Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.
Ερώτηση:
Πρόσφατα άρχισα να παθαίνω κρίσεις πανικού. Χωρίς καμία προειδοποίηση, νιώθω σαν να πνίγομαι, η καρδιά μου χτυπάει δυνατά, και το μυαλό μου γεμίζει από φόβο. Δεν μπορώ να το ελέγξω και έχει αρχίσει να επηρεάζει την καθημερινότητά μου. Νιώθω ότι θα πεθάνω εκείνη τη στιγμή. Ντρέπομαι να το συζητήσω, αλλά δεν ξέρω τι να κάνω. Μήπως τρελαίνομαι; Βοήθεια!
Με εκτίμηση,
Τ Σ
Απάντηση:
Αγαπητέ μου Τ Σ
Σε ευχαριστώ για το θάρρος σου να μοιραστείς την εμπειρία σου. Δεν είσαι μόνος και, φυσικά, δεν τρελαίνεσαι. Οι κρίσεις πανικού είναι αρκετά συχνές και μπορεί να συμβούν σε οποιονδήποτε. Σχεδόν ένας στους δέκα ανθρώπους θα βιώσει κρίση πανικού κάποια στιγμή στη ζωή του. Θα έλεγα ότι είναι το δεύτερο σύμπτωμα, μετά από το άγχος, που κάνει τους πελάτες μου να με επισκεφτούν. Θέλω επίσης να ξέρεις ότι κανένας δεν πέθανε από κρίση πανικού!
Τι Είναι Μια Κρίση Πανικού;
Μια κρίση πανικού είναι μια ξαφνική, έντονη αίσθηση φόβου που προκαλεί σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποιος προφανής κίνδυνος. Τα πιο κοινά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
– ταχυκαρδία,
– εφίδρωση,
– τρέμουλο,
– δυσκολία στην αναπνοή,
– ναυτία,
– ζάλη,
– πόνο στο στήθος
– ή αίσθηση απομάκρυνσης από την πραγματικότητα.
Οι κρίσεις αυτές μπορεί να διαρκούν από λίγα λεπτά μέχρι και μισή ώρα και συχνά αφήνουν το άτομο εξαντλημένο και φοβισμένο για την επόμενη κρίση πανικού.
Οι κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους. Για μερικούς ανθρώπους συμβαίνουν ως αντίδραση στο άγχος, όπως μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή ή μια σημαντική απώλεια. Άλλοι μπορεί να το παθαίνουν γιατί έχουν κάποιες φοβίες ή επειδή έχουν ήδη άγχος ή κατάθλιψη. Μερικές φορές η πρώτη κρίση πανικού έρχεται ξαφνικά, γεγονός που την κάνει ακόμη πιο τρομακτική. Να θυμάσαι, όμως: οι κρίσεις πανικού είναι η αντίδραση του σώματός σου σε έναν αντιληπτό κίνδυνο, ακόμα κι αν αυτός δεν είναι πραγματικός.
Διάβασε επίσης αυτό το άρθρο μου
Ελπίζω οι συμβουλές μου να σου προσφέρουν ανακούφιση και πρακτικούς τρόπους να το διαχειριστείς.
Βήματα για την Αντιμετώπιση μιας Κρίσης Πανικού
- Αναπνοή: Όταν σε πιάνει κρίση πανικού, το σώμα σου μπαίνει σε κατάσταση «μάχης ή φυγής». Η βαθιά αναπνοή μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσεις το νευρικό σου σύστημα. Δοκίμασε να εισπνέεις αργά από τη μύτη για τέσσερα δευτερόλεπτα, να κρατάς την αναπνοή σου για τέσσερα δευτερόλεπτα, και να εκπνέεις από το στόμα για τέσσερα δευτερόλεπτα. Επανάλαβε τον κύκλο αυτό μέχρι να νιώσεις πιο σταθερός.
Βοηθά επίσης να αναπνέεις μέσα σε ένα χάρτινο σακούλι. Η αναπνοή μέσα σε ένα χάρτινο σακούλι βοηθά να ρυθμίσεις το διοξείδιο του άνθρακα στον οργανισμό σου, μειώνοντας έτσι τον υπεραερισμό και τα συμπτώματα πανικού.
Γείωση: Αν νιώθεις απομακρυσμένος από την πραγματικότητα, οι τεχνικές γείωσης μπορούν να βοηθήσουν. Δοκίμασε την τεχνική 5-4-3-2-1: αναγνώρισε πέντε πράγματα που μπορείς να δεις, τέσσερα που μπορείς να αγγίξεις, τρία που μπορείς να ακούσεις, δύο που μπορείς να μυρίσεις και ένα που μπορείς να γευτείς. Αυτό σε βοηθά να επικεντρωθείς στο παρόν.

- Αμφισβήτησε τις Σκέψεις σου: Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, μπορεί να σκέφτεσαι «θα πάθω καρδιακή προσβολή» ή «θα πεθάνω». Είναι χρήσιμο να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι, αν και δυσάρεστα, αυτά τα συμπτώματα δεν είναι απειλητικά. Πολλοί βρίσκουν ανακούφιση λέγοντας σιωπηλά στον εαυτό τους φράσεις όπως «Αυτό θα περάσει» ή «Είμαι ασφαλής», «Όλα είναι Καλά», «Έχω Έλεγχο»..
- Διαλογισμός Ενσυνειδητότητας: Η τακτική πρακτική του διαλογισμού ενσυνειδητότητας μπορεί να σε βοηθήσει να νιώθεις πιο ήρεμος γενικά και μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και την ένταση των κρίσεων πανικού Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας είναι μια πρακτική που μας βοηθά να εστιάζουμε πλήρως στο παρόν, παρατηρώντας σκέψεις, συναισθήματα και αισθήσεις χωρίς κριτική διάθεση.. Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές για τα κινητά μας που μπορούν να βοηθήσουν, όπως το Headspace, το Breathe και το Calm που προσφέρουν καθοδηγούμενες ασκήσεις διαλογισμού.
- Ζήτησε Υποστήριξη: Το να μιλήσεις σε κάποιον – ένα φίλο, συγγενή ή επαγγελματία – θα σου προσφέρει ανακούφιση. Το να κρατάς αυτά τα συναισθήματα μέσα σου συνήθως οδηγεί σε περισσότερο άγχος και συχνότερες κρίσεις. Η συζήτηση σου επιτρέπει να λάβεις υποστήριξη και σου υπενθυμίζει ότι δεν είσαι μόνος.
Πότε να Ζητήσεις Βοήθεια
Οι κρίσεις πανικού αντιμετωπίζονται, και δεν υπάρχει λόγος ντροπής αν αυτές επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σου. Ένας/μια αδειούχος επαγγελματίας μπορεί να σε βοηθήσει να εξετάσεις γιατί συμβαίνουν και να σου προσφέρει στρατηγικές για να τις διαχειριστείς. Η Υπνοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική για να φτάσουμε στη πηγή των κρίσεων σου, όπως και μέθοδοι όπως το EFT (Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης) και το NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός)
Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι επίσης αποτελεσματική για τις κρίσεις πανικού, καθώς βοηθά τους ανθρώπους να αλλάξουν τις σκέψεις που τις τροφοδοτούν. Εγώ χρησιμοποιώ όλα τα πιο πάνω για να βοηθήσω τους πελάτες μου.
Διάβασε εδώ το άρθρο για την υπνοθεραπεία
Θυμήσου, Δεν Είσαι Μόνος
Εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν κρίσεις πανικού, και πολλοί έχουν καταφέρει να τις ξεπεράσουν. Κάνοντας μικρά βήματα – όπως ασκήσεις αναπνοής, αναζήτηση υποστήριξης και, προπάντων βοήθεια από μια/έναν ειδικό – μπορείς να πάρεις πίσω τον έλεγχο της ζωής σου.
Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει πως να διαχειρίζεσαι οποιεσδήποτε προκλήσεις της ζωής και να βγάζεις στην επιφάνεια τα θετικά σου χαρακτηριστικά για να μπορείς να πορεύεσαι στη ζωή σου αγέρωχα και περήφανα. Πρώτα μαθαίνουμε και μετά αρχίζουμε να εφαρμόζουμε και να εξασκούμε αυτούς τους καινούργιους τρόπους. Όταν αυξήσουμε τον δείκτη της Συναισθηματικής μας Νοημοσύνης (EQ) μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα. Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.
Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!
Η Άννη Παττίχη είναι Προπονήτρια Ζωής, με ΜΑ στην Κλινική Ψυχολογία, Κλινική Υπνοθεραπεύτρια & Εκπαιδεύτρια, θεραπεύτρια Τεχνικών Συναισθηματικής Απελευθέρωσης (EFT) & Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP). Βοηθά άτομα είτε σε ατομικές συνεδρίες ή σε ομάδες να βρουν τη δική τους πηγή σοφίας για να πάρουν πλήρη έλεγχο της ζωής τους. Παρουσιάζεται συχνά στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος.
Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
TransformNow Coaching Academy
Tel: 99468260
Πατήστε ΕΔΩ για να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw
https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi
