Η ΑΗΚ αναλύει τις τέσσερις βασικές στρατηγικές της προτεραιότητες: την κλιµατική αλλαγή, την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε προσιτές τιµές,  την ασφάλεια στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και την ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών και καταναλωτών

Τι σηµαίνουν οι απαιτήσεις ESG για τους προϋπολογισµούς των εταιρειών και ποιο είναι το αντίκρισµα στην αγορά;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούµε ότι το τρίπτυχο Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση (ESG) έχει αποκτήσει µεγάλο έρεισµα στο επιχειρείν, καθώς οι εταιρείες σπεύδουν να ευθυγραµµίσουν τις πολιτικές και τις επιλογές τους στη βάση αυτών των κριτηρίων, ακολουθώντας την στροφή προς τις βιώσιµες επιχειρηµατικές πρακτικές.

Οι απαιτήσεις ESG συχνά απαιτούν επενδύσεις σε βιώσιµες τεχνολογίες, προγράµµατα ευηµερίας των εργαζοµένων και βελτιωµένες πρακτικές διακυβέρνησης. Ενώ τέτοιες επενδύσεις µπορεί αρχικά να επηρεάσουν τους χρηµατοοικονοµικούς προϋπολογισµούς των εταιρειών, µακροπρόθεσµα δηµιουργούν σηµαντικά οφέλη.

Η τήρηση των προτύπων ESG βοηθά τις εταιρείες στον µετριασµό των κινδύνων και παράλληλα συµβάλλει στην ενίσχυση της καλής τους φήµης. Το γεγονός αυτό µπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση και περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης µε τους πελάτες τους και ταυτόχρονα να προσελκύσει ευσυνείδητους επενδυτές. Επιπλέον, η ενσωµάτωση των πρακτικών ESG µπορεί να οδηγήσει σε λειτουργική αποτελεσµατικότητα, µειωµένες ρυθµιστικές και νοµικές παρεµβάσεις και καλύτερη θέση στην ανταγωνιστική αγορά.

Σε τελική ανάλυση, η υιοθέτηση πρακτικών ESG δεν πρέπει να εκλαµβάνεται ως νέα κέντρα κόστους, αλλά ως επενδύσεις στη µελλοντική σταθερότητα και ανάπτυξη της εταιρείας, σε µια ολοένα και πιο συνειδητοποιηµένη περιβαλλοντικά και κοινωνικά αγορά.

Πόσο µετρά η συµµόρφωση στις πολιτικές ESG για την εξασφάλιση χρηµατοδότησης από τραπεζικούς οργανισµούς και επενδυτές και σε ποιο βαθµό αυτές οι πολιτικές µετατρέπονται από διακηρύξεις σε πραγµατικές υλοποιήσιµες αποφάσεις;

Η συµµόρφωση µε τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτικές διακυβέρνησης είναι σηµαντική για την εξασφάλιση χρηµατοδότησης από τράπεζες και επενδυτές. Τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα και οι επενδυτικοί φορείς ενσωµατώνουν, σταδιακά, κριτήρια ESG στις αξιολογήσεις κινδύνων, καθώς αναγνωρίζουν ότι οι βιώσιµες πρακτικές είναι ενδεικτικές της µακροπρόθεσµης βιωσιµότητας και άρα του χαµηλού προφίλ κινδύνου. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες που επιδεικνύουν ισχυρή δέσµευση στα κριτήρια ESG είναι πιο πιθανό να προσελκύσουν χρηµατοδότηση και επενδυτικό ενδιαφέρον.

Είναι σηµαντικό να επισηµάνουµε ότι οι επενδυτές και οι χρηµατοδότες δεν αρκούνται σε απλές δηλώσεις πολιτικής, αλλά απαιτούν και αναζητούν στοιχεία, τα οποία να αποδεικνύουν στην πράξη την εφαρµογή και τα αποτελέσµατα της υιοθέτησης πολιτικών ESG. Συνεπώς, αυτή η µετάβαση απαιτεί από τις εταιρείες, όχι µόνο να θέτουν στόχους ESG, αλλά και να τους ενσωµατώνουν στις βασικές δραστηριότητες τους και να παρέχουν διαφανείς, τακτικές αναφορές για την πρόοδό τους. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι, για να εξασφαλιστεί η όποια χρηµατοδότηση θα πρέπει οι πολιτικές ESG να υποστηρίζονται από αξιόπιστες, µετρήσιµες ενέργειες, οι οποίες να αποτυπώνουν τη δέσµευση για βιώσιµη ανάπτυξη.

Πώς προβλέπεται να αλλάξει (και) το κυπριακό επιχειρηµατικό περιβάλλον τα αµέσως επόµενα χρόνια, ακολουθώντας τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι της ΕΕ για εφαρµογή δαπανηρών πολιτικών που θα οδηγήσουν µε ταχύτητα στην πράσινη µετάβαση;

Το κυπριακό επιχειρηµατικό τοπίο είναι έτοιµο για σηµαντικές αλλαγές, καθώς ευθυγραµµίζεται µε τους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πράσινη µετάβαση. Αυτή η ευθυγράµµιση περιλαµβάνει την υιοθέτηση δαπανηρών αλλά ουσιαστικών πολιτικών, που έχουν σχεδιαστεί για τη µείωση του αποτυπώµατος άνθρακα, την προώθηση των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας και τη βελτίωση της βιωσιµότητας σε όλους τους τοµείς. Αυτές οι αλλαγές δεν είναι απλώς κανονιστικές, αλλά σηµατοδοτούν µια µετασχηµατιστική στροφή προς ένα πιο βιώσιµο οικονοµικό µοντέλο.

Στο άµεσο µέλλον, οι επιχειρήσεις στην Κύπρο θα χρειαστεί να επενδύσουν σε πράσινες τεχνολογίες, να προσαρµόσουν τις δραστηριότητές τους σε αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισµούς και να καινοτοµήσουν µε τρόπους που πληρούν τα κριτήρια αειφορίας. Αυτή η µετάβαση, αν και οικονοµικά απαιτητική, αναµένεται να αποφέρει σηµαντικά οφέλη, συµπεριλαµβανοµένης της ενεργειακής ασφάλειας, της τεχνολογικής προόδου και ενός ισχυρότερου ανταγωνιστικού πλεονεκτήµατος σε µια πιο πράσινη ευρωπαϊκή αγορά. Επιπλέον, η δέσµευση της Κυβέρνησης σε αυτούς τους στόχους είναι πιθανό να προσελκύσει επενδύσεις από οργανισµούς εντός της ΕΕ αλλά και εκτός, οι οποίοι αναζητούν βιώσιµα έργα για να συµµετέχουν. Το συνολικό αποτέλεσµα θα είναι µια σταδιακή αλλά σταθερή στροφή προς ένα πιο ανθεκτικό και περιβαλλοντικά υπεύθυνο επιχειρηµατικό περιβάλλον στην Κύπρο.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΑΗΚ

Σ’ αυτό το ραγδαία µεταβαλλόµενο διεθνές και εγχώριο περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από συνεχείς και έντονες αλλαγές στον τοµέα της ενέργειας, κυρίαρχη πρόκληση για την ΑΗΚ είναι η αειφόρος ανάπτυξη και η διασφάλιση της θετικής της προοπτικής. Αυτό έχει ως βασική προϋπόθεση τον σεβασµό, τη σύνεση και την ευθύνη προς την κυπριακή κοινωνία.

Οι τέσσερις βασικές στρατηγικές µας προτεραιότητες είναι η κλιµατική αλλαγή, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε προσιτές τιµές, η ασφάλεια στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και η ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών και καταναλωτών µας. Πρόκειται για  βασικά παγκόσµια ζητήµατα που απαιτούν την άµεση προσοχή µας. Στην ΑΗΚ αναγνωρίζουµε τον ηγετικό µας ρόλο στην προσπάθεια µείωσης των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα και είµαστε έτοιµοι να συνεργαστούµε και µε άλλα ενδιαφερόµενα µέρη. Αυτό προϋποθέτει την κατανόηση των θεµάτων αειφόρου ανάπτυξης, όπως και των προσδοκιών και των ανησυχιών των ενδιαφερόµενων µερών.

Τον περασµένο Δεκέµβριο δηµοσιοποιήσαµε την πρώτη µας Έκθεση Αειφόρου Ανάπτυξης, η οποία αντανακλά τις δράσεις και τις επιδόσεις µας  στους τοµείς του Περιβάλλοντος, της Κοινωνικής Ευθύνης και της Διακυβέρνησης. Η έκθεση αυτή αποτελεί σηµαντικό ορόσηµο για τον οργανισµό µας, καθώς υιοθετούνται νέες πρακτικές που ενισχύουν τη διαφάνεια και την αειφόρο ανάπτυξη. Η έκθεση βρίσκεται αναρτηµένη στην ιστοσελίδα µας και βασίζεται στα διεθνή πρότυπα αποτύπωσης εκθέσεων αειφορίας που έχουν δηµιουργηθεί από το Global Reporting Initiative (GRI). Ακολούθησε η βράβευση µας, µετά από αξιολόγηση ειδικών κριτηρίων, µε το  Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος, από το εγνωσµένου κύρους Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ). H τιµητική αυτή βράβευση επιβεβαιώνει την σταθερή αφοσίωση της ΑΗΚ σε διεθνώς αναγνωρισµένα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα και την εφαρµογή καλών πρακτικών στη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Η ΑΗΚ ακολουθεί πλέον σταθερή τροχιά για τη µείωση του οικολογικού της αποτυπώµατος και οι προσπάθειές της υπερβαίνουν τις κανονιστικές απαιτήσεις, αφού είναι Πιστοποιηµένη και µε το Διεθνές Πρότυπο Διαχείρισης Περιβάλλοντος  ISO14001, αποδεικνύοντας την υπεύθυνη στάση του Οργανισµού έναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία στο σύνολό της. Μέσω της εφαρµογής των κριτηρίων ESG προβαίνουµε στη µέτρηση, τη δηµοσιοποίηση και τη διαχείριση των δράσεων µας στα θέµατα ESG. Στοχεύουµε  στην ενίσχυση της διαφάνειας της AHK σε θέµατα Βιώσιµης Ανάπτυξης, µέσω της παρουσίασης ποσοτικών αλλά και ποιοτικών βασικών δεικτών απόδοσης και επιδιώκουµε τη µεγιστοποίηση του θετικού µας αντικτύπου στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονοµία του τόπου. Επιπρόσθετα, µε το άνοιγµα της ανταγωνιστικής αγοράς στην παραγωγή και προµήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, η δηµοσιοποίηση τέτοιων εκθέσεων αλλά και η ενσωµάτωση της Αειφόρου Ανάπτυξης στην στρατηγική µας, ενισχύει τη θέση της ΑΗΚ στο νέο απαιτητικό ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Τα επόµενα βήµατά µας όσον αφορά τις Εκθέσεις Αειφόρου Ανάπτυξης είναι η  εναρµόνιση της ΑΗΚ µε την Ευρωπαϊκή Οδηγία Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) για τον απολογισµό του έτους 2025. Η έκθεση θα δηµοσιοποιηθεί ως µέρος του Management Report µαζί µε τις Οικονοµικές καταστάσεις εντός του 2026 και θα βασίζεται στα νέα Ευρωπαϊκά Πρότυπα European Sustainability Reporting Standards (ESRS), όπου θα απαιτείται πλέον και η εξωτερική διασφάλιση.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Email eac@eac.com.cy
Website www.eac.com.cy