Μέχρι τα τέλη Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι δύο νέοι διαγωνισμοί για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου. Οι διαγωνισμοί εγκρίθηκαν χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχεδόν έναν μήνα μετά την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες Helleniq Energy και Chevron.

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) η σχετική απόφαση του υπουργού Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη και της υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου, με την οποία καθορίστηκε το είδος της σύμβασης και οι ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες των θαλάσσιων περιοχών Α2 και “Νότια της Πελοποννήσου”. Σύμφωνα με την απόφαση, επιλέχθηκε το μοντέλο της “Σύμβασης Μίσθωσης”, ενώ στο ΦΕΚ συμπεριλήφθηκαν χάρτες με τα ακριβή όρια των δύο περιοχών.

Ανοικτή διαδικασία υποβολής προσφορών

Η διαδικασία υποβολής προσφορών θα διαρκέσει 90 ημέρες, επιτρέποντας και σε άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες να καταθέσουν προτάσεις πέραν της Chevron και της Helleniq Energy. Μετά τη λήξη της προθεσμίας, η ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) θα αξιολογήσει τις προσφορές και θα επιλέξει την πλέον συμφέρουσα για το Δημόσιο, βάσει διαπραγματεύσεων και των όρων της πρόσκλησης.

Κριτήρια επιλογής και οικονομικοί όροι

Τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης των προσφορών περιλαμβάνουν:

  • Το ύψος του μισθώματος που προσφέρεται για τη σύμβαση μίσθωσης
  • Το μερίδιο του εργοδότη στους παραγόμενους υδρογονάνθρακες (σε περίπτωση σύμβασης διανομής παραγωγής)
  • Το αντάλλαγμα υπογραφής της σύμβασης (signature bonus)
  • Το αντάλλαγμα παραγωγής (production bonus)
  • Την ετήσια αποζημίωση έρευνας και εκμετάλλευσης ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο

Με τη σύμβαση μίσθωσης, ο ανάδοχος αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη μελέτης, έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, με μέγιστη διάρκεια ερευνών οκτώ ετών στις θαλάσσιες περιοχές.

Στρατηγικό ενδιαφέρον της Chevron

Η Chevron ενδιαφέρεται για την περιοχή “Νότια της Πελοποννήσου”, η οποία καλύπτει έκταση 11.000 τ.χλμ. και αποτελεί τη τρίτη μεγαλύτερη παραχώρηση στην Ελλάδα, μετά τα δύο οικόπεδα της ExxonMobil και Helleniq Energy (20.000 τ.χλμ. το καθένα).

Η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη αποκτήσει και αξιολογήσει σεισμικά δεδομένα από τις έρευνες του 2012 της PGS, τα οποία την οδήγησαν στην απόφαση να εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον της προς το ελληνικό Δημόσιο.

Διαβουλεύσεις με αμερικανικούς ενεργειακούς κολοσσούς

Την περασμένη εβδομάδα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν επαφές με Chevron και ExxonMobil στο περιθώριο πετρελαϊκής έκθεσης στο Κάιρο. Κατά τις συνομιλίες, επιβεβαιώθηκε το έντονο ενδιαφέρον της Chevron για τον διαγωνισμό, ενώ η ExxonMobil δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις της.

Η απόφαση για την πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης αναμένεται να ληφθεί εντός 2025, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ομαλή εξέλιξη της επένδυσης.

Capital,gr/Χάρης Φλουδόπουλου