• Κατά την τελευταία δεκαετία, μόνο μερικές δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις σε ολόκληρη την υφήλιο κατόρθωσαν να εξελιχθούν σε μονόκερους ενώ χιλιάδες άλλες ουδέποτε ξεπέρασαν τη φοβούμενη «Κοιλάδα του Θανάτου»

Κάπου εκεί έξω (ίσως) υπάρχει ο επόμενος «μονόκερος» που περιμένει να ανακαλυφθεί και αναζητεί χρηματοδότηση.

Με εφάμιλλο ενθουσιασμό προς το μυθικό πλάσμα που συναρπάζει την παιδική μυθοπλασία, στον χώρο και στη γλώσσα των επιχειρηματικών κεφαλαίων, ως «μονόκερος» ορίζεται μια νεοφυής εταιρεία, η οικονομική αποτίμηση της οποίας ανέρχεται σε 1 δις Ευρώ ή υπερβαίνει αυτό το κατώφλι και οι μετοχές της διακρατούνται ιδιωτικά, δηλαδή χωρίς να έχουν ακόμη προσφερθεί στο κοινό ή να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ρυθμιζόμενη αγορά.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, δεν θα παραλείψουν να συμπληρώσουν τον παραπάνω ορισμό με το στοιχείο της σπανιότητας. Ανάλογα με τη διάθεση ανάληψης κινδύνου τους, ίσως χαρακτηρίσουν κάθε εγχείρημα ανακάλυψης ενός νέου μονόκερου, ως εξαιρετικά ενδιαφέρον, φιλόδοξο, ή ακόμα και ευσεβή πόθο. Και πράγματι, κατά την τελευταία δεκαετία, μόνο μερικές δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις σε ολόκληρη την υφήλιο κατόρθωσαν να εξελιχθούν σε μονόκερους ενώ χιλιάδες άλλες ουδέποτε ξεπέρασαν τη φοβούμενη «Κοιλάδα του Θανάτου», δηλαδή το αρχικό εκείνο στάδιο που η επιχείρηση έχει προωθήσει το προϊόν της στην αγορά αλλά αδυνατεί να αποκομίσει εισόδημα που να αντισταθμίζει τα έξοδα. Εξίσου περιορισμένος είναι και ο αριθμός των εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου οι οποίες έγκαιρα κατάφεραν να αναγνωρίσουν την επενδυτική ευκαιρία και επένδυσαν σε μία οντότητα που εξελίχθηκε σε μονόκερο, αποκομίζοντας μνημειώδη κέρδη και συνεπακόλουθες αποδόσεις του επενδυμένου τους κεφαλαίου.

Στις κραταιές σύγχρονες συνθήκες της οικονομίας της γνώσης και της κοινωνίας της πληροφορίας, τα επιχειρηματικά κεφάλαια δύνανται όμως να κατέχουν την απαραίτητη οργάνωση, τη στελέχωση, τους οικονομικούς πόρους και τα εργαλεία που τους επιτρέπουν την εξεύρεση και την υλοποίηση επενδυτικών ευκαιριών σε μια νεοφυή επιχείρηση με τη δυναμική της εξέλιξης της σε μονόκερο. Υπό τον μανδύα του οργανισμού εναλλακτικών επενδύσεων (ΟΕΕ) και εντός του ρυθμιστικού πλαισίου που σκιαγραφεί η ευρωπαϊκή και κυπριακή νομοθεσία για τις εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου, για τους τους διαχειριστές ΟΕΕ και για τους κυπριακούς ΟΕΕ, τίθενται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των οργανισμών αυτών προς την αγορά, τους επόπτες και τους ίδιους του επενδυτές τους. Η κείμενη νομοθεσία, που συμπληρώνεται δευτερογενώς από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών και την Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θέτει και περιορισμούς π.χ. ως προς το ανώτατο όριο ποσοστού των κεφαλαίων τους που μπορούν να επενδύουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις ή ως προς τις κατηγορίες επενδυτών από τους οποίες μπορούν να αναζητήσουν με τη σειρά τους χρηματοδότηση για την υλοποίηση της επενδυτικής τους στρατηγικής.

Στην τελευταία περίπτωση, η νομοθετική επιλογή προκρίνει την προστασία των επενδυτών, λόγω του ριψοκίνδυνου χαρακτήρα της επένδυσης σε νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς το επενδυμένο κεφάλαιο δύναται να απωλεσθεί, και επιτρέπει την προσέλκυση κεφαλαίων κατά κύριο λόγο από θεσμικούς επενδυτές ή άλλες κατηγορίες προσώπων που έχουν την απαραίτητη γνώση, εμπειρία και τους οικονομικούς πόρους.

Συνεπικουρούμενα από το παραπάνω καθεστώς, τα επιχειρηματικά κεφάλαια μπορούν να επιδοθούν στην ιχνηλάτηση της αγοράς για την εξεύρεση επενδυτικών ευκαιριών σε νεοφυείς επιχειρήσεις και, εφόσον συμμεριστούν τα φιλόδοξα σχέδια των εμπνευστών και επιβεβαιώσουν τις οικονομικές και νομικές λεπτομέρειες, να διαμορφώσουν τη συμβατική σχέση μαζί τους σύμφωνα με την πρακτική που έχει επικρατήσει στις διεθνείς συναλλαγές και τη συμβατική ελευθερία των συναλλασσόμενων, στο μέτρο που δεν αντιβαίνει σε υπάρχουσες ρυθμίσεις του ευρωπαϊκού και του κυπριακού δικαίου.

Φαινομενικά, η συντριπτική πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού που συνιστά τους ιδιώτες πελάτες, δηλαδή οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά, αποκλείονται από την συμμετοχή στον ενθουσιασμό που προσομοιάζει σε κυνήγι κρυμμένου θησαυρού για την ανακάλυψη κάθε νέου μονόκερου καθώς στερούνται την επενδυτική ευκαιρία. Ωστόσο, στον συνήθη κύκλο της επιχειρηματικής ζωής και της χρηματοδότησης κάθε νεοφυούς επιχείρησης – μονόκερου ή όχι-, οι ιδιώτες πελάτες αποτελούν τον κύριο παίκτη στο αμέσως επόμενο στάδιο που αποτελεί τον υπέρτατο στόχο και την επιβεβαίωση της επιτυχίας: στην εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

www.neo.law