Η Κύπρος διαθέτει μια βαθιά ριζωμένη ναυτιλιακή κληρονομιά, που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Τοποθετημένο σε στρατηγική θέση στην ανατολική Μεσόγειο, το νησί υπήρξε ιστορικά ένα ζωτικό κέντρο για το εμπόριο και τις συναλλαγές, με ένα φυσικό λιμάνι μεγάλου βάθους στη Λεμεσό.

Στο πέρασμα των χρόνων, η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο και ακμάζον ναυτιλιακό κόμβο, ο οποίος παρέχει ένα ευρύ φάσμα ναυτιλιακών υπηρεσιών και υπηρεσιών πλοιοδιαχείρισης.

Η Κύπρος διαθέτει σήμερα τον ενδέκατο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, το ναυτιλιακό σύμπλεγμα της Κύπρου φιλοξενεί περισσότερες από 200 εταιρείες, που προσφέρουν υπηρεσίες συναφείς με τη ναυτιλία και τη ναυτιλιακή βιομηχανία, από την ιδιοκτησία και τη διαχείριση πλοίων μέχρι τη ναυτασφάλιση, τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, τη μεσιτεία, τον ανεφοδιασμό καυσίμων, την παραγωγή συστημάτων έρματος, τη ναυτική εκπαίδευση, τη ναυτιλιακή τεχνολογία σε δορυφορικά και ραδιοσυστήματα και πολλά άλλα.

Ο τομέας συγκεντρώνει πάνω από 9.000 εργαζόμενους που εργοδοτούνται άμεσα σε ναυτιλιακά επαγγέλματα αλλά και σε συναφείς δραστηριότητες. Η χώρα έχει σήμερα στο νηολόγιό της περισσότερα από 1.000 ποντοπόρα πλοία υπό κυπριακή σημαία και τα έσοδα από τη ναυτιλία έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την τελευταία (2ο εξάμηνο 2023) έρευνα διαχείρισης πλοίων που διεξήγαγε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, τα έσοδα από τη διαχείριση πλοίων αντιστοιχούσαν στο 4,1% του εξαμηνιαίου ΑΕΠ της Κύπρου.

Πολλές πλοιοκτήτριες εταιρείες από τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία και άλλες χώρες έχουν εμπιστευτεί την Κύπρο ως έδρα επιλογής τους για να εγκαταστήσουν τις δραστηριότητές τους. Συνολικά, η ναυτιλία και οι συναφείς με αυτήν κλάδοι συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία της χώρας, καθώς εκτιμάται ότι το 7% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από αυτούς.

Ένα εξειδικευμένο Κέντρο Ναυτιλίας

Το 2017 η Τράπεζα Κύπρου εγκαινίασε το Ναυτιλιακό της Κέντρο, αναγνωρίζοντας τον βαρύνουσας σημασίας ρόλο της ναυτιλίας, τόσο για την Κύπρο όσο και για τον ίδιο τον οργανισμό. Το Κέντρο προσέλκυσε έμπειρους επαγγελματίες τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, οι οποίοι συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία στέρεων βάσεων και στην προώθηση της κατάλληλης «ναυτιλιακής κουλτούρας» εντός της Τράπεζας.

Το Ναυτιλιακό Κέντρο παρέχει εξατομικευμένη ναυτιλιακή χρηματοδότηση που συμπληρώνει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών τις οποίες προσφέρει η Τράπεζα σε ναυτιλιακούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης συναλλαγματικών και επιτοκιακών κινδύνων, των πληρωμών, των επιχειρησιακών τραπεζικών υπηρεσιών και της ιδιωτικής τραπεζικής. Το Κέντρο αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία έξι χρόνια και έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με σημαντικούς ναυτιλιακούς ομίλους, κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Είμαστε βέβαιοι για τη συνεχή επέκταση του Ναυτιλιακού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου. Παρά τις προκλήσεις και τις μεταβολές που χαρακτηρίζουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία, η προσήλωσή μας στον τομέα και η αφοσίωσή μας στους πελάτες μας παραμένουν ακλόνητες, και έχουμε επεκτείνει σταθερά το χαρτοφυλάκιό μας με την πάροδο των ετών. Το Ναυτιλιακό Κέντρο αποτελεί ζωτικό στοιχείο των εργασιών της Τράπεζας. Είμαι πεπεισμένος ότι η ναυτιλία θα παραμείνει βασικός μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας», δηλώνει ο Νικόλας Παυλίδης, Επικεφαλής του Ναυτιλιακού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου.

Σημείο αναφοράς

Ο ναυτιλιακός τομέας είναι ως γνωστόν ευμετάβλητος και ευάλωτος σε κρίσεις, όπως συγκρούσεις, πανδημίες, οικονομικές κρίσεις, ακόμη και απεργίες των εργαζομένων ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, η ναυτιλία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, όπως αποδείχθηκε με την πανδημία της Covid-19, τη στρατιωτική σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία και πιο πρόσφατα με τις επιθέσεις των Χούθις της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Το Ναυτιλιακό Κέντρο παρακολουθούσε στενά αυτές τις καταιγίδες και βγήκε αλώβητο, ενώ ταυτόχρονα βοηθούσε τους πελάτες του να ξεπεράσουν τις προκλήσεις- μια απόδειξη των ισχυρών πρακτικών διαχείρισης κινδύνων της Τράπεζας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Προσέγγιση με γνώμονα το ESG

Το Ναυτιλιακό Κέντρο είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με την στρατηγική ESG των Τραπεζών, αναγνωρίζοντας τον ηγετικό ρόλο του Οργανισμού στην προώθηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών βιωσιμότητας στην Κύπρο. Το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας περιλαμβάνει μια σειρά από κυρίως σύγχρονα πλοία, με μέση ηλικία περίπου τα δέκα έτη. Το Ναυτιλιακό Κέντρο παρακολουθεί τη συμμόρφωση των πελατών του με τους περιβαλλοντικούς κανόνες και προσπαθεί να τους βοηθήσει να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητάς τους.

«Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής κατεύθυνση σχετικά με τα εναλλακτικά βιώσιμα καύσιμα πρόωσης, πιστεύω ακράδαντα ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι έτοιμη να αγκαλιάσει την αλλαγή και να εφαρμόσει την απαραίτητη μετάβαση. Το Ναυτιλιακό μας Κέντρο θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό του ρόλο σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια», λέει ο κ. Παυλίδης.

Ζητούμενο η σταθερότητα

Παρά την αστάθεια που χαρακτηρίζει τον τομέα, το Ναυτιλιακό Κέντρο έχει παραμείνει προσηλωμένο στους μακροπρόθεσμους στόχους και επιδιώξεις του. Η ναυτιλιακή χρηματοδότηση είναι ένας ιδιαίτερα ανταγωνιστικός τομέας και η Τράπεζα είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, διατηρώντας ταυτόχρονα μια πελατοκεντρική φιλοσοφία.

«Πρέπει να παραμένουμε συνεπείς στην προσέγγισή μας και να υποστηρίζουμε τις σχέσεις μας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες στην αγορά. Τα τελευταία επτά χρόνια, το Ναυτιλιακό Κέντρο παρουσιάζει υψηλές επιδόσεις, ενισχύοντας την προσπάθεια της Τράπεζας να καταστεί σταδιακά ο κορυφαίος ναυτιλιακός χρηματοδότης στην ευρύτερη περιοχή και σημείο αναφοράς για την Κύπρο και όχι μόνο», εξηγεί ο κ. Παυλίδης.

www.bankofcyprus.com.cy