Δεν επηρεάστηκε η εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, μετά τη διακοπή, την Τετάρτη, της λειτουργίας του αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με χώρες της ΕΕ, μέσω Ουκρανίας.

Όπως γράφει η energypress.gr, η Ελλάδα απέφυγε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες, λόγω της αξιοποίησης (από τον Ιανουάριο του 2020) του αγωγού Turkstream, που συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία.

Μέχρι το 2020, η ελληνική αγορά φυσικού αερίου εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική Gazprom, με το αέριο να εισέρχεται στη χώρα μέσω της Ουκρανίας και να καταλήγει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο σταθμό του Σιδηροκάστρου. Πάνω από το 60% της ελληνικής κατανάλωσης φυσικού αερίου προερχόταν από αυτή τη διαδρομή. Με την έναρξη λειτουργίας του Turkstream, το 2020, η Ελλάδα πλέον λαμβάνει ρωσικό αέριο από τον αγωγό που διασχίζει υποθαλάσσια τη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία και συνεχίζει προς τα Βαλκάνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διακοπή των ροών ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας επηρεάζει μόνο τις χώρες που εξαρτώνται από αυτή τη διαδρομή, όπως η Σλοβακία και η Αυστρία. Αντίθετα, χώρες που προμηθεύονται αέριο μέσω Turkstream, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Σερβία, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Όπως επισημαίνει η energypress.gr, η Ελλάδα παραμένει ενεργειακά εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο. Στο ενδεκάμηνο του 2024, το ρωσικό αέριο κάλυψε το 56,9% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στη χώρα. Από τον Ιούλιο του 2023 παρατηρήθηκε αύξηση των εισαγωγών ρωσικού αερίου στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα τον Σεπτέμβριο του 2024, όταν καταγράφηκε μηνιαίο ρεκόρ εισαγωγών με 4,11 TWh.