Ανοιχτά είναι τα όλα σενάρια για τη διάθεση του ποσοστού 9% που κατέχει το Δημόσιο στην Alpha Bank καθώς απουσιάζει, προς το παρόν, συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση που θα μπορούσε να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτό αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών οι οποίες επιβεβαιώνουν, πάντως, ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει επανειλημμένως διατυπώσει προς το ΤΧΣ ισχυρή επιθυμία να λάβει προτεραιότητα στη διαδικασία διάθεσης των μεριδίων του στις συστημικές τράπεζες. 

Ωστόσο, η τελευταία φορά που η διοίκηση της Alpha Bank απευθύνθηκε στο ΤΧΣ δηλώνοντας “απόλυτη ετοιμότητα” για έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης ήταν στις αρχές Αυγούστου χωρίς, ωστόσο, η δήλωση αυτή να συνοδεύεται από συγκεκριμένη πρόταση επενδυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αντ’ αυτού, η διοίκηση έχει κάνει σειρά διερευνητικών επαφών με αποκορύφωμα τη διοργάνωση roadshow σε συνεργασία με την JP Morgan το καλοκαίρι όπου διαπίστωσε “σαφές ενδιαφέρον” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO Βασίλης Ψάλτης κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση στα τέλη Ιουλίου.  

“Έχοντας μιλήσει με πλήθος επενδυτών στις πάνω από 50 συναντήσεις που κάναμε ανά τον κόσμο, σας διαβεβαιώ ότι το ενδιαφέρον που εξέφρασαν ήταν σαφές. Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της δέσμευσης της κυβέρνησης για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες, είμαστε σε εξαιρετική θέση για να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή για την Alpha Bank, με ισχυρή ανταπόκριση από την αγορά”, είχε δηλώσει ο κ. Ψάλτης.

Με τη δήλωση αυτή, η Alpha Bank διαφοροποίησε τη στάση της από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες -πλην της Eurobank- καθώς επέδειξε διάθεση ανάληψης πρωτοβουλιών με στόχο την επίσπευση της αποεπένδυσης με το επιχείρημα ότι διαθέτει το αμέσως μικρότερο μερίδιο του Δημοσίου από τις υπόλοιπες τρεις. 

Θυμίζεται ότι σειρά στην υλοποίηση της στρατηγικής -η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες- παίρνει πρώτη η Eurobank, η οποία αναμένεται να καταθέσει πρόταση εντός των προσεχών εβδομάδων για επαναγορά του 1,4% που κατέχει το Δημόσιο, δεδομένου ότι έχει λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από τον SSM καθώς και την επικύρωση της Γενικής Συνέλευσης το καλοκαίρι.

Αυτό που προσπαθεί να κάνει η διοίκηση της Alpha, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι να “προλάβει” την Εθνική Τράπεζα όπου το ΤΧΣ διαθέτει ποσοστό 40%. Από το ποσοστό αυτό αναμένεται -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- να διατεθεί αρχικά το 20% με συνδυασμό ιδιωτικής τοποθέτησης (15%) και διάθεσης μετοχών στο χρηματιστήριο (5%). 

Η αξία της συμμετοχής του Δημοσίου στην Εθνική ανέρχεται σήμερα σε 2 δισ. ευρώ το οποίο σημαίνει ότι η διάθεση του μισού εξ αυτού θα απέφερε πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα στο Δημόσιο. Στη βάση αυτή, θα μπορεί να εξηγηθεί γιατί το ΤΧΣ φέρεται να δίνει προτεραιότητα στην Εθνική έναντι της Alpha Bank όπου η συμμετοχή του αξίζει σήμερα λιγότερα από 300 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, η διαδικασία αποεπένδυσης από την Εθνική αναμένεται χρονοβόρα και σύνθετη καθώς -απουσία συγκεκριμένης επενδυτικής πρότασης- προβλέπει την πρόσκληση ενδιαφέροντος από το ΤΧΣ προς υποψήφιους επενδυτές. Σημειώνεται δε ότι, στην παρούσα φάση, οι επαφές που έχει το Ταμείο με ενδιαφερόμενους επενδυτές περιορίζονται στις διεθνείς επενδυτικές τράπεζες οι οποίες εξετάζουν το case για λογαριασμό των funds που εκπροσωπούν -με το ενδιαφέρον, πάντως, να προδιαγράφεται ζωηρό.

Περιθώρια για πρωτοβουλίες

Εν τω μεταξύ, σε διάψευση χθεσινού δημοσιεύματος που παρουσιάζει τη διοίκηση της Alpha έτοιμη να καταθέσει συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση στο ΤΧΣ τα επόμενα 24ωρα προχώρησαν πηγές της τράπεζας διαμηνύοντας ότι “η Alpha Bank είναι έτοιμη, σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, να συζητήσει εποικοδομητικά τον καλύτερο τρόπο να επιτευχθεί το επιθυμητό απ’ όλους αποτέλεσμα”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που επιδιώκει η διοίκηση Ψάλτη είναι να διασφαλίσει την ευελιξία που απαιτείται ώστε να λάβει το προβάδισμα της αποεπένδυσης αξιοποιώντας το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει διαπιστώσει στην αγορά. “Θέλουμε να έχουμε τα περιθώρια να αναλάβουμε πρωτοβουλίες”, αναφέρουν χαρακτηριστικά – κάτι που ούτως ή άλλως προβλέπεται από τη Στρατηγική Αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Πράγματι, πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι σε περίπτωση που το ΤΧΣ λάβει συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση -με δυνητικό ποσοστό και τίμημα εξαγοράς- είναι υποχρεωμένο να την εξετάσει εκκινώντας άμεσα τις σχετικές διαδικασίες. Αυτό συνέβη το 2022 τόσο με τις προτάσεις του Public Investment Fund της Σαουδικής Αραβίας για την Εθνική και του ιταλικού ION για την Πειραιώς. 

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το ενδιαφέρον για τις δύο τράπεζες τελικώς δεν ευοδώθηκε, το ΤΧΣ προχώρησε σε διερεύνηση της επενδυτικής αγοράς προκειμένου να αξιολογήσει τις δύο προτάσεις. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ με την Alpha Bank, διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.

“Κλειδί” ο ρόλος του Χόλτερμαν

Καταλύτης στις εξελίξεις της Alpha Bank αναμένεται να αποδειχθεί η στάση του πλειοψηφικού μετόχου Χένρι Χόλτερμαν ο οποίος έχει αυξήσει το ποσοστό του μέσω του free float στο 9% τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

Ο ισχυρός άνδρας της ολλανδικής Reggeborgh Invest, γνωστός στη χώρα μας από την εξαγορά της Ελλάκτωρ, εξετάζει με ενδιαφέρον την επέκταση του ποσοστού του στην Alpha Bank στο 15% ή και υψηλότερα -στην περίπτωση που αποκτήσει το σύνολο του μεριδίου 9% του ΤΧΣ. Πηγές με γνώση των διαδικασιών ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, με τον Χόλτερμαν να διατηρεί προς το παρόν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι εφόσον εκδηλώσει επισήμως ενδιαφέρον για διεύρυνση του ποσοστού του στην Alpha -με αποστολή σχετικής επιστολής στο ΤΧΣ και την τράπεζα- θα εκκινηθεί άμεσα η διαδικασία από τους συμβούλους που έχει ορίσει σχετικά το Ταμείο. Αυτό σημαίνει έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας προκειμένου να διασφαλιστεί το βέλτιστο δυνατό τίμημα υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου.

Βασικό πλεονέκτημα μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας του Χόλτερμαν είναι ότι πρόκειται για υφιστάμενο μέτοχο τράπεζας -και μάλιστα της Alpha Bank- γεγονός που εξασφαλίζει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα της επένδυσης -κριτήριο που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη βάσει της στρατηγικής του ΤΧΣ. Επιπλέον, ο Ολλανδός τοποθετείται στη χώρα μας χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ιδία κεφάλαια (equity) -χωρίς δηλαδή να χρησιμοποιεί δανεισμό- γεγονός που ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τα fundamentals του Ομίλου.

Σημειώνεται, βέβαια, ότι σε περίπτωση που ο Χόλτερμαν ενισχύσει το ποσοστό του στην Alpha Bank πέραν του 10% -είτε με εξαγορά του ποσοστού του ΤΧΣ είτε με περαιτέρω αγορά μετοχών μέσω free float- θα πρέπει να λάβει Fit & Proper από τον Επόπτη (SSM) -μια διαδικασία χρονοβόρα αλλά αναγκαία για τους στρατηγικούς επενδυτές των τραπεζών στην ΕΕ.

Capital.gr