Δεν είναι μόνο η Κύπρος που αντιμετωπίζει προβλήματα στην ευστάθεια του ηλεκτρικού της συστήματος όταν κατά περιόδους η παραγωγή ηλεκτρισμού από συστήματα ΑΠΕ εκτοξεύεται λόγω καιρικών συνθηκών και η κατανάλωση ρεύματος βυθίζεται, συνήθως για τον ίδιο λόγο ή εξαιτίας μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας, π.χ. περίοδος διακοπών, γιορτών, αργιών.

Η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, αντιμετωπίζουν το ίδιο και χειρότερο πρόβλημα και αναζητούν λύσεις. Δημοσίευμα στην ελληνική ιστοσελίδα insider.gr αναφέρει πως οι αρμόδιοι του τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα κήρυξαν συναγερμό, καθώς ανησυχούν σοβαρά για την πρόκληση προβλημάτων για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος την περίοδο του Πάσχα, κατά την οποία λόγω καλοκαιρίας και διακοπών είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν εκτεταμένες περικοπές πράσινης ενέργειας, για να προστατευθεί το σύστημα.

Γράφει η insider.gr: «Παρά το γεγονός ότι απέχουμε δύο και πλέον μήνες από το Πάσχα (η Κυριακή του Πάσχα είναι στις 20 Απριλίου), οι σχετικές διαβουλεύσεις των υπευθύνων είναι συνεχείς, ώστε να δρομολογηθούν έγκαιρα εκείνες οι κινήσεις που θα «θωρακίσουν» το σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες συνθήκες έχουν επικρατήσει τις πασχαλινές περιόδους τουλάχιστον των δύο προηγούμενων ετών.
Ωστόσο, το πρόβλημα αυτή τη φορά αναμένεται να είναι οξύτερο, με συνέπεια να είναι πιθανό να μην φτάνει η περικοπή της παραγωγής μονάδων ΑΠΕ στις οποίες υπάρχει ήδη η δυνατότητα να επιβληθεί «ψαλίδι» (σ.σ. εννοεί μεταξύ άλλων τον μηχανισμό ripple control που χρησιμοποιείται στην Κύπρο για να αποκόπτονται οικιακά και μικρά εμπορικά φωτοβολταϊκά από τους Διαχειριστές Μεταφοράς και Διανομής). Αντίθετα, θα πρέπει να διασφαλιστεί πως θα μπορούν να «κλείσουν οι διακόπτες» και σε έργα (κυρίως μικρά φωτοβολταϊκά στο δίκτυο διανομής) τα οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να περικοπούν».

Και προσθέτει η ιστοσελίδα: «Τα παραπάνω σημαίνουν ότι, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ενδεχομένως φέτος θα χρειαστεί να «κατεβάσουν διακόπτες» και σταθμοί ΑΠΕ στους οποίους έως αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να επιβληθούν περικοπές. Πρόκειται κυρίως για μικρά φωτοβολταϊκά στο δίκτυο διανομής (με ισχύ πάνω από 400 kW – όχι οικιακά), τα οποία δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό (σ.σ. π.χ. ripple control ή ΙΟΤ) ώστε η έγχυση της παραγωγής τους στο δίκτυο να αυξομειώνεται με τηλεχειρισμό».
Τα φωτοβολταϊκά που δεν έχουν υποδομή τηλεχειρισμού για αυτόματη αποβολή από το σύστημα είναι πάνω από 7.000, αναφέρει το insider.gr, για τα οποία «τρέχουν» ήδη προθεσμίες ώστε να προσθέσουν τα απαραίτητα συστήματα. Μάλιστα, η τελευταία σχετική διορία λήγει την προσεχή Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου, με «ποινή» οι σταθμοί αυτοί να αποσυνδεθούν από το δίκτυο, αν δεν έχουν εγκαταστήσει τον εξοπλισμό».