Έξοδο στις αγορές με εκδόσεις ομολόγων, τόσο υψηλής (senior) όσο και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (subordinated), επιχειρούν η μία μετά την άλλη οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να “χτίσουν” υψηλότερα κεφαλαιακά “μαξιλάρια”, εξασφαλίζοντας, έτσι, ένα ισχυρό επιχείρημα στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει με τον επόπτη για τις διανομές μερισμάτων της επόμενης τριετίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των κεφαλαίων κατηγορίας Ι (Common Equity Tier 1 ratio – CET1 ratio), που παρακολουθεί επισταμένως ο SSM, ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο στο 15,5% σε ενοποιημένη βάση για τις ελληνικές τράπεζες, με τον μέσο όρο της Ευρώπης να διαμορφώνεται περίπου στο ίδιο ύψος (15,7%). Οι εγχώριες τράπεζες, δηλαδή, κατάφεραν να… εξανεμίσουν την απόσταση που τις χώριζε σε σχέση με την περίοδο της κρίσης, στοχεύοντας ακόμα υψηλότερα τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό εδράζεται και η συνέχιση της εκδοτικής τους προσπάθειας, με ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα εν συγκρίσει με το πρόσφατο παρελθόν.

Τράπεζα Πειραιώς

Η πλέον πρόσφατη προσπάθεια ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία, αν και ήταν η πρώτη από τις συστημικές τράπεζες που πέτυχε τον τελικό δεσμευτικό στόχο MREL, και μάλιστα έναν χρόνο πριν από την καταληκτική ημερομηνία του Δεκεμβρίου του 2025, εντούτοις επέλεξε να βγει εκ νέου στις αγορές, με ένα ομόλογο Tier II ύψους 650 εκατ. ευρώ. Η τιμολόγηση της έκδοσης, δε, δεν έγινε με ονομαστικό επιτόκιο, όπως είθισται για τους high yield εκδότες, αλλά με spread επί του swap rate, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη βελτίωση του αξιόχρεου, τόσο της χώρας όσο και της τράπεζας. Ειδικότερα, το συνολικό βιβλίο εντολών της συναλλαγής ξεπέρασε τα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ, με βάση το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από περίπου 200 θεσμικούς επενδυτές, το τελικό περιθώριο επί του μέσου 6ετούς διατραπεζικού επιτοκίου τέθηκε στις 315 μονάδες βάσης, έναντι αρχικού στόχου 340 μονάδων βάσης, και διαμόρφωσε το κουπόνι σε 5,375% ετησίως και τιμή έκδοσης στο 99,50%.

Σε συνδυασμό με τη νέα έκδοση, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε πρόταση επαναγοράς ομολόγων με μετρητά για τους κατόχους του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 με κουπόνι 5,50%, ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ και λήξης 19 Φεβρουαρίου 2030. Αξίζει να αναφερθεί πως, pro forma για τη νέα έκδοση, ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων της Τράπεζας Πειραιώς στις 30 Ιουνίου 2024 διαμορφώνεται στο 19,4% και ο pro forma δείκτης MREL του ομίλου στο 28,7%, όταν ο τελικός στόχος για τον Δεκέμβριο του 2025 ήταν 27,9%. Στόχος της τράπεζας είναι το ποσοστό διανομής να φτάσει το 30% από τα κέρδη της εφετινής χρήσης και το 50% το 2025.

Alpha Bank

“Σκυτάλη” στην Τράπεζα Πειραιώς έδωσε η Alpha Bank, η οποία βγήκε στις αγορές με ομόλογο Additional Tier 1, ύψους 300 εκατ. ευρώ, συγκεντρώνοντας έντονο ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μόλις δύο ώρες από το άνοιγμα τoυ βιβλίου οι προσφορές έφτασαν σχεδόν τα 2,5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τελικά κατά σχεδόν 10 φορές το ζητούμενο ποσό. Όσον αφορά την απόδοση της έκδοσης, αυτή διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 7,5% και ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί σε έκδοση ΑΤ1 μεταξύ ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, επιτυγχάνοντας σημαντική σύγκλιση με την απόδοση αντίστοιχων εκδόσεων πολύ μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών. Μόλις πριν από τρεις μήνες η τράπεζα είχε επίσης βγει στις αγορές με ομόλογο Tier 2, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ. Γενικά, η Alpha Bank καταγράφει ίσως την πιο έντονη εκδοτική δραστηριότητα μεταξύ των συστημικών ομίλων, έχοντας την τελευταία τριετία προχωρήσει σε εκδόσεις συνολικού ύψους 3,55 δισ. ευρώ.

Ο Δείκτης FL CET1 της Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 50 μ.β., σε 16,6%, και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 21,3%. Όσον αφορά τον δείκτη MREL, αυτός βρίσκεται πλέον στο 26,7%, ενώ η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη UniCredit θα τη βοηθήσει να πιάσει τον τελικό στόχο (28%) πολύ νωρίτερα από τις υπόλοιπες τράπεζες, καθώς εκτιμάται ότι η συνεισφορά στα κεφάλαια θα είναι 100 μονάδες βάσης.

Eurobank
“Ποδαρικό” στο 2024 με μια έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (subordinated Tier 2), ύψους 300 εκατ. ευρώ, πραγματοποίησε η Eurobank, με την έκδοση να τυγχάνει διεθνούς απήχησης, έχοντας υπερκαλυφθεί σχεδόν έξι φορές, γεγονός που οδήγησε σε μείωση κατά 0,50% της απόδοσης – από 6,875%, που ήταν η αρχική προσφορά, σε 6,375%. Συγκέντρωσε, δε, εντολές από 148 διαφορετικούς επενδυτές. Στη συνέχεια βγήκε στις αγορές με ένα senior preferred ομόλογο, ύψους 650 εκατ. ευρώ, το οποίο ενίσχυσε λίγο αργότερα με μία εξτρά έκδοση, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία α’ εξαμήνου του 2024, η Eurobank διαθέτει ένα κεφαλαιακό “μαξιλάρι” 215 μονάδων βάσης ή 980 εκατ. ευρώ όσον αφορά τους στόχους MREL, με την τράπεζα να έχει καλύψει το 70% της απόστασης έως τον τελικό στόχο (27,9% τον Ιανουάριο του 2026). Η κεφαλαιακή της επάρκεια διατηρήθηκε σε ισχυρά επίπεδα, με τον δείκτη συνολικής επάρκειας (CAD) και τον δείκτη κοινών μετοχών CET1 να διαμορφώνονται pro-forma το α’ εξάμηνο του 22024 σε 19,3% και 16,2% αντίστοιχα, λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης από την ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας και τη διανομή μερίσματος, ύψους 342 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η Eurobank σχεδιάζει να μεγιστοποιήσει το προς διανομή μέρισμα στο 40% των κερδών το 2024.

Εθνική Τράπεζα

Με ένα ομόλογο υψηλής εξασφάλισης, ύψους 600 εκατ. ευρώ, εγκαινίασε την εκδοτική της προσπάθεια για εφέτος η Εθνική Τράπεζα, οι κεφαλαιακοί δείκτες της οποίας αποδεικνύονται ισχυροί.

Πιο αναλυτικά, η συναλλαγή της τράπεζας συγκέντρωσε προσφορές ύψους πάνω από 2,4 δισ. ευρώ, από περισσότερους από 200 επενδυτές, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από τέσσερις φορές το ποσό της έκδοσης. Σύμφωνα με πηγές της ΕΤΕ, δε, επρόκειτο για το μεγαλύτερο βιβλίο που έχει καταγραφεί σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Ο δείκτης CET1 αυξήθηκε κατά +50 μ.β. από την αρχή του τρέχοντος έτους, σε 18,3% το α’ εξάμηνο του 2024, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης περίπου 0,5% επί των σταθμισμένων στοιχείων του Ενεργητικού (RWAs) για διανομή μερίσματος 40% το 2025 από τα κέρδη του 2024, αντανακλώντας την ισχυρή κερδοφορία. Ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώθηκε σε 20,9%, ενισχυμένος κατά +70 μ.β. από την αρχή του 2024. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης MREL του ομίλου διαμορφώθηκε σε 25,9%, υπερβαίνοντας την ελάχιστη απαίτηση MREL του Ιανουαρίου 2025, ύψους 25,3%, ενώ ο τελικός στόχος διαμορφώνεται σε 30,1%.

Capital.gr