Στοχευμένες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και άλλες δράσεις εταιρικής διακυβέρνησης

Η κλιματική αλλαγή και η μετάβαση στη βιώσιμη οικονομία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προ- κλήσεις της σύγχρονης εποχής και η Τράπεζα Κύπρου δηλώνει παρούσα και αποφασισμένη να αναλάβει την ευθύνη να ηγηθεί της μετάβασης της χώρας σε ένα βιώσιμο μέλλον. Ο στόχος αυτός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στην ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας. Ως εκ τούτου εξελίσσει συνεχώς τις δράσεις της σε Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και σχετικά με τη Διακυβέρνηση θέματα (ESG) και συνεχίζει να εργάζεται με όραμα για το μέλλον συμπεριλαμβάνοντας αυτά τα θέματα σε όλους τους άξονες λειτουργίας της.

Πρωταρχικοί στόχοι ESG

Η Τράπεζα Κύπρου έχει δεσμευθεί στην υλοποίηση μιας σειράς στόχων ESG, οι οποίοι είναι ευθυγραμμισμένοι με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Συμφωνίας του Παρισιού και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι πρωταρχικοί στόχοι οι οποίοι διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην στρατηγική του Συγκροτήματος είναι οι εξής:

  • Επίτευξη Κλιματικής Ουδετερότητας (Carbon Neutral) μέχρι το 2030
  • Επίτευξη Kαθαρού Mηδενικού Iσοζυγίου (Net Zero) μέχρι το 2050
  • Σταδιακή αύξηση του Δείκτη Πράσινων στοιχείων ενεργητικού (Green Asset Ratio)
  • Σταδιακή αύξηση του Δείκτη Πράσινων ενυπόθηκων δανείων (Green Mortgage Ratio)
  • ≥30% γυναίκες στα Ανώτερα Διευθυντικά επίπεδα (Εκτελεστική Επιτροπή (EXCO) και Διευρυμένη Εκτελεστική Επιτροπή (Extended EXCO)) μέχρι το 2030

Μείωση ρύπων στις εγκαταστάσεις και δραστηριότητες της Τράπεζας

Η πρόοδος στην υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί είναι απτή και μετρήσιμη. H Τράπεζα έχει καταμετρήσει και μειώνει τους ρύπους που προκύπτουν από τις δικές της δραστηριότητες, στα δικά της κτίρια/εγκαταστάσεις λόγω χρήσης καυσίμων, ηλεκτρικής ενέργειας κλπ. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε συνδυασμό με την ανάληψη διάφορων άλλων δράσεων αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του οργανισμού που πραγματοποιήθηκαν το 2021 και το 2022, είχαν ως αποτέλεσμα το Συγκρότημα να πετύχει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 1.8 εκατ. KWh (μείωση 11%) το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022 σε σύγκριση με το 2021.

Ο στόχος του 2030 μπορεί να θεωρηθεί ένας ‘ενδιάμεσος σταθμός’ σε σχέση με τον απώτερο στόχο του Καθαρού Μηδενικού Ισοζυγίου το 2050 – ο οποίος συμπεριλαμβάνει την καταμέτρηση και μείωση των ρύπων των πελατών.

Ενδεικτικό της έμφασης που δίδει η Τράπεζα στην υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει είναι και το γεγονός ότι πρόσφατα έχει ενταχθεί στον διεθνή οργανισμό Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF). Η ένταξή της στον εν λόγω Οργανισμό της έχει επιτρέψει να προχωρήσει σε εκτίμηση των ρύπων, που απορρέουν από το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, βασιζόμενη στο πρότυπο και υποκατάστατους δείκτες του PCAF. Η Τράπεζα Κύπρου είναι η πρώτη τράπεζα στην Κύπρο που έχει προβεί σ’ αυτήν τη σημαντική ενέργεια.

Το 2023, το Συγκρότημα θα θέσει στόχο για την απαλλαγή από τον άνθρακα που αφορά το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών του δανείων. Λαμβανομένου υπό- ψη ότι το 91% των κτιρίων στην Κύπρο έχουν ανεγερθεί πριν από την εφαρμογή των ελάχιστων απαιτήσεων για την ενεργειακή απόδοση, οι ανακαινίσεις κτιρίων είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί ο στόχος του Μηδενικού Ισοζυγίου μέχρι το 2050. Ταυτόχρονα, το Συγκρότημα προτίθεται να συμβάλει ενεργά στην απαλλαγή από τον άνθρακα σε τομείς της οικονομίας όπου έχει υπολογιστεί υψηλή συγκέντρωση άνθρακα. Για την επίτευξη των στόχων αυτών το Συγκρότημα θα αναπτύξει νέα προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον και θα ενισχύσει την επικοινωνία και επαφή με τους πελάτες του.

Νέα προϊόντα και υπηρεσίες

Με σκοπό την υποστήριξη των πελατών στην πράσινη μετάβαση και την επίτευξη του στόχου καθαρού Μηδενικού Ισοζυγίου μέχρι το 2050, η Τράπεζα το 2022, παρουσίασε το δάνειο αυτοκινήτου χαμηλών εκπομπών (είτε υβριδικό ή ηλεκτρικό) και εργάζεται με σκοπό να επεκτείνει περαιτέρω τη σειρά προσφερόμενων προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον. Σ’ αυτό το πλαίσιο, έχει δημιουργήσει και προσφέρει εξειδικευμένα “Fil-eco” δανειοδοτικά προϊόντα με επιπρόσθετα οφέλη για τους δικαιούχους. Προσφέρει χρηματοδοτήσεις μέχρι €15.000 με χαμηλότερο επιτόκιο για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και άλλων συστημάτων οικιακής χρήσης για εξοικονόμηση ενέργειας. Παραχωρεί χρηματοδοτήσεις μέχρι €30.000 για ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις της ενεργειακής απόδοσης κύριων ή εξοχικών κατοικιών.

Βιώσιμα ομόλογα

Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου έχει ετοιμάσει το Πλαίσιο Έκδοσης Βιώσιμων Ομολόγων που θα του επιτρέψει την έκδοση Πράσινων, Κοινωνικών ή Βιώσιμων Ομολόγων. Οι εισροές χρημάτων που θα προκύψουν από τις εκδόσεις των ομολόγων θα διοχετευτούν σε βιώσιμα έργα που θα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως έχουν οριστεί στο Πλαίσιο με στόχο να ενισχυθεί η προσπάθεια της πράσινης μετάβασης αλλά και η επίτευξη του Μηδενικού Ισοζυγίου το 2050.

Διαχείριση Περιβαλλοντικών και Κλιματικών κινδύνων

Σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στην ενσωμάτωση θεμάτων κλιματικού κινδύνου στη διαχείριση κινδύνων, καθώς η Τράπεζα στοχεύει να ενσωματώσει τους κλιματικούς κινδύνους στην κουλτούρα διαχείρισης κινδύνων. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης χορήγησης δανείων, η Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία συμπερίληψης της αξιολόγησης θεμάτων ESG και κλιματικής αλλαγής. Αυτό προϋποθέτει την τροποποίηση των πολιτικών και των διαδικασιών, που ακολουθεί, ώστε ο πιθανός αντίκτυπος από τα θέματα ESG και την κλιματική αλλαγή να αντανακλάται στα βασικά στοιχεία της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Τον Μάρτιο του 2022 η Τράπεζα έχει εκδώσει την πρώτη έκθεσή της για το κλίμα (Δημοσιοποίηση Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών Σχετικών με το Κλίμα (TCFD)) όπου παρουσιάζει τις τρέχουσες δράσεις και μελλοντικά σχέδια στον τομέα του κλίματος, στους τομείς της διακυβέρνησης, της στρατηγικής, της διαχείρισης κινδύνων και της στοχοθέτησης όπου υπογραμμίζει τη φιλοδοξία του Συγκροτήματος να πρωτοπορήσει σε θέματα διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο.

www.bankofcyprus.com