Οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σχεδιάσουν τα μέτρα που θα λάβουν για να επιτύχουν τη μείωση, καθώς και τις δράσεις που θα αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους

Καθώς οι εξελίξεις καλπάζουν, φέρνουν αντιμέτωπες τις επιχειρήσεις με μια πρωτοφανή πραγματικότητα. Οι νέες απαιτήσεις από τους επενδυτές και τους καταναλωτές σε συνδυασμό με τις συνεχείς αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, τη διαρκώς αυξανόμενη πορεία των τιμών άνθρακα και ενέργειας και τις φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη λειτουργία τους, συντελούν στην σύνθεση πολύπλευρων προκλήσεων για τις επιχειρήσεις. Οι ευρωπαϊκοί και εθνικοί στόχοι απαιτούν μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 και πλήρη αποδέσμευση της οικονομίας από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, στο πλαίσιο της επίτευξης της συμφωνίας του Παρισιού.

Για να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις σε αυτό το αβέβαιο και γεμάτο υποχρεώσεις περιβάλλον και να μεταβούν σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών (net zero) απαιτείται σημαντικός οργανωτικός μετασχηματισμός. Ήδη, κορυφαίες επιχειρήσεις έχουν κατανοήσει και έχουν ενσωματώσει στο επιχειρηματικό τους μοντέλο τη διαχείριση και παρακολούθηση θεμάτων περιβάλλοντος, κοινωνικής ευθύνης και εταιρικής διακυβέρνησης (Environmental Social Governance – ESG) και την γνωστοποίηση μη χρηματοοικονομικών θεμάτων βιωσιμότητας. Τα κριτήρια ESG βοηθούν στον εντοπισμό, την οργάνωση, την ανάλυση, την ιεράρχηση και την καθοδήγηση των αποφάσεων σχετικά με διάφορους επιχειρηματικούς κινδύνους. Οι κίνδυνοι αυτοί, εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να αποδειχθούν δαπανηροί για τη λειτουργία και τη συντήρηση των επιχειρήσεων.

Η άμεση προετοιμασία μιας αξιόπιστης στρατηγικής που θα επικεντρώνεται στη βιώσιμη μετάβαση σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών και στην ταυτόχρονη βελτίωση της περιβαλλοντικής τους επίδοσης, κρίνεται απαραίτητη για την ταχεία προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα. Η ενσωμάτωση των θεμάτων αυτών στη συνολική στρατηγική της επιχείρησης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω σταθερών και ξεκάθαρων βημάτων.

«Η στρατηγική μετάβασης σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων»

Πρώτο και αναπόσπαστο κομμάτι αποτελεί η κατανόηση της προέλευσης των εκπομπών ΑτΘ από τις δραστηριότητες ενός οργανισμού συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται στην αλυσίδα αξίας του. Ο υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος δίνει μια πλήρη εικόνα για το βαθμό που συνεισφέρει ο εκάστοτε οργανισμός στις παγκόσμιες εκπομπές, τους κινδύνους που απορρέουν από αυτές και τις πηγές στις οποίες πρέπει να επέμβει ώστε να τις μειώσει. Η συμπερίληψη των εκπομπών και των απορροφήσεων από δραστηριότητες χρήσης γης, αλλαγής χρήσης γης και δασοπονίας κρίνεται απαραίτητη στο στάδιο αυτό.

Επόμενο βήμα αποτελεί η θέσπιση σαφών μετρήσιμων στόχων μείωσης των εκπομπών τους, που θα λαμβάνουν υπόψη τον τομέα δραστηριότητας, το ανθρακικό αποτύπωμα και τις πρακτικές του οργανισμού. Τα τελευταία χρόνια, ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, από μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, έχουν ανακοινώσει τη δέσμευσή τους για την τη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος. Πολλές εξ αυτών έχουν ήδη θέσει στόχους για μηδενισμό των εκπομπών τους, ενισχύοντας έτσι την προσδοκία ότι οι κορυφαίες επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς θα αποτελέσουν το επίκεντρο της μετάβασης σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών.

Τέλος, έχοντας το σύνολο των παραπάνω δεδομένων, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σχεδιάσουν και να περιγράψουν τα μέτρα που θα λάβουν για να επιτύχουν αυτή τη μείωση, καθώς και τις δράσεις που θα αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει, πέρα από την απογραφή των εκπομπών ΑτΘ, μια συστηματική εκτίμηση των φυσικών κινδύνων (physical risks) και των κινδύνων μετάβασης (transition risks) που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία τους ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Η οικονομική αποτίμηση των κινδύνων αυτών θα προσφέρει μια εμπεριστατωμένη καθοδήγηση στην αξιολόγηση και διαχείριση τους, καθώς κάθε είδος κινδύνου μπορεί να επηρεάσει την αξία μιας εταιρείας όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία, τη φήμη και τη μελλοντική σταθερότητα.

Για την συστηματική και οργανωμένη διαχείριση των πληροφοριών που σχετίζονται με το κλίμα καθώς και τη χάραξη μιας σαφούς και εγγυημένης πορείας για τη μείωση των εκπομπών, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις πρέπει να ακολουθήσουν μια πολιτική εξωστρέφειας και ανταλλαγής καλών πρακτικών στον τομέα που δραστηριοποιούνται. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της συμμετοχής τους σε παγκόσμιες πρωτοβουλίες και δίκτυα αλλά και μέσω της γνωστοποίησης της στρατηγικής τους, με τη χρήση αναγνωρισμένων προτύπων, που θα αυξήσουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των δεδομένων, αποφεύγοντας τακτικές green washing.

Η μετάβαση σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Η ενεργειακή ασφάλεια συνδέεται με την σταδιακή απεξάρτηση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων και την ταχύτερη μετάβαση σε ήπιες μορφές ενέργειας. Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να αναθεωρήσουν άμεσα τις στρατηγικές τους με οργανωμένο και ρεαλιστικό τρόπο ώστε πέρα από την κάλυψη των υποχρεώσεων να διασφαλίσουν την βελτίωση των οικονομικών τους στοιχείων.

Παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών, η ENVIROMETRICS A.E., με τοπική πλέον παρουσία στην Κύπρο, διαθέτει πολυετή εμπειρία στην υποστήριξη παρόμοιων έργων (Υπολογισμός Ανθρακικού Αποτυπώματος, LCA/EPD, Συστήματα Ενεργειακής Διαχείρισης, Στόχους Μείωσης Εκπομπών, κ.ά.) σε κορυφαίους ομίλους και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Απόστολος Σίσκος, Chairman of the BoD, ENVIROMETRICS

Λεωνίδας Αντωνίου, Head of Cyprus Office, ENVIROMETRICS

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

www.envirometrics.gr