Αξέχαστες διακοπές µε…άποψη για τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες
Αν µπορούσε κανείς να συνοψίσει σε ένα προορισµό τις ειδυλλιακές παραλίες, τη φυσική οµορφιά, το ιδανικό µέρος για οικογενειακές διακοπές αλλά και την αναβαθµισµένη διασκέδαση δεν θα µπορούσε να µην αναφερθεί στον Πρωταρά. Το πιο δηµοφιλές τουριστικό θέρετρο της Κύπρου αναβαθµίζεται συνεχώς, µε στόχο να προσφέρει και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη του όλα όσα χρειάζεται για διακοπές µε… άποψη.
Ο µεγαλύτερος παραλιακός πεζόδροµος
Ξεκινώντας να µιλάµε για τον Πρωταρά, δεν µπορούµε να µην αναφερθούµε στον παραλιακό του πεζόδροµο. Ένα έργο το οποίο φιλοξενεί χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες καθηµερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είτε για το καθηµερινό τους περπάτηµα είτε για την εκγύµναση και τη φυσική άσκηση. Ο παραλιακός πεζόδροµος του Πρωταρά είναι µοναδικός καθώς σύντοµα θα αποκτήσει µήκος 15 χιλιοµέτρων, ενώνοντας όλη την ακτογραµµή του Δήµου Παραλιµνίου από τη διάσηµη παραλία του Κόννου στο κρατικό δάσος του Κάβο Γκρέκο µέχρι και τα σύνορα µε τον Δήµο Δερύνειας ο οποίος από το 2024 θα ενταχθεί µεταξύ άλλων στον ενιαίο δηµοτικό σχηµατισµό ως “Δήµος Δερύνειας – Παραλιµνίου” και θα αποτελεί έτσι φυσική προέκταση της λεωφόρου Κένεντι της κατεχόµενης σήµερα Αµµοχώστου.

Ήδη από το 2022 ολοκληρώθηκε η Γ’ Φάση του παραλιακού πεζοδρόµου ο οποίος σήµερα επεκτείνεται αφενός βορειοδυτικά, από την παραλία Περνέρα µέχρι και το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου σε µήκος 1.267 µέτρα και νοτιοανατολικά σε µήκος 1.324 µέτρα. Η συνολική αξία του έργου ανήλθε στα €6.095.180 (περιλαµβανοµένου του ΦΠΑ).

Οι περισσότερες Γαλάζιες Σηµαίες
Τις περισσότερες Γαλάζιες Σηµαίες από όλες τις τοπικές αρχές παγκύπρια κατέχει ο Δήµος Παραλιµνίου. Το 2023 απονεµήθηκαν από τον Εθνικό Κριτή της Γαλάζιας Σηµαίας και τον Οργανισµό CYMEPA στον Δήµο Παραλιµνίου συνολικά 19 Γαλάζιες Σηµαίες από τις 77 σε παραλίες παγκύπρια.
Συγκεκριµένα πρόκειται για τις παραλίες Αρµυροπήγαδο, Γλυκύ Νερό, Κάππαρης, Σκουταρόσπηλιοι, Αγία Τριάδα, Μηνάς, Βρυσούδια, Λούµα, Περνέρα, Ποτάµι, Βρύση Α’, Βρύση Β’, Βρύση Γ’, Fig Tree Bay, Βάλη του Χατζηξενή, Βυζακιά, Λοµπαρδί, Νησσιά, Νησσιά Gardens ενώ Γαλάζια Σηµαία κατέχει και η παραλία του Κόννου η οποία βρίσκεται κατά το µεγαλύτερο µέρος της εντός των δηµοτικών ορίων Παραλιµνίου.

Η Γαλάζια Σηµαία, είναι ένας διεθνής θεσµός που προωθεί την περιβαλλοντική συνείδηση και απονέµεται σε παραλίες που πληρούν τα κριτήρια της αξιολόγησης του Εθνικού Κριτή για την καθαρότητα των νερών κολύµβησης. Αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιµο και διαδεδοµένο οικολογικό σύµβολο ποιότητας στον κόσµο, που επιβραβεύει τις οργανωµένες ακτές και απονέµεται µε αυστηρά κριτήρια.
Μέσα από τον θεσµό βραβεύονται οι παραλίες οι οποίες επιτυγχάνουν υψηλούς ποιοτικούς περιβαλλοντικούς στόχους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση µιας ακτής µε τη Γαλάζια Σηµαία είναι η εξαιρετική ποιότητα των νερών κολύµβησης. Λαµβάνονται, επίσης, υπόψη άλλα 33 κριτήρια αξιολόγησης για τις ακτές και 38 για τις µαρίνες, που πιστοποιούν, ανάµεσα σε άλλα, την ασφάλεια των λουοµένων, την όσο το δυνατόν πληρέστερη πληροφόρηση των επισκεπτών, την καθαριότητα και οργάνωση της ακτής και του παράκτιου χώρου, την προστασία του φυσικού πλούτου και την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Μοναδικές Παραλίες
Όσο και να περιγράψει κανείς τις διάσηµες παγκόσµια παραλίες του Πρωταρά, τίποτα δεν µπορεί να συγκριθεί µε την µοναδική εµπειρία µιας βουτιάς στα καταγάλανα νερά του Fig Tree Bay, της παραλίας Βρύση ή του Κόννου. Μάλιστα, η τελευταία, είναι ίσως από τις ελάχιστες παραλίες του νησιού που συνδυάζουν το µοναδικό στοιχείο του ανέγγιχτου κρατικού δάσους του Κάβο Γκρέκο το οποίο καταλήγει µέχρι την ξανθή άµµο της γραφικής αυτής παραλίας.

Όταν, όµως, αναφέρεται κανείς στον Πρωταρά, δεν µπορεί παραλείψει να αναφέρει και τη διάσηµη παραλία του Fig Tree Bay, η οποία σύµφωνα µε τον οδηγό Trip Advisor συγκαταλέγεται ανάµεσα στις 25 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης για το 2022. Με τα καθαρά, ρηχά νερά της και την ψιλή, χρυσή της άµµο είναι ιδιαίτερα δηµοφιλής στους ντόπιους και στους ξένους τουρίστες, ενώ η βραχονησίδα που υπάρχει σε µικρή απόσταση από την ακτή συµβάλλει στο ειδυλλιακό τοπίο και αποτελεί την ίδια στιγµή σηµείο εξερεύνησης για µικρούς και µεγάλους. Αξίζει να αναφερθεί ότι η παραλία πήρε το όνοµά της από τη συκιά που υπάρχει στο πίσω µέρος της παραλίας, την οποία έφεραν µαζί τους οι κατακτητές από την ανατολή το 17ο αιώνα. Η βραχονησίδα που υπάρχει σε µικρή απόσταση από την ακτή συµβάλλει στο ειδυλλιακό τοπίο και αποτελεί την ίδια στιγµή σηµείο εξερεύνησης για µικρούς και µεγάλους.


Δίπλα από την παραλία Fig Tree Bay, βρίσκεται η µεγαλύτερη παραλία του Πρωταρά µε µήκος ένα χιλιόµετρο. Η παραλία Βρύση, αν και πολλοί τη γνωρίζουν µε τα ονόµατα των παρακείµενων ξενοδοχείων, αποτελεί και µία από τις ελάχιστες παραλίες παγκύπρια που παρέχουν πλήρη προσβασιµότητα σε Άτοµα µε Αναπηρία. Συγκεκριµένα παρέχει χώρους στάθµευσης µε θέσεις για Αµέα, ράµπες τόσο προς την παραλία όσο και για την είσοδο στο νερό, το πρωτοποριακό αυτόνοµο σύστηµα θαλάσσιας πρόσβασης ΑµεΑ (Seatrack), αµαξίδιο θαλάσσης και τουαλέτες για ΑµεΑ. Η συγκεκριµένη παραλία µαζί µε άλλες δέκα παραλίες του Πρωταρά καθώς και επτά παραλίες του Δήµου Σύρου – Ερµούπολης της Ελλάδας, έχουν ενταχθεί στο συγχρηµατοδοτούµενο πρόγραµµα «Ερµής 2, Τουρισµός Χωρίς Εµπόδια για Όλους». Το πρόγραµµα συγχρηµατοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου µε κύριο δικαιούχο την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου και Δικαιούχους τον Δήµο Παραλιµνίου και τον Δήµο Σύρου – Ερµούπολης µε στόχο τη δηµιουργία οδηγού προσβασιµότητας για άτοµα µε προβλήµατα κινητικότητας καθώς και εγκατάσταση σε παραλίες που παρουσιάζουν έντονη τουριστική κίνηση ειδικών υποδοµών πρόσβασης ατόµων µε προβλήµατα κινητικότητας. Μπορεί κανείς να βρει τις έντεκα προσβάσιµες παραλίες του Δήµου Παραλιµνίου καθώς και τον χρήσιµο οδηγό προσβασιµότητας στην ιστοσελίδα pamepantou.eu.

Ξεχωρίζουν, βέβαια, και οι παραλίες Λούµα, Περνέρα και Ποτάµι, στην περιοχή Περνέρα του Πρωταρά, οι οποίες ξεχωρίζουν για την καθαρότητα των νερών τους, τη λεπτή άµµο, καθώς και για τις δεκάδες παρακείµενες επιλογές που έχει να επιλέξει ο επισκέπτης για εστίαση και διασκέδαση.
Από τις παραλίες που αξίζει να ανακαλύψει κανείς είναι και η Βυζακιά και Λουµπαρδί καθώς και η µαγευτική περιοχή Νησσιά η οποία φηµίζεται από ντόπιους και ξένους επισκέπτες ως σηµείο καταδύσεων. Μιλώντας για καταδύσεις, δεν µπορεί κανείς να µην αναφερθεί και στον γνωστό τεχνητό ύφαλο που έχει δηµιουργηθεί µετά τη βύθιση του ναυαγίου Νέµεσις στα ανοικτά της παραλίας Βρυσούδια.

Αξιοθέατα
Μιλώντας για αξιοθέατα στην ευρύτερη περιοχή του Παραλιµνίου, δεν µπορεί κανείς να παραλείψει το περίφηµο, πλέον, ξωκλήσι των Αγίων Σαράντα. Θα το βρεις στην περιοχή «Φανός» και πρόκειται για ένα ξωκλήσι το οποίο βρίσκεται κτισµένο σε ένα σπήλαιο, µε ένα πετρόκτιστο τρούλο στην κορυφή και µε ψήγµατα αγιογραφιών τα οποία ανάγονται µέχρι και στον 12ο αιώνα.

Ανάµεσα στα ξωκλήσια που αξίζει κανείς να ανακαλύψει, περιλαµβάνεται και η Παναγιώτισσα η οποία βρίσκεται κτισµένη στα υψώµατα του Πρωταρά. Μάλιστα, πρόσφατα, καθώς στην εκκλησία πραγµατοποιούνταν εργασίες ανακαίνισης, ήρθαν στο φως αρχαιότητες της ελληνιστικής περιόδου που αναφέρονται στον τελευταίο βασιλιά της Σαλαµίνας Νικοκρέοντα και στην βασιλεία του αυτοκράτορα Ηρακλείτου καθώς και θεµέλια αρχαίας βασιλικής που ανάγεται στον 6ο αιώνα µ.Χ. Αξίζει να αναφερθεί, ότι πίσω από το παράθυρο του ιερού, εντοπίστηκαν και τα οστά του πατήρ Ζαχαρία, ο οποίος, σύµφωνα µε την παράδοση, µαρτύρησε από τους Οθωµανούς προς το τέλος του 17ου αιώνα.

Ιδιαίτερα σηµαντικό για την ιστορία του Παραλιµνίου και το λιµάνι της Λεύκολλας το οποίο κατέγραψε ο Στράβωνας και στο οποίο έχουν βρεθεί µεγάλος αριθµός τάφων, µέλη αγαλµάτων και επιγραφές επικαλούµενες τον Απόλλωνα. Το όνοµα της Λεύκολλας έχει συνδεθεί και µε µία καθοριστική για το µέλλον της Κύπρου ναυµαχία, του 306 π.Χ., κατά την οποία από τα εκατοντάδες πλοία που συµµετείχαν ναυάγησαν στην περιοχή. Πρόσφατα στην περιοχή έγινε, µάλιστα, και µια σπουδαία ανακάλυψη, ενός ναυαγίου ρωµαϊκών χρόνων, µε φορτίο µε εµπορικούς αµφορείς, πιθανότατα από τη Συρία και την Κιλικία.

Ανάµεσα στα γνωστά αξιοθέατα του Πρωταρά, και η περίφηµη Σπηλιά του Κύκλωπα, µία φυσική σπηλιά ανάµεσα σε βράχους, πλησίον της παραλίας Κόννος, στην οποία υπάρχουν σηµάδια ζωής που ανάγονται στην προ-νεολιθική εποχή. Το όνοµα του σπηλαίου προέρχεται από την µυθολογία, η οποία αναφέρει ότι το σπήλαιο κατοικήθηκε από µία οικογένεια κυκλώπων που ναυάγησε στο νησί µετά από θαλασσοταραχή. Η περιοχή αποτελεί και σπουδαίο καταδυτικό σηµείο, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι ίσως κάποτε κοντά στο σηµείο υπήρχε κτισµένο το ιερό της Ακραίας Αφροδίτης το οποίο κατέγραψε κατά τις περιηγήσεις του ο Έλληνας γεωγράφος, φιλόσοφος και ιστορικός Στράβωνας.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ
PARALIMNI MUNICIPALITY