000 MW και τεχνολογία Voltage Source Converters (VSC), παρόμοια με τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.
🔹 Προϋπολογισμός έργου: €1,85 δισ.
Η διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας αποτελεί έργο υψηλής προτεραιότητας, με τον ΑΔΜΗΕ και την Terna να βρίσκονται σε τελικό στάδιο συζητήσεων για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, διασφαλίζοντας την περαιτέρω ωρίμανσή του.