Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα. Το έργο αντιμετωπίζει εμπόδια, καθώς οι ερευνητικές εργασίες για την όδευση του καλωδίου έχουν παγώσει, ενώ γίνονται προσπάθειες να αποφευχθεί το οριστικό ναυάγιο.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την ενεργότερη συμμετοχή και στήριξη του Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν αναφορές για άτυπες επαφές με την Τουρκία, ώστε να μειωθούν οι εντάσεις και να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.
Ρόλος του Ισραήλ και στήριξη στη διασύνδεση
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ – Γιώργος Γεραπετρίτης, Κωνσταντίνος Κόμπος και Γκιντεόν Σαάρ – αναμένεται να συζητήσουν την ενεργειακή συνεργασία, με το Ισραήλ να φέρεται διατεθειμένο να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο έργο.
Τη δέσμευση αυτή επιβεβαίωσε ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, Νόαμ Κάτζ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ιστότοπο Geotrends. Όπως τόνισε, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχει ισχυρή πολιτική υποστήριξη από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, ενώ είναι πιο κοντά στην υλοποίηση συγκριτικά με άλλες ενεργειακές πρωτοβουλίες.
Αναμένεται νέα δημόσια δήλωση στήριξης από την πλευρά του Ισραήλ, ενώ προγραμματίζεται νέα τριμερής συνάντηση στις αρχές Απριλίου στην Ιερουσαλήμ. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει ήδη συνυπογράψει από τον Δεκέμβριο συμφωνία για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας με την Ελλάδα.
Άτυπες επαφές με την Τουρκία
Παράλληλα με τη στήριξη του Ισραήλ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας για τη διαχείριση πιθανών εντάσεων σχετικά με την υλοποίηση του έργου.
Υπάρχουν σενάρια ακόμα και για πολιτικό συμβιβασμό με την Άγκυρα, προκειμένου να αποφευχθούν συγκρούσεις στη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών για την όδευση του καλωδίου.
Οικονομική στήριξη από τη Γαλλία και Nexans
Η ελληνική πλευρά προσβλέπει και στη στήριξη της Γαλλίας, ειδικά λόγω της συμμετοχής του γαλλικού κολοσσού Nexans στο έργο. Η Nexans έχει αναλάβει την προμήθεια των καλωδίων, με τη σύμβαση να ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ και να αντιπροσωπεύει το 20% του ανεκτέλεστου υπογεγραμμένου συμβολαίου της εταιρείας.
Η εμπλοκή της γαλλικής εταιρείας ενισχύει τη στρατηγική σημασία του έργου και προσθέτει έναν ακόμα παράγοντα διεθνούς υποστήριξης, αυξάνοντας τις πιθανότητες ολοκλήρωσής του.