Σε τροχιά μεταρρυθμίσεων μπαίνει μέσα στο επόμενο διάστημα ο ελληνικός σιδηρόδρομος με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα. Όπως εξήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, πυρήνας του νέου σχήματος θα είναι ΟΣΕ, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του διαχειριστή των σιδηροδρομικών υποδομών στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

Να σημειωθεί ότι στην νέα εταιρεία του δημοσίου θα ενταχθούν με κορμό τον ΟΣΕ, η ΕΡΓΟΣΕ και η ΓΑΙΟΣΕ. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός, θα παρουσιαστούν μετά από συζήτηση στο υπουργικό.

Οι αδύναμες επιδόσεις

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές επιδόσεις του ΟΣΕ, το 2022 υπήρξε ακόμη μια χρονιά ζημιώνω για τον οργανισμό, ο οποίος διαχειρίζεται τις σιδηροδρομικές υποδομές της χώρας. Παρότι ο οργανισμός κατάφερε πέρυσι να περιορίσει το ζημιογόνο αποτέλεσμα σε σχέση με το 2021, ωστόσο εξακολούθησε να παραμένει στην κόκκινη περιοχή. Πιο αναλυτικά, στην οικονομική χρήση του 2022 εμφάνισε ζημιές 154,668 εκατ. ευρώ λόγω των υψηλών αποσβέσεων έναντι ζημιών 193,513 εκατ. ευρώ που κατέγραψε το 2021. Το συγκεκριμένο ποσό έρχεται να προστεθεί και να επιβαρύνει την εδώ και χρόνια ανοιχτή πληγή του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Σε επίπεδο εσόδων, ο ΟΣΕ είδε τον τζίρο του να ενισχύεται κατά 95% στα 53,7 εκατ. ευρώ από 27,6 εκατ. ευρώ το 2021, μια άνοδος, η οποία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην επαναφορά του επιπέδου τιμών στα τέλη υποδομής καθώς και στην αύξηση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μετακυλίστηκε από τον ΟΣΕ στους operators.

Τα αποτελέσματα της ΕΡΓΟΣΕ

Σε ό,τι αφορά τώρα, τα αποτελέσματα της θυγατρικής του ΟΣΕ, της  ΕΡΓΟΣΕ, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των σε εξέλιξη ή προς ανάθεση έργων εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής υποδομής, στην ίδια περίοδο αντίστοιχα απουσίασε έσοδα 88,7 εκατ. ευρώ έναντι 59,5 εκατ.  την προηγούμενη χρήση εμφανίζοντας αύξηση 49,1%. Τα έσοδα από πιστοποιήσεις έργων ανήλθαν σε 79,8 εκατ. ευρώ ενώ το καθαρό αποτέλεσμα κατέγραψε  μείωση 60%.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα τέθηκε και πάλι σε λειτουργία η  γραμμή Αθήνα- Θεσσαλονίκη. Η επανεκκίνηση της γραμμής, μετά την πλήρη καταστροφή 50 χιλιομέτρων στο τμήμα Δομοκός-Λάρισα λόγω της κακοκαιρίας “Ντάνιελ” που είχε πλήξει την Θεσσαλία, κρίνεται ως ζήτημα νευραλγικής σημασίας για τη σιδηροδρομική μεταφορά των εμπορευμάτων από την Αθήνα και το λιμάνι του Πειραιά προς τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Capital.gr