Πλάνο επενδύσεων που θα ανέλθει στα 65 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2024-2026 θα υλοποιήσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στον παραγωγικό τομέα, ενώ το 50% του συγκεκριμένου ποσού θα διατεθεί με στόχο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με επενδύσεις στα δύο εργοστάσια που διατηρεί σε Αθήνα και Πάτρα.

Οι συνολικές επενδύσεις αφορούν τομείς της δραστηριότητας της εταιρείας όπως είναι οι κτιριακές εγκαταστάσεις και η παραγωγική διαδικασία. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί κινήσεις για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας τα προηγούμενα χρόνια. 

Σε ό,τι αφορά την αγορά της μπύρας, το 2023 θα κλείσει με μικρή μονοψήφια άνοδο πωλήσεων σε όγκο σε σύγκριση με το 2022, σε ποσότητες περί τα 4 εκατομμύρια εκατόλιτρα όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Σημειώνεται ότι το 60% της αγοράς δεν αποτυπώνεται με σαφή στοιχεία, δεδομένου ότι οι πωλήσεις μπύρας που αντιστοιχούν σε αυτό το ποσοστό πραγματοποιούνται στην αγορά εστίασης και ξενοδοχείων. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αλέξανδρο Δανιηλίδη, στη διάρκεια του 2023 υπήρξαν αντιφατικές τάσεις στην αγορά, που σχετίστηκαν με τον καιρό, ο οποίος ευνόησε την κατανάλωση στο διάστημα Ιανουαρίου Μαρτίου, κάτι που δεν συνέβη τους μήνες Μάιο-Ιούνιο, όταν οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς για την κατανάλωση μπύρας. Σημειώνεται ότι η κατανάλωση κινήθηκε ιδιαίτερα ικανοποιητικά κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 με τον Οκτώβριο να εμφανίζει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια από πλευράς πωλήσεων.

Στη μπύρα τα επώνυμα προϊόντα κέρδισαν την ιδιωτική ετικέτα

Την ίδια στιγμή η καταναλωτική συμπεριφορά στον κλάδο της μπύρας δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί από το ευρύτερο κύμα ακρίβειας. Η εταιρεία προέβη σε ανατίμηση των προϊόντων της τον Φεβρουάριο του 2023 στα επίπεδα του 8%-9%, με τον επικεφαλής της να υποστηρίζει ότι η κατηγορία της μπύρας πανελλαδικά ήταν αυτή που πραγματοποίησε τις χαμηλότερες ανατιμήσεις σε σχέση με άλλους κλάδους τροφίμων και ποτών. Προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθούν νέες ανατιμήσεις το 2024 σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό από πλευράς της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στη μπύρα τα επώνυμα προϊόντα κινήθηκαν καλύτερα σε επίπεδο ανάπτυξης πωλήσεων σε σχέση με την ιδιωτική ετικέτα, κάτι που δείχνει ότι ο συνδυασμός τιμών και προωθητικών ενεργειών στις επώνυμες ετικέτες ήταν τέτοιος, που οδήγησε τους καταναλωτές να αγοράσουν τα προϊόντα αυτά.

Ο κύριος Δανιηλίδης ερωτώμενος για το ενδεχόμενο εξαγοράς του εργοστασίου της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι υφίσταται περιθώριο από πλευράς δυναμικότητας παραγωγής στα εργοστάσια της δικής του εταιρείας και επομένως δεν κρίνεται απαραίτητη κάποια εξαγορά. 

Αναφορικά με την εξέλιξη του συστήματος εγγυοδοσίας για την επιστροφή των φιαλών που αποτελεί ευρωπαϊκή επιταγή επισήμανε ότι η εταιρεία του συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια της Ένωσης Ζυθοποιών που γίνεται από κοινού με την Ένωση Σούπερ Μάρκετ και τον Σύνδεσμο Αναψυκτικών, ως άμεσα εμπλεκόμενα μέρη στην υλοποίησή του. “Βρισκόμαστε σε διάλογο με το κράτος και πιστεύουμε ότι σύντομα θα καταλήξει στο σημείο όπου θα εκπληρώνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, σημείωσε λακωνικά ο κύριος Δανιηλίδης. Η εφαρμογή του εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μετά το 2025. “Τόσο μεγάλα project εάν θέλουμε να γίνουν σωστά, δεν έχει σημασία πότε θα γίνουν, αλλά να υλοποιηθούν κατά τον ορθότερο τρόπο”, επισήμανε ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης. 

Capital.gr