Νέα επιχειρηματική οδό ανοίγει ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία στο χαλλούμι (διαχειρίζεται τα σήματα Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη, Κλιάφα, Δουμπιά, Αγνό), καθώς εγκαινίασε το απόγευμα της Πέμπτης το καινούργιο εργοστάσιο που κατασκευάστηκε στην βιομηχανική περιοχή του Τσερίου Λευκωσίας.

Αποτελείται από κτίρια συνολικής επιφάνειας 12.000 τετραγωνικών μέτρων και πρόκειται για μία επένδυση που αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη παραγωγική εγκατάσταση παράγει ΠΟΠ χαλούμι με δυναμικότητα έως και 18.000 τόνους ετησίως. Σημειώνεται ότι η συνολική παραγωγή χαλλουμιού το 2023 ανήλθε στους 43.000 τόνους. Μέσα από την επένδυση που πραγματοποίησε ο όμιλος έχει την δυνατότητα να καλύψει το 40% της ετήσιας συνολικής ποσότητας χαλλουμιού που παράγει η Κύπρος.

Η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί και το εργοστάσιο βρίσκεται σε στάδιο έναρξης λειτουργίας πραγματοποιώντας τις πρώτες παραγωγές. Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην κυπριακή αγορά μέσω της Olympus Foods Cyprus. Στο πλάνο είναι να προχωρήσει στην πλήρη εξαγορά της κυπριακής εξαγοράς Κουρούσιης, στην οποία έχει ήδη το 49% γεγονός που έδωσε το πρόκριμα στον όμιλο να εισέλθει στην Κύπρο και στην παραγωγή χαλλουμιού.

Διαρκής άνοδος του χαλουμιού στις εξαγωγές

Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2024 οι εξαγωγές χαλλουμιού σε ποσότητα ήταν 15.227 τόνοι σε σύγκριση με 13.740 τόνους το πρώτο τετράμηνο του 2023 με αξία 111,8 εκατομμύρια ευρώ με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Το 2023 η συνολική αξία πωλήσεων χαλουμιού ήταν 313,3 εκατ. ευρώ το 2023, 285,2 εκατ. ευρώ, το 2022 και 263 εκατ. ευρώ το 2021.

Πρόκειται για επένδυση στρατηγικής σημασίας για τον όμιλο καθώς προσθέτει το χαλούμι, ένα προϊόν που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, στο προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο. Αξιοποιώντας την παρουσία στις διεθνείς αγορές και τη θετική εικόνα που έχει χτίσει ο όμιλος ως ποιοτικός και αξιόπιστος παραγωγός αυθεντικών γαλακτοκομικών προϊόντων, θα είναι σε θέση να προσφέρει στους πελάτες του εξωτερικού μία ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων που θα περιλαμβάνουν τη φέτα, το χαλλούμι και το ελληνικό γιαούρτι. 

Το εργοστάσιο σχεδιάστηκε για να είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον, εφαρμόζοντας “πράσινες” μεθόδους αξιοποίησης των παραγωγικών του πόρων. Διαθέτει μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας λυμάτων όπου αποδομείται το οργανικό τους φορτίο και παράγεται βιοαέριο που αξιοποιείται ως καύσιμο καλύπτοντας μέρος των θερμικών αναγκών του. Μέρος της ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 3,2 ΜW. Επίσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα της περιορισμένης ποσότητας νερού στο νησί, έχει σχεδιάσει μονάδα ανάκτησης του νερού από τα επεξεργασμένα λύματα του εργοστασίου ώστε να το διοχετεύει σε δευτερεύουσες χρήσεις.

Οι επενδύσεις στη Ρουμανία

Πρόσφατα ο όμιλος προχώρησε ολοκλήρωση μίας ακόμα επένδυσης συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στη Ρουμανία. Η επένδυση αφορούσε στην κατασκευή νέων ψυχόμενων χώρων logistics συνολικής επιφάνειας 13.500 τετραγωνικών μέτρων, που αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους υψηλής στάθμης στη Ρουμανία και έχει ως κύριο στόχο εκτός από την εξυπηρέτηση των αναγκών της επιχείρησης στη γειτονική χώρα και τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας. Το νέο κέντρο logistics χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος, η οποία αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παίκτες στον συγκεκριμένο κλάδο δραστηριότητας στη Ρουμανία. Σημειώνεται ότι η εταιρεία κατετάγη πέρυσι ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μεταξύ των παραγωγών τροφίμων στη Ρουμανία.

Τα έσοδα της Fabrica de Lapte Brasov αυξήθηκαν στα 165 εκατομμύρια ευρώ το 2023 από 150,75 εκατομμύρια ευρώ το 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 14,27 εκατομμύρια ευρώ.

Τζίρος 650 εκατομμύρια ευρώ το 2024

Για το 2024 εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία θα ανέλθουν στα 650 εκατομμύρια ευρώ. Οι πωλήσεις του ομίλου για το 2023 ανήλθαν σε 598,5 εκατ. ευρώ, έναντι 493,8 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022. Αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση γαλακτοκομικών προϊόντων της ελληνικής αγοράς και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τροφίμων της χώρας μας. Σε ό,τι αφορά το EBITDA του ομίλου άγγιξε τα 90 εκατ. ευρώ το 2023, σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τα 65 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2022. Αναφορικά με τα δάνεια του ομίλου, παρουσιάστηκε αύξηση, καθώς έφτασαν τα 400 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων από 33 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα 36 εκατ. ευρώ. 

Capital.gr