Σε τροχιά ενίσχυσης κινούνται οι αεροπορικές αφίξεις από την Κίνα προς την Ελλάδα, καταγράφοντας σημαντική αύξηση το 2024 τόσο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά όσο και με την προ πανδημίας περίοδο. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το Capital.gr, κατά το 2024 διακινήθηκαν 117.000 επιβάτες με απευθείας πτήσεις από την Κίνα, αριθμός αυξημένος κατά 216% σε σχέση με το 2023 και κατά 90% σε σύγκριση με το 2019.

Συνολικά, οι επιβάτες που ταξίδεψαν από την Κίνα προς την Ελλάδα, είτε με απευθείας πτήσεις είτε μέσω ενδιάμεσων προορισμών, έφτασαν τους 139.000, σημειώνοντας αύξηση 45% από το 2023 και 30% σε σχέση με το 2019.

Εντός του έτους αναμένεται η ένταξη νέου αερομεταφορέα στη γραμμή Ελλάδας–Κίνας, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, θα εξυπηρετεί τρίτο κινεζικό προορισμό πέραν του Πεκίνου και της Σανγκάης. Το νέο δρομολόγιο θα αφορά μεγάλη πόλη της νοτιοδυτικής Κίνας, με τέσσερις εβδομαδιαίες πτήσεις, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα με την Αθήνα και δημιουργώντας νέες προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό από την Άπω Ανατολή.

Αυτή τη στιγμή, η Air China εκτελεί τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις προς Πεκίνο, οι οποίες θα αυξηθούν σε τέσσερις τον Ιούλιο, ενώ η Juneyao Air πραγματοποιεί τρεις πτήσεις την εβδομάδα προς Σανγκάη, με προγραμματισμένη αύξηση σε τέσσερις από τον Απρίλιο. Με την προσθήκη του νέου παρόχου, τα εβδομαδιαία δρομολόγια προς την Κίνα θα φτάσουν τα 12 κατά τη θερινή περίοδο.

Η ενίσχυση της κινεζικής παρουσίας στην ευρωπαϊκή αγορά εξηγείται εν μέρει από την πρόσβαση των κινεζικών εταιρειών στον ρωσικό εναέριο χώρο, γεγονός που τους επιτρέπει να προσφέρουν πιο σύντομες και οικονομικές διαδρομές σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές. Ενώ αρκετές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν περιορίσει τα δρομολόγια τους προς την Κίνα, κινεζικοί αερομεταφορείς, όπως η China Southern, η Juneyao Airlines και η Hainan Airlines, επεκτείνουν συνεχώς τη δραστηριότητά τους προς ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Μιλάνο, η Βουδαπέστη, οι Βρυξέλλες και η Βιέννη.

Capital.gr/Στάθης Βασιλόπουλου