Τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων ύψους 1,66 τρις ευρώ που συγκέντρωσε μέσω του εκτάκτου προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) περιμένει, μαζί με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, και η Ελλάδα, η οποία συμμετείχε στο πρόγραμμα με 39 δις ευρώ.
Μετά το χθεσινό έμμεσο μεν πλην σαφές μήνυμα από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ θα πρέπει να πάρει θέσει για την Ευρωζώνη. Η διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο. Το θέμα είναι πως θα απαντήσει η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ στις έσωθεν πιέσεις για τον περιορισμό του χαρτοφυλακίου ομολόγων, τα οποία συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Πληροφορίες θέλουν τους “σκληρούς” του νομισματικού συμβουλίου να επιμένουν σε μια σταδιακή απόσυρση από την περιοριστική νομισματική πολιτική. Δέχονται μεν τη σταθερότητα των επιτοκίων, αρνούμενοι να συζητήσουν ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα μείωσης τους, θεωρούν όμως ότι θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ένας έλεγχος της ρευστότητας.
Από την άλλη, οι πιο “ήπιοι” του ΔΣ, θεωρούν ότι μια απότομη μεγάλη μείωση των ομολόγων που έχει συγκεντρώσει η ΕΚΤ θα έφερνε αναστάτωση στην ευρωπαϊκή αγορά χρέους. Τούτο, με βάση το ότι η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι o ρυθμός των επανεπενδύσεων των ομολόγων του PEPP που λήγουν θα βαίνει σταδιακά μειούμενος μεν, αλλά θα συνεχιστεί μέχρι και το 2024.
Η θέση της Ελλάδας
Ειδικά η Ελλάδα θα περιμένει να δει κατά πόσο έχει καταστεί ισότιμη με τους εταίρους της Ευρωζώνης μετά την ανάκτηση της επενδυτική βαθμίδας. Τούτο, υπό την έννοια ότι μετά το τέλος του PEPP την άνοιξη του 2022, ενώ ακόμη δεν είχε την επενδυτική βαθμίδα, η ΕΚΤ είχε δεσμευτεί ότι θα επανεπενδύει ποσό ίσο με τα ελληνικά ομόλογα του PEPP τα οποία θα λήγουν μέχρι το τέλος του 2024.
Μένει λοιπόν να φανεί αν η δέσμευση αυτή για τα ελληνικά ομόλογα θα έχουν την τύχη των υπολοίπων ομολόγων της Ευρωζώνης. Επί της ουσίας, από το ΥΠΕΘΟ δηλώνουν ότι ακόμη και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να περιορίσει την επανεπένδυση της, θα βοηθήσει στην ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους. Μπορεί οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να δεχθούν κάποιες αναταράξεις για κάποιες μέρες, αλλά η κατάσταση θα ηρεμήσει σύντομα, αφού το θετικό σενάριο συνεχίζει να ακολουθεί τα ελληνικά ομόλογα. Ο περιορισμός των επανεπενδύσεων, δηλαδή η ρευστοποίηση ομολόγων που λήγουν, θα βοηθήσει και στη μείωση του χρέους αφού η αποπληρωμή τους θα γίνει μέσω ταμειακών διαθεσίμων μειώνοντας ισόποσα και το υπόλοιπο του χρέους.
Περισσότερο ενδιαφέρον έχει για την Ελλάδα ένα στίγμα που μπορεί να δώσει η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για το χρόνο έναρξης της μείωσης των επιτοκίων του ευρώ μέσα στο 2024. Οι πιο αισιόδοξοι της αγοράς τοποθετούν την έναρξη της μείωσης μέσα στην άνοιξη, ενώ οι περισσότερο συντηρητικοί τον ερχόμενο Ιούνιο.