Ο Στέλιος Στυλιανίδης, Architect/ Urban Planner της CSS ARCHITECTS απαντά σε ερωτήσεις του Forbes για την προϊστορία, το παρόν και το μέλλον μιας δυναμικής και βραβευμένης εταιρείας μελετών, που προσφέρει υπηρεσίες Αρχιτέκτονα, Πολιτικού Μηχανικού, Αρχιτέκτονα Εσωτερικών Χώρων και Πολεοδόμου, με ένα πορτοφόλιο που ξεπερνά τα χίλια έργα.
Η CSS ARCHITECTS έχει μία προϊστορία τριάντα χρόνων. Ποια ήταν η εξέλιξη του γραφείου σας και ποιες υπηρεσίες προσφέρει στους πελάτες της;
Το γραφείο μας ιδρύθηκε το 1992, ως ένα μικρό γραφείο δύο νέων, τότε, επιστημόνων, ενός αρχιτέκτονα και ενός Πολιτικού Μηχανικού. Στη συνέχεια, το μικρό αυτό γραφείο εξελίχθηκε σε Εταιρεία Μελετών, που προσφέρει υπηρεσίες Αρχιτέκτονα, Πολιτικού Μηχανικού, Αρχιτέκτονα Εσωτερικών Χώρων και Πολεοδόμου.
Παράλληλα, με εξωτερικούς συνεργάτες, είναι σε θέση να αναλάβει την οποιαδήποτε μελέτη για την ανέγερση, ανακαίνιση, αναπαλαίωση, εκσυγχρονισμό του οποιουδήποτε κτηρίου και γενικά ο,τιδήποτε έχει σχέση με την ανάπτυξη. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μελετήσει και ολοκληρώσει πέραν των 1,000 έργων, μικρών και μεγάλων και έχουμε ασχοληθεί ουσιαστικά με όλα τα φάσματα και τις κατηγορίες αναπτύξεων: Οικιστικές, εμπορικές, γραφειακές, ψυχαγωγίας, θέατρα, γήπεδα, εργοστάσια κτλ.
Ποια έργα που σχεδιάστηκαν από το γραφείο σας θεωρείτε εμβληματικά και ενδεικτικά της δουλειάς και του οράματος των ανθρώπων σας;
Ως ενδεικτικά έργα, που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναπτύξεων, θα μπορούσα να αναφέρω τον πύργο “PORTGATE TOWER”, την ανακαίνιση του Θεάτρου του Λανιτείου Γυμνασίου, το στάδιο του Λανιτείου Γυμνασίου, αναπαλαιώσεις παλαιών αρχοντικών και μετατροπή τους σε τουριστικές μονάδες στα Λεύκαρα και στη Λόφου, την ανακαίνιση των γραφείων του Υπουργείου Παιδείας στη Λεμεσό, το ξενοδοχείο Jasmine, κέντρο ευεξίας στην Τριμήκλινη, ιδιωτικές κατοικίες και άλλα.
Πώς τοποθετείται η CSS ARCHITECTS στο θέμα των πολυόροφων κτηρίων; Είναι μια χρήσιμη και αναπόφευκτη επιλογή για τις σύγχρονες αστικές περιοχές ή είναι μια πρακτική που πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο κατ’ εξαίρεση;
Πριν απαντήσω θα πρέπει να αναφέρω ότι έχουμε στο πορτοφόλιο της εταιρείας μας σχεδιασμό και κατασκευή πύργων! Πέραν όμως τούτου, ως αρχιτέκτονας, θα ήθελα να επισημάνω ότι δυστυχώς η ανάπτυξη και οι επενδύσεις έχουν προηγηθεί της θέσπισης κανονισμών και διατάξεων που να διέπουν την ανέγερση ψηλών κτηρίων στις πόλεις μας, με αποτέλεσμα αυτά να κτίζονται κάπως τυχαία και χωρίς ιδιαίτερο χωροταξικό πρόγραμμα. Σίγουρα πρέπει να υπάρχουν όρια!
Δεν μπορεί σε πόλεις όπως τις δικές μας να υπάρχουν κτήρια με ύψος όπως σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού. Από την άλλη όμως, θεωρώ και απαράδεκτο η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των περιοχών μας να είναι μόνο διώροφη ή τριώροφη.
Θα έπρεπε να υπάρχει μια μεγαλύτερη διαφοροποίηση των ορόφων και του ύψους, ανάλογα με την κάθε περιοχή. Για να μιλήσω με πιο συγκεκριμένο παράδειγμα, θεωρώ απαράδεκτο και πολεοδομικά λάθος ολόκληρη η πόλη της Λεμεσού, από τη Λεωφόρο Μακαρίου μέχρι και τις παρυφές της, να είναι όλη τριώροφη! Θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη και πιο λογική διαβάθμιση.
Κατ’ εμένα, για το μέγεθος της Κύπρου θα μπορούσαν να ανεγερθούν κτήρια με μέσο αριθμό ορόφων τους 5-6, με τα ψηλότερα να μπορούν να φτάσουν μέχρι τους 14-15. Τα πιο ψηλά νομίζω είναι υπερβολικά ψηλά για την Κύπρο.
Η CSS ARCHITECTS έχει εξασφαλίσει βραβεία για τη δουλειά της και τις πρακτικές της. Ποια βραβεία συγκεκριμένα έχει δεχθεί το γραφείο σας και τι σημαίνουν αυτά για εσάς;
Έχουμε διακριθεί τόσο για την όλη μας δραστηριότητα με το διεθνές βραβείο “Leading Designers Award”, αλλά και συγκεκριμένα έργα μας έχουν τύχει διακρίσεων σε διεθνές επίπεδο, ειδικά το PORTGATE Tower, αλλά και άλλα έργα μας, όπως για παράδειγμα η οικιστική μονάδα “Art One”, που ήταν το πρώτο μας έργο που αναγνωρίστηκε και βραβεύτηκε.

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του γραφεί-ου σας ότι «Τα έργα μας είναι μια αντανάκλαση του οράματός μας για έναν κόσμο στον οποίο το μπλε του ουρανού και της θάλασσας και το πράσινο της φύσης συνδυάζονται αρμονικά». Πώς προσαρμόζεστε όμως στις νέες συνθήκες της κλιματικής κρίσης και της συνεχιζόμενης καταστροφής του περιβάλλοντος; Πώς επηρεάζεται στις μέρες μας η εργασία των αρχιτεκτόνων από την στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών της στην πράσινη μετάβαση και τις τεχνολογίες αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της μεγαλύτερης δυνατής βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των οικοδομών;
Θυμάμαι τα λόγια ενός από τους σπουδαιότερους καθηγητές μου στο Πανεπιστήμιο, ότι εμείς οι αρχιτέκτονες, ασχολούμαστε αφενός με ένα από τα αρχαιότερα επαγγέλματα (η αρχιτεκτονική γεννήθηκε την μέρα που κάποιος πρόγονος μας σκέφτηκε να στήσει δύο πέτρες κάθετα και να τοποθετήσει μια από πάνω τους, ώστε να δημιουργήσει ένα ασφαλές κάλυμμα) αλλά και ένα από τα πιο ειρηνικά, καθότι κτίζουμε και δεν καταστρέφουμε!
Πέραν τούτου, το περιβάλλον το οποίο μας περιβάλει επιδρά και διαμορφώνει τον χαρακτήρα μας! Επομένως, ο αρμονικός συνδυασμός του φυσικού με το τεχνητό – δομημένο περιβάλλον είναι αυτό που ως αρχιτέκτονες πρέπει να επιδιώκουμε μέσα από το έργο μας.
Για αυτό και ένας σωστός αρχιτέκτονας, όταν δημιουργεί, δεν χρησιμοποιεί μόνο το μυαλό του, αλλά και την ψυχή του! Και είναι αυτό ακριβώς που προσδιορίζει την αρχιτεκτονική περισσότερο ως Τέχνη, παρά ως Επιστήμη! Επομένως, η τέχνη της αρμονικής ένταξης του νέου δομημένου στοιχείου στο φυσικό περιβάλλον ή έστω στον υφιστάμενο ιστό της πόλης, είναι αυτό που συνεχώς επιδιώκουμε!
Το όραμα μας, όπως εκφράζεται πιο πάνω, είναι μια αλληγορική έκφραση διότι πρώτιστος μας στόχος είναι να σχεδιάζουμε για τον άνθρωπο και να ικανοποιούμε τις ανάγκες του ανθρώπου και όχι οτιδήποτε άλλο!
Η λεγόμενη “Πράσινη Αρχιτεκτονική” λαμβάνει όλα αυτά τα θέματα υπόψη, και μαζί αυτά που ερωτάτε όσον αφορά την μετάβαση στις ενεργειακές οικοδομές. Θα πρέπει φυσικά να πούμε ότι έχουν γίνει και νομοθετικές διευθετήσεις που μας επιβάλλουν να ακολουθήσουμε κάποιες ενεργειακές παραμέτρους, όμως εμείς -όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι- σχεδιάζαμε και δημιουργούσα- με ενεργειακά και οικολογικά πριν αυτό επιβληθεί με κανονισμούς!
Ο προσανατολισμός του κτηρίου, η κατεύθυνση των ανέμων, η ηλιοφάνεια και άλλα, είναι παράγοντες που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στον σχεδιασμό.
Δραττόμενος της ευκαιρίας, θέλω να αναφέρω το εξής: Φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε φτάσει στα άλλα άκρα, όταν αναφερόμαστε σε προστασία του περιβάλλοντος! Οικολογική ανάπτυξη δεν είναι η μη ανάπτυξη, αλλά η σωστή και η σώφρονα ανάπτυξη, που βασίζεται σε σωστά δεδομένα! Υπήρχε πρόσφατα μια έντονη διαμαρτυρία για μια κατοικία στις Πλάτρες, στις όχθες ενός ποταμού! Να πω μόνο ότι η πιο διάσημη κατοικία στον κόσμο είναι κτισμένη, όχι απλά στις όχθες, αλλά πάνω σε ποταμό! Μήπως εκείνη δεν ήταν οικολογική ανάπτυξη; Μήπως εμείς νοιαζόμαστε για το περιβάλλον περισσότερο από τους άλλους; Δεν νομίζω να είναι έτσι τα πράγματα. Απλά θα πρέπει πριν βιαστούμε να κρίνουμε και να κατακρίνουμε κάτι, να είμαστε σίγουροι για αυτά που λέμε και για το όλο αποτέλεσμα.
Σας διαβεβαιώ ότι τόσο εμείς, όσο και όλοι οι συνάδελφοι, νοιαζόμαστε για το περιβάλλον και τη σωστή διαχείριση του και, ως εκ τούτου, για να απαντήσω και το ερώτημα, ναι, λαμβάνουμε υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τηλ. 25872090