Οι ευκολίες και η απλότητα που η καλπάζουσα τεχνολογία προσφέρει στον καταναλωτή και στα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα είναι τόσο µεγάλη, ώστε η υιοθέτησή της θεωρείται πλέον απαραίτητη
Είναι γεγονός ότι σήµερα, εν έτει 2024, ζούµε σε µια εποχή όπου η τεχνολογία όχι µόνο αναπτύσσεται αλλά και υιοθετείται µε ραγδαίους ρυθµούς. O τοµέας χρηµατοπιστωτικών πληρωµών δεν θα µπορούσε να µείνει ανεπηρέαστος από αυτό.
Σήµερα, οι πλείστες πληρωµές στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγµατοποιούνται ηλεκτρονικά. Η χρήση µετρητών έχει πλέον ηµεροµηνία λήξης και τεράστια ποσά πληρωµών, που αφορούν επιχειρήσεις διακινούνται µέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, µέσα σε µερικά δευτερόλεπτα, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης, αποστολέα και παραλήπτη.
Η τεχνητή νοηµοσύνη (artificial intelligence) και η µηχανική µάθηση (machine learning), οι οποίες στις µέρες µας γνωρίζουν απίστευτη ανάπτυξη, έχουν υιοθετηθεί από πολλές εταιρείες του χρηµατοπιστωτικού τοµέα και των ηλεκτρονικών πληρωµών.
Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ
Ταυτόχρονα, είναι πλέον αδύνατο για το ανθρώπινο δυναµικό κάποιου χρηµατοπιστωτικού ιδρύµατος να παρακολουθεί, ανεξάρτητα, όλες τις πληρωµές για να ανακαλύψει τυχόν απάτη ή παραβίαση κυρώσεων.
Αλγόριθµοι τεχνητής νοηµοσύνης και µηχανικής µάθησης αναλύουν τεράστιο όγκο πληρωµών σε πραγµατικό χρόνο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, όχι µόνο κάνουν τη δουλειά των υπεύθυνων συµµόρφωσης ενος χρηµατοικονοµικού ιδρύµατος πιο εύκολη, αλλά και πιο αποδοτική.

Ενίοτε, όλα σταµατούν αυτόµατα, µε βάση διάφορα κριτήρια, τα οποία περιλαµβάνουν παρατήρηση στην αλλαγή καταναλωτικής συµπεριφοράς, παρακολούθηση γεωγραφικής τοποθεσίας από την οποία πραγµατοποιούνται πληρωµές και συναλλαγές που ενέχουν απάτη. Στόχος κάθε φορά είναι η προστασία όχι µόνο των χρηµατοικονοµικών ιδρυµάτων, αλλά και των ίδιων των καταναλωτών.
Παράλληλα, η διαδικασία ταυτοποίησης, που κάποτε ήταν µια χρονοβόρα διαδικασία που διενεργούνταν από εξειδικευµένα τµήµατα, φέρνει τώρα επανάσταση µε την τεχνολογία, αφού έχει αντικατασταθεί από τη βιοµετρική ταυτοποίηση.
Πλέον, ένας αλγόριθµος και ένα πρόγραµµα µπορούν µε απίστευτη ταχύτητα και απειροελάχιστο ποσοστό λάθους να αποθηκεύσουν, να ανακτήσουν και να αναγνωρίσουν δακτυλικά αποτυπώµατα και φωτογραφίες και να τα ταυτοποιήσουν.
Ο τοµέας πληρωµών δεν θα µπορούσε να παραλείψει ένα τέτοιο τεχνολογικό πλεονέκτηµα, προστατεύοντας έτσι την κάθε µας συναλλαγή.
Οι ευκολίες και η απλότητα που η τεχνολογία προσφέρουν στον καταναλωτή και στα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα είναι τόσο µεγάλη, ώστε η υιοθέτησή της θεωρείται πλέον απαραίτητη.
Νικόλας Μεσσαρίτης – CTO (Chief Technology Officer)
Νικόλας Καπάταης – Alternate CTO (Chief Technology Officer)
H ECOMMBX
Η ECOMMBX είναι ένας οργανισµός ηλεκτρονικού χρήµατος, αδειοδοτηµένος από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, που ιδρύθηκε το 2016 µε κύριο στόχο την άµεση και αποτελεσµατική υλοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Από την έναρξη των εργασιών της έχει επεκτείνει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της, αφού ειδικεύεται και στη διαχείριση ηλεκτρονικών λογαριασµών, στις υπηρεσίες αποδοχής πράξεων πληρωµής, στην παροχή προσωπικών και επαγγελµατικών καρτών και στις υπηρεσίες µετατροπής νοµισµάτων. Διατηρεί δυναµική παρουσία στην κυπριακή αγορά αλλά και στο εξωτερικό.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.ecommbanx.com/
