Μαζί με ένα κυπριακό και δύο ελληνικά πανεπιστήμια

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Προσφέρει περισσότερα από 100 συμβατικά (διά ζώσης και εξ αποστάσεως) προγράμματα σπουδών, προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου και φιλοξενεί 12,500+ φοιτητές από περισσότερες από 100 χώρες. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Αυστραλία και η Ελλάδα.  

Το Πανεπιστήμιο διεξάγει υψηλής ποιότητας έρευνα σε διαφορετικούς ακαδημαϊκούς τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στις αναδυόμενες τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της επίδρασής τους στην κοινωνία. Συνεργάζεται παράλληλα ενεργά με ερευνητικά κέντρα, τη βιομηχανία και την κοινωνία και οι συνέργειές του αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την προσφορά προγραμμάτων σπουδών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της βιομηχανίας και που πιστοποιούνται από τα σχετικά επαγγελματικά σώματα.

Ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξεως του 94,6% των αποφοίτων του Πανεπιστημίου εργοδοτούνται εντός 18 μηνών από την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

1ο σε Κύπρο και Ελλάδα

Οι πανεπιστημιακές κατατάξεις έχουν σημαντική αξία γιατί παρέχουν μία αντικειμενική και συγκριτική αξιολόγηση της ποιότητας και της απόδοσης των πανεπιστημίων, προσφέροντας πληροφορίες για την ποιότητα της διδασκαλίας, της έρευνας, της επίδρασης στην κοινωνία, τη διεθνή προοπτική και άλλους δείκτες απόδοσης. Αυτό επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους φοιτητές, τους ερευνητές και τους εργοδότες να συγκρίνουν και να επιλέξουν τα πανεπιστήμια που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες τους. Οι κατατάξεις, επίσης, προωθούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των πανεπιστημίων, καθώς αυτά προσπαθούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους για να καταταχθούν ψηλότερα, κάτι που προάγει την πρόοδο και την καινοτομία στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Η μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, THE World University Rankings, αξιολογεί και συγκρίνει πανεπιστήμια ανά τον κόσμο με βάση την απόδοσή τους σε πέντε πεδία: τη Διδασκαλία, το Ερευνητικό Περιβάλλον, την Ποιότητα της Έρευνας, τη Βιομηχανία και τη Διεθνοποίηση.

Με βάση αυτήν, η κατάταξη ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων για το 2024 είναι η ακόλουθη:

Το επίπεδο της εκπαίδευσης που παρέχει και της έρευνας που διενεργεί το Πανεπιστήμιο αντανακλάται στις επιτυχίες του στην κατάταξη αυτή.

Ενδεικτικά, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται #1 σε Κύπρο και Ελλάδα μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με την έκδοση της κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings για το 2024.

Αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται ανάμεσα στα Κορυφαία 501-600 πανεπιστήμια στον κόσμο, και στη θέση #155 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εντυπωσιακή κατάταξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αντανακλάται επίσης στην απόδοσή του σε δύο από τα εν λόγω πεδία, την Ποιότητα της Έρευνας και τη Διεθνοποίηση, όπου έχει λάβει την υψηλότερη βαθμολογία απ’ όλα τα κυπριακά πανεπιστήμια που συμμετέχουν στην κατάταξη. Στα δύο αυτά πεδία, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναγνωρίζεται, επομένως, ως το κορυφαίο πανεπιστήμιο στην Κύπρο.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε 5 Διαφορετικούς Τομείς

Tα αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης του Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2024 κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στις θέσεις #1 στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών, #1* στον τομέα της Εκπαίδευσης και #1** στον τομέα της Ψυχολογίας σε Κύπρο και Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την ηγετική του θέση στους εν λόγω τομείς.

Συγκεκριμένα, στα φετινά αποτελέσματα της THE World University Rankings by Subject, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται:

Στη θέση #115 παγκοσμίως, ανάμεσα στα «νέα» πανεπιστήμια

Η έκδοση 2024 της κατάταξης Times Higher Education (THE) Young University Rankings τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στη θέση #115 παγκοσμίως, από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης στη Γαλλία, ανάμεσα στα πανεπιστήμια που έχουν 50 ή λιγότερα χρόνια λειτουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάταξη του 2024 περιλαμβάνει 673 πανεπιστήμια, από 605 το 2023. Η σταθερή κατάταξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην κατηγορία των 101-150 κορυφαίων πανεπιστημίων σε αυτή την κατάταξη αντικατοπτρίζει τη συνεχή διεθνή αναγνώρισή του.

11 μέλη ΔΕΠ Ανάμεσα Στους Κορυφαίους Επιστήμονες Παγκοσμίως

Έντεκα (11) μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως, με βάση την κατάταξη η οποία δημοσιεύτηκε το 2022 από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Stanford στις ΗΠΑ.

Ένα διεθνοποιημένο πανεπιστήμιο

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φιλοξενεί περισσότερους από 12,500 φοιτητές και φοιτήτριες (εξ αποστάσεως και δια ζώσης), οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Είναι επίσης

το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη νότια Ευρώπη με κύρια γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική, καθώς και το μεγαλύτερο εκτός Ελλάδας με γλώσσα διδασκαλίας την ελληνική.

Επίσης, μια σημαντική μερίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου προέρχονται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, προσθέτοντας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του και αντανακλώντας την εξέλιξή του, κατά την τελευταία δεκαετία, προς μια αναμφισβήτητα διεθνή φοιτητική κοινότητα.

Φοιτητοκεντρικό εκπαιδευτικό περιβάλλον

Σταθερή επιδίωξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι να καλλιεργήσει ένα ελκυστικό φοιτητοκεντρικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, το οποίο τοποθετεί στο κέντρο του τον φοιτητή, ενθαρρύνει την πρωτοβουλία στη μάθηση και παρέχει στους φοιτητές δεξιότητες και ικανότητες αναγκαίες για τη δια βίου μάθησή τους, μέσα από μικρές σε αριθμό φοιτητών τάξεις, ένα ευρύ φάσμα εργαστηρίων, καθώς και μία σειρά πρωτοποριακών μεθόδων διδασκαλίας.

Μέλημα του Πανεπιστημίου είναι η διδασκαλία να ανταποκρίνεται στις προσωπικές ανάγκες μάθησης του κάθε φοιτητή. Έτσι, φροντίζουμε οι τάξεις να είναι πάντοτε ολιγομελείς (μέση αναλογία φοιτητών-καθηγητών 13:1). Το πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής, για παράδειγμα, προσφέρει προγράμματα διδασκαλίας με μία από τις χαμηλότερες αναλογίες σπουδαστών ανά εκπαιδευτή στην Ευρώπη. Όλα τα τμήματα, από τη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία μέχρι τη Μηχανική και την Ιατρική, διδάσκονται σε παρόμοιου μεγέθους τάξεις και παρέχουν εξαιρετικά εξατομικευμένη εκπαίδευση στους φοιτητές και στις φοιτήτριες.

Το Πανεπιστήμιο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εργαστηρίων, με στόχο να μπορούν οι φοιτητές μας να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία. Μέσα από τις συνεχείς επενδύσεις μας σε υποδομές στην πανεπιστημιούπολη την τελευταία δεκαετία και χάρη στη δέσμευσή του να συμβαδίζει με τις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις, τα εργαστήριά του έχουν αναβαθμιστεί σε καινοτόμους χώρους, με πόρους και εγκαταστάσεις αιχμής που υποστηρίζουν υποδειγματικά τη διδασκαλία και την έρευνα.

Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, δημιουργούμε ένα ψηφιακό εκπαιδευτικό περιβάλλον, το οποίο εμπνέεται από την τεχνολογία και καθοδηγείται από τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούμε κατά την παράδοση των μαθημάτων μας προηγμένες τεχνολογίες προερχόμενες από τον χώρο της πληροφορικής και της επικοινωνίας.

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης παρέχει πρόσβαση σε εκτεταμένους πόρους για χιλιάδες φοιτητές μας που παρακολουθούν εξ αποστάσεως από όλο τον κόσμο. Επιπλέον, η Ιατρική Σχολή ακολουθεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που βασίζεται στην επίλυση εβδομαδιαίων κλινικών προβλημάτων ενισχύοντας έτσι την κριτική σκέψη και τη συνεργασία μεταξύ των φοιτητών.

Διαχρονικός Προσανατολισμός Προς το Μέλλον

Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πιστεύουμε ότι η τεχνολογική πρόοδος θα προκαλέσει ραγδαία επιταχυνόμενες κοινωνικές αλλαγές τις επόμενες δεκαετίες. Ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών — τεχνητή νοημοσύνη, βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία, ρομποτική, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, blockchain, drones, υπολογιστική ιατρική, σύγχρονη εξερεύνηση του διαστήματος — έχει ήδη αρχίσει να αποκτά εμπορική βιωσιμότητα.

Κάθε μία από αυτές τις τεχνολογίες θα είναι ανατρεπτική για την εξέλιξη του μέλλοντος μας. Στο σύνολό τους, οι τεχνολογίες αυτές θα έχουν πολυεπίπεδη επιρροή στην οικονομία, τις κοινωνικές δομές, τα νομικά συστήματα, την κατανομή του εισοδήματος, τη διακυβέρνηση, την εκπαίδευση και την άμυνα και θα εγείρουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την οργάνωση της κοινωνίας.

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση εμπλέκεται δυναμικά σε βασικούς τομείς που σχετίζονται με τους ακόλουθους πυλώνες:

• Ψηφιακά Νομίσματα και Blockchain

• Μηχανική Μάθηση και Μεγάλα Δεδομένα (Big Data)

• Metaverse

• Μοντελοποίηση και Προσομοίωση

• Βιοϊατρική/Βιοτεχνολογία

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των εξελίξεων και συμμετέχει σε έρευνα υψηλής ποιότητας, πρωτοβουλίες αιχμής, ακαδημαϊκές και επιχειρηματικές συνεργασίες, ανάπτυξη προγραμμάτων ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία διερευνούν και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη εκπαιδεύσει περισσότερους από 100,000 φοιτητές και φοιτήτριες σε μαθήματα ακαδημαϊκής ή επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα, ενώ μέσω του Institute For the Future (IFF) φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ομάδα καθηγητών και ερευνητικού προσωπικού παγκοσμίως, που επικεντρώνεται στα κρυπτοστοιχεία και την τεχνολογία blockchain. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ηγείται ως ακαδημαϊκός επικεφαλής στο Παρατηρητήριο και Φόρουμ της ΕΕ για το Blockchain (EUBOF), μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνολογίας blockchain εντός της ΕΕ.

Το Τμήμα Ψηφιακής Καινοτομίας και το IFF του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, υλοποιούν επίσης την πρωτοβουλία ανάπτυξης του ανοικτού metaverse (μετασύμπαντος), με την ονομασία UNIC Open Metaverse Initiative. Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα, καθώς και στα ζητήματα χάραξης πολιτικής που σχετίζονται με ανοιχτά και αποκεντρωμένα (decentralized) συστήματα και πρότυπα για το metaverse.

Αφετηρία για Επιτυχημένη Διεθνή Σταδιοδρομία

Το Πανεπιστήμιο εργάζεται ώστε να αναπτύξει αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τους εταίρους του και να δημιουργήσει διασυνδέσεις ανάμεσα σε φοιτητές, αποφοίτους, καθηγητές και τη βιομηχανία. Με αυτό τον τρόπο, οι φοιτητές και οι απόφοιτοί του έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πραγματική γνώση και εμπειρία από την τριβή τους με την εργασιακή ζωή, ώστε να προετοιμαστούν για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας μετά τις σπουδές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 94,6% των αποφοίτων του Πανεπιστημίου εργοδοτούνται εντός 18 μηνών από την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Το Κέντρο Επιτυχούς Σταδιοδρομίας (Career Success Centre – CSC) υποστηρίζει ενεργά και εξοπλίζει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες με τα εργαλεία που χρειάζονται για να βρουν ευκαιρίες για πρακτική άσκηση ή εργοδότηση. Από το πρώτο τους έτος στο Πανεπιστήμιο, μπορούν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες επανάληψη που προσφέρει το Κέντρο και να αξιοποιήσουν πολλές ευκαιρίες για πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να βελτιώσουν και να αναπτύξουν τόσο τις εξειδικευμένες επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητές τους (hard skills), όσο και τις δεξιότητες προσωπικότητας (soft skills), τις οποίες αναζητούν σήμερα οι εργοδότες.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο διαθέτει ένα εδραιωμένο και αναπτυσσόμενο δίκτυο με περισσότερους από 800 συνεργάτες στον τομέα της βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια των εκθέσεων καριέρας του ακαδημαϊκούέτους 2023-2024, το Κέντρο φιλοξένησε 100 και πλέον εταιρείες, ενώ 1,000+ φοιτητές επισκέφθηκαν τις εκθέσεις.

Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, το Κέντρο συνεργάστηκε με 500 και πλέον εταιρείες για να βοηθήσει στην κάλυψη των εργασιακών αναγκών τους με τους πιο κατάλληλους υποψηφίους, δημοσιεύοντας 1000+ αγγελίες θέσεων εργασίας, αποκλειστικά για φοιτητές και αποφοίτους, και πρακτικής άσκησης στην πλατφόρμα καριέρας, Highered. Επιπλέον, μέσω του παγκόσμιου δικτύου της Highered, οι φοιτητές και απόφοιτοι διαθέτουν άμεση πρόσβαση σε παγκόσμιες ευκαιρίες, εκδηλώσεις και διεθνείς εκθέσεις καριέρας.

Πολλοί από τους αποφοίτους μας αυτή τη στιγμή δημιουργούν ένα παγκόσμιο αντίκτυπο μέσα από τη δραστηριοποίησή τους σε επαγγέλματα που εμπίπτουν σε ποικίλους τομείς, καθώς με την αποφοίτησή τους από το Πανεπιστήμιο, εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται σε φημισμένες πολυεθνικές εταιρείες στην Κύπρο, στο εξωτερικό και στις αντίστοιχες χώρες καταγωγής τους ή έχουν καταφέρει να ξεκινήσουν με επιτυχία δικές τους επιχειρήσεις, με δραστηριοποίηση σε διάφορους συναρπαστικούς τομείς.

Αποτύπωμα στον διεθνή τομέα Υγείας

Οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής αφήνουν το ουσιώδες αποτύπωμα τους στον διεθνή τομέα της υγείας, καθώς εργοδοτούνται ή πραγματοποιούν την κλινική τους άσκηση σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ερευνητικά ιδρύματα ανά το παγκόσμιο.

Έχοντας ακολουθήσει ένα ευρύ φάσμα κλάδων, πολλοί από τους παλαιότερους αποφοίτους του πανεπιστημίου έχουν ολοκληρώσει την κλινική τους άσκηση και έχουν αναλάβει ηγετικές θέσεις ως εξειδικευμένοι κλινικοί ιατροί, ιατρικοί εκπαιδευτές ή ερευνητές, σε κορυφαίους οργανισμούς.

H Ιατρική Σχολή προσφέρει διεθνή εκπαιδευτική εμπειρία εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κλινικής κατάρτισης, το οποίο εκτείνεται σε τρεις ηπείρους. Η βασική εκπαίδευση πραγματοποιείται στην Κύπρο και οι φοιτητές αποκτούν από τα πρώτα εξάμηνα κλινική εμπειρία σε κορυφαίους ιατρικούς οργανισμούς της χώρας. Τα δύο τελευταία χρόνια, κατά τα οποία πραγματοποιείται η κλινική άσκηση, ολοκληρώνονται είτε στην Κύπρο είτε σε ένα από τα συνεργαζόμενα νοσοκομεία στην Ελλάδα, στο Ισραήλ, στην Ελβετία, στην Αγγλία ή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και ανάλογα με τη χώρα προέλευσης του κάθε φοιτητή ή της κάθε φοιτήτριας.

Ποσοστά εργοδότησης ανά Σχολή

•             Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων: 96,3%

•             Σχολή Επιστημών Αγωγής: 95%

•             Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών: 90%

•             Νομική Σχολή: 92%

•             Σχολή Επιστημών Ζωής και Υγείας: 93%

•             Σχολή Επιστημών και Μηχανικής: 94%

•             Ιατρική Σχολή: 99,9%*

(*σωρευτικό ποσοστό περιόδου 2015-2022)

Πανεπιστημιούπολη στα πρότυπα του εξωτερικού

Η σύγχρονη πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αποτελείται από 20 νεόκτιστα ή ανακαινισμένα κτήρια ειδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και βρίσκεται στην πολυσύχναστη περιοχή της Έγκωμης, στη Λευκωσία.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει επενδύσει πάνω από €100 εκατ. σε υποδομές. Η συνεχής ανάπτυξη της πανεπιστημιούπολης επιτρέπει τη δημιουργία εξειδικευμένων εγκαταστάσεων και σύγχρονων χώρων διδασκαλίας για την εύρυθμη λειτουργία κάθε Τμήματος.

Η ευρύτερη περιοχή γύρω από την πανεπιστημιούπολη αναπτύσσεται και εναρμονίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες των φοιτητών, στοχεύοντας πάντοτε στην παροχή μίας πλούσιας σε εμπειρίες και όμορφες στιγμές φοιτητικής ζωής, μέσα από την επαφή με την τοπική κοινότητα και την ποικιλομορφία, τη μάθηση και τη διασκέδαση. Πέρα από τους χώρους διδασκαλίας, η πανεπιστημιούπολη προσφέρει μία ευρεία γκάμα διευκολύνσεων και υπηρεσιών μέριμνας για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας.

Δέσμευση του Πανεπιστημίου είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος διδασκαλίας που να διευκολύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο την παγκόσμια φοιτητική κοινότητά του, όσο και το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό. Γι’ αυτό το λόγο, επενδύει συνεχώς στην πανεπιστημιούπολη, σε κτήρια, εγκαταστάσεις και νέες τεχνολογίες, με στόχο να μεγιστοποιείται η συνολική ποιότητα της διδασκαλίας και να διασφαλίσουμε ένα υψηλό βαθμό ικανοποίησης των φοιτητών.

Erasmus και σπουδές στο εξωτερικό

Αδιαμφισβήτητα, η εμπειρία του εξωτερικού προσφέρει στους φοιτητές μια μοναδική ευκαιρία για διάνοιξη των οριζόντων τους σε κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο.

Οι πλήρους φοίτησης φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και οι πρόσφατοι απόφοιτοι του, έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν πλήρως από το πρόγραμμα ERASMUS+, για σκοπούς φοίτησης, αλλά και για την πραγματοποίηση πρακτικής  άσκησης στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που θα τρέχει ως το 2027.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες έχουν σπουδάσει, εκπαιδευτεί ή έχουν προσφέρει εθελοντική εργασία στο εξωτερικό μέχρι σήμερα. Το πρόγραμμα παρέχει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα ταξιδιού, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και φοίτησης σε χώρες εντός και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων και των δυνατοτήτων τους για εξεύρεση εργασίας. Τους δίνει επίσης την  ευκαιρία να ανακαλύψουν νέους  πολιτισμούς και να μάθουν μια νέα γλώσσα.

Φοίτηση στο εξωτερικό μέσω της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων NEOLAiA

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι επίσης πλήρες μέλος της συμμαχίας ευρωπαϊκών πανεπιστημίων NEOLAiA, η οποία είναι αφιερωμένη στη δημιουργία ενός καινοτόμου ευρωπαϊκού πανεπιστημίου με πανεπιστημιουπόλεις σε εννέα χώρες.

Η πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται από μια κοινή ψηφιακή ταυτότητα και συντονισμένες προσπάθειες σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πολυμορφία και η ένταξη, και η παγκόσμια υγεία. Η συμμαχία NEOLAiA προσφέρει στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας την ευκαιρία να περάσουν μέρος των σπουδών τους σε ένα ή περισσότερα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια.

Η συμμαχία έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 14,4 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με την επίσημη έναρξη του έργου να πραγματοποιείται την 1η Ιανουαρίου 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιλέχθηκε μαζί με άλλες 6 από 39 νέες συμμαχίες που υπέβαλαν αίτηση, επιτυγχάνοντας ποσοστό επιτυχίας 18%.

Προς Ένα Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Του Μέλλοντος Με Πανεπιστημιουπόλεις Σε 9 Χώρες

Η συμμαχία NEOLAiA στοχεύει να εδραιωθεί μέχρι το 2030 ως:

1.            Ένα ισχυρά ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο που ενσωματώνει τις ευρωπαϊκές αξίες και παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σε όλες τις περιοχές των μελών της.

2.            Ένα περιεκτικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιβάλλον που προάγει την ισότητα και ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας εντός της ακαδημαϊκής και ευρύτερης ευρωπαϊκής κοινωνίας, αντιμετωπίζοντας τις Megatrends και βελτιώνοντας την ευημερία.

3.            Ένα κορυφαίο διεθνές εκπαιδευτικό ίδρυμα που ενθαρρύνει τους φοιτητές να συμμετέχουν σε καινοτόμα, ερευνητικά και κοινωνικά συναφή προγράμματα που υπερβαίνουν τα όρια των επιστημονικών κλάδων, των χωρών και των πολιτισμών, ενώ παράλληλα υιοθετεί την ψηφιοποίηση και διατηρεί την προσωπική επαφή και προσέγγιση.

Τα Μέλη Της Συμμαχίας

Η συμμαχία NEOLAiA αποτελείται από εννέα κορυφαία, νεαρά, εξωστρεφή και καινοτόμα πανεπιστήμια, που κατατάσσονται ανάμεσα στα καλύτερα στον κόσμο. Τα μέλη της συμμαχίας, μαζί με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, είναι:

•             University of Bielefeld, Γερμανία

•             Örebro University, Σουηδία

•             University of Salerno, Ιταλία

•             University of Jaén, Ισπανία

•             University of Tours, Γαλλία

•             University of Ostrava, Τσεχία

•             “Stefan Cel Mare” University of Suceava, Ρουμανία

•             Šiauliai State University of Applied Sciences, Λιθουανία.

ΠΛ: Υπεύθυνο για την ψηφιακή μετάβαση της συμμαχίας

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ηγείται του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της συμμαχίας, αξιοποιώντας το metaverse για την ενίσχυση της εκπαίδευσης. Σχεδιάζει ένα ψηφιακό πλαίσιο και οδικό χάρτη για τη δημιουργία Εργαστηρίων Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας (VR/AR), που θα λειτουργούν ως εικονικές αίθουσες διδασκαλίας στις πανεπιστημιουπόλεις των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων της NEOLAiA.

Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναπτύσσει και υποστηρίζει μια ολοκληρωμένη Πολιτική Ανοικτής Επιστήμης, για να επιτρέψει στη συμμαχία να εφαρμόσει τις αρχές και τις πρακτικές της Ανοικτής Επιστήμης.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Λεωφ. Μακεδονίτισσας 46, CY-2417, T.Θ. 24005, CY-1700, Λευκωσία

Τηλ. (κεντρικό): 22841500

Τηλ. (εγγραφές): 22841528

E-mail: admissions@unic.ac.cy,

unic.ac.cy/fall2024/