Εξειδικευμένες υπηρεσίες και εξατομικευμένη χρηματοδότηση από το Ναυτιλιακό Κέντρο
Η Κύπρος έχει μακρά και πλούσια ιστορία στη ναυτιλία, που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Η στρατηγική θέση του νησιού στην ανατολική Μεσόγειο το έχει καταστήσει σημαντικό κόμβο για το εμπόριο, διαθέτοντας ένα φυσικό βαθύ λιμάνι στη Λεμεσό. Με την πάροδο του χρόνου, η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο και ακμαίο ναυτιλιακό κέντρο, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών ναυτιλίας και διαχείρισης πλοίων.
Η Κύπρος είναι το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων στην Ευρώπη ενώ ο στόλος που φέρει την Κυπριακή σημαία κατατάσσεται σήμερα ως ο ενδέκατος μεγαλύτερος εμπορικός στόλος παγκοσμίως και τρίτος μεγαλύτερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εργατικό δυναμικό άνω των 9.000 ατόμων απασχολούνται άμεσα στον τομέα της ναυτιλίας ή σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη ναυτιλία. Η Κύπρος αριθμεί σήμερα περισσότερα από 1.000 ποντοπόρα πλοία και τα έσοδα από τη ναυτιλία έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την Έρευνα Διαχείρισης Πλοίων που διεξήγαγε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, τα έσοδα από τη διαχείριση πλοίων αντιστοιχούν στο 4,6% του 6-μηνιαίου ΑΕΠ της Κύπρου όσον αφορά τον κύκλο εργασιών. Συνολικά, η ναυτιλία και οι συναφείς τομείς συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία, με περίπου το 7% του ΑΕΠ της χώρας να προέρχεται από τους κλάδους αυτούς.
Ένα εξειδικευμένο Κέντρο Ναυτιλίας
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ναυτιλίας για την Κύπρο και για την ίδια την Τράπεζα, το 2017 η Τράπεζα Κύπρου ίδρυσε το Ναυτιλιακό Κέντρο της. Από τότε, το Κέντρο έχει προσελκύσει έμπειρους επαγγελματίες από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι βοήθησαν να τεθούν γερά θεμέλια και να ξεκινήσει μια κατάλληλη «ναυτιλιακή κουλτούρα» εντός της Τράπεζας.
Το Ναυτιλιακό Κέντρο προσφέρει εξατομικευμένη χρηματοδότηση πλοίων και συμπληρώνει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που προσφέρει η Τράπεζα στους πελάτες που ασχολούνται με τον τομέα της ναυτιλίας, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών διαχείρισης συναλλαγματικού κινδύνου και κινδύνου επιτοκίου, υπηρεσιών επιχειρησιακής τραπεζικής και της ιδιωτικής τραπεζικής. Το Κέντρο αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία έξι χρόνια και έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με βασικούς ναυτιλιακούς ομίλους, κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο. «Είμαι αισιόδοξος για τη μελλοντική ανάπτυξη του Ναυτιλιακού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου. Παρά τις προκλήσεις και τη μεταβλητότητα που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία, παραμείναμε αφοσιωμένοι στους πελάτες μας και συνεχίσαμε να αυξάνουμε σταθερά το χαρτοφυλάκιο μας τα τελευταία έξι χρόνια.
Το Ναυτιλιακό Κέντρο μας γίνεται όλο και περισσότερο ένα αναπόσπαστο μέρος των εργασιών της Τράπεζας. Πιστεύω ότι η ναυτιλία θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας», λέει ο Νικόλας Παυλίδης, Επικεφαλής του Τομέα Ναυτιλίας της Τράπεζας Κύπρου.
Ένα σημείο αναφοράς
Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι ομολογουμένως ασταθής και ευάλωτη σε κρίσεις, όπως για παράδειγμα συρράξεις, πανδημίες, οικονομικές υφέσεις, ακόμη και απεργίες εργαζομένων ή καιρικές συνθήκες που προκαλούν διαταράξεις ανά το παγκόσμιο. Παρά τις προκλήσεις αυτές, η ναυτιλία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, γεγονός το οποίο είναι εμφανές στην πρόσφατη πανδημία Covid-19 και στη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Το Ναυτιλιακό Κέντρο της Τράπεζας ξε- πέρασε όποιες δυσκολίες και βγήκε αλώβητο, ενώ ταυτόχρονα βοήθησε τους πελάτες του να υπερβούν τις προκλήσεις. Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη των καλών πρακτικών διαχείρισης κινδύνων και της μακροπρόθεσμης δέσμευσης της Τράπεζας στον ναυτιλιακό τομέα.
Προσέγγιση προσανατολισμένη στους παράγοντες ΠΚΔ
Το Κέντρο Ναυτιλίας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τη στρατηγική της Τράπεζας Κύπρου για τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες (ΠΚΔ) που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τον ηγετικό ρόλο του οργανισμού στην προώθηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών βιωσιμότητας στην Κύπρο. Το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας περιλαμβάνει μια σειρά σύγχρονων πλοίων, και έχει μέσο όρο ηλικίας περίπου οκτώ ετών. Το Κέντρο Ναυτιλίας παρακολουθεί τη συμμόρφωση των πελατών του με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και προσπαθεί να τους βοηθήσει να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητάς τους. «Αν και δεν υπάρχει ακόμη σαφής κατεύθυνση για εναλλακτικά βιώσιμα καύσιμα κίνησης στη ποντοπόρο ναυτιλία, πιστεύω ακράδαντα ότι η ναυτιλιακή κοινότητα είναι έτοιμη να αποδεχτεί τις αλλαγές και να εφαρμόσει την απαραίτητη μετάβαση.
Το Ναυτιλιακό μας Κέντρο θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια», λέει ο κ. Παυλίδης.
Θέμα συνέπειας
Παρά την μεταβλητότητα του κλάδου, το Ναυτιλιακό Κέντρο παρέμεινε επικεντρωμένο στους μακροπρόθεσμους του στόχους. Η χρηματοδότηση της ναυτιλίας είναι ένας ιδιαίτερα ανταγωνιστικός τομέας και η Τράπεζα είναι αποφασισμένη να επωφεληθεί από τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, διατηρώντας παράλληλα μια πελατοκεντρική προσέγγιση. «Πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς στους μακροπρόθεσμους στόχους μας και να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας σε όλες τις συνθήκες της αγοράς. Τα τελευταία έξι χρόνια, το Ναυτιλιακό Κέντρο είχε καλές επιδόσεις, ενισχύοντας μία συνεχή προσπάθεια της Τράπεζας να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό ναυτιλιακό χρηματοδότη της Ελληνικής και Κυπριακής ναυτιλίας, και να καταστεί σημείο αναφοράς για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή μας», εξηγεί ο κ. Παυλίδης.
