Σε υψηλές πτήσεις συνεχίζουν οι επιδόσεις της Aegean, παίρνοντας ώθηση από την υψηλή ζήτηση για ταξίδια καθώς και από την αυξημένη τουριστική κίνηση στη χώρα μας. Μετά το 2023, μια χρονιά ρεκόρ για την ελληνική αεροπορική εταιρεία, το 2024 δεν αποτελεί εξαίρεση, παραμένοντας στο μονοπάτι της ανάπτυξης παρά τις προκλήσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει, όπως το ζήτημα με τους κινητήρες αλλά και το έλλειμμα υποδομών που εμφανίζουν τα ελληνικά αεροδρόμια.

Σε επίπεδο χωρητικότητας, κατά το τρίτο τρίμηνο, το οποίο οδεύει προς την ολοκλήρωσή του και θεωρείται το σημαντικότερο λόγω της εποχικότητας που σημειώνει το εγχώριο τουριστικό προϊόν, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας έχει προσφέρει τον ίδιο περίπου αριθμό θέσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Ωστόσο, κατά το ίδιο διάστημα ο αριθμός των θέσεων κυρίως από Αθήνα και δευτερευόντως από Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά 5% με 7% σε σύγκριση με πέρυσι. 

Σε ό,τι αφορά την προβλεπόμενη χωρητικότητα για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η διοίκηση της εισηγμένης επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των θεσμικών αναλυτών ότι προβλέπεται να ενισχυθεί κατά 5% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Η συγκεκριμένη αύξηση επιβεβαιώνει ότι η σεζόν παρατείνεται και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες με τη ζήτηση να καταγράφει ισχυρή δυναμική. 

Οι προκλήσεις 

Η ισχυρή ζήτηση, ωστόσο, δεν αποτελεί τη μοναδική απάντηση στις προκλήσεις που υπάρχουν, καθώς παράλληλα συνεπάγεται ότι ενισχύεται και ο ανταγωνισμός από τις ξένες αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες ανταγωνίζεται η Aegean στο δίκτυο εξωτερικού. Επιπλέον, η αναπτυξιακή της πορεία αναμένεται να επηρεαστεί από το θέμα που προέκυψε με τους κινητήρες GTF του αμερικανικού κολοσσού Pratt & Whitney πριν μερικούς μήνες, μια συνθήκη που υποχρέωσε περίπου 60 αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και την Aegean, να καθηλώσουν τον στόλο των Airbus A320 νωρίτερα από τον προβλεπόμενο σχεδιασμό. 

Αυτό οδήγησε την εταιρεία στις αρχές του έτους στο να ανασχεδιάσει τη στρατηγική της προκειμένου όχι μόνο να μη μειωθεί η χωρητικότητα αλλά και να ενισχυθεί συγκρινόμενη με το 2023. Αυτό θυμίζουμε ότι επιτεύχθηκε μέσα από την επέκταση του leasing για ορισμένα αεροσκάφη, από την επιστροφή δύο αεροπλάνων στον κύριο κορμό λειτουργίας της μετά την αποεπένδυση από τη ρουμανική Animawings καθώς και από την περαιτέρω μείωση της παρουσίας της στο κομμάτι των πτήσεων charter, οι οποίες, άλλωστε, δεν εντάσσονται στον κεντρικό πυρήνα των δραστηριοτήτων της. 

Σε ό,τι αφορά την πορεία της κατά το πρώτο μισό του έτους, η Aegean μετέφερε 7,3 εκατ. επιβάτες, 9% περισσότερους συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023, προσφέροντας 9,5 δισ. χιλιομετρικές θέσεις, 11% περισσότερες θέσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023. Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 81,4% το πρώτο εξάμηνο του 2024. 

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ξεπέρασε κατά 10% το πρώτο εξάμηνο του 2023, φτάνοντας τα 749,1 εκατ., ενώ τα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 147,6 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 6%. Τα κέρδη μετά από φόρους για τον όμιλο διαμορφώθηκαν σε 22,9 εκατ. από 37,1 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2023. 

Capital.gr