Οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι της Wall Street συγκλίνουν σε μια πιο ταραχώδη βραχυπρόθεσμη πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Οι προοπτικές είναι πιο αβέβαιες από ό,τι αναμενόταν, με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις και πιο περίπλοκες διεθνείς οικονομικές και χρηματοπιστωτικές αλληλεπιδράσεις. Ωστόσο, οι απόψεις εξακολουθούν να διαφέρουν έντονα όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, με ορισμένους να πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ χτίζουν το μελλοντικό “πλεονέκτημά” τους, ενώ άλλοι φοβούνται ότι τελικά το χάνουν.

Τα πρόσφατα soft data συνεχίζουν να εκπέμπουν προειδοποιητικά σήματα, με αποκορύφωμα την απογοητευτική έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Η εμπιστοσύνη, οι προσδοκίες για τα εισοδήματα και τον πληθωρισμό κινούνται όλα προς τη λάθος κατεύθυνση. Ορισμένα από αυτά τα καμπανάκια αρχίζουν να αντικατοπτρίζονται στα λεγόμενα hard data, υποδεικνύοντας αυτό που αναμένω ότι θα είναι ένας μαζικός γύρος αναθεωρήσεων των προβλέψεων για την ανάπτυξη του 2025.

Ξεχάστε την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Ιανουάριο για οικονομική ανάπτυξη κατά 2,7% το 2025 στις ΗΠΑ (η οποία αποτελούσε αναθεώρηση προς τα πάνω λόγω της πρόβλεψης του ΔΝΤ για ισχυρότερη ζήτηση). Αντίθετα, να περιμένετε ότι αυτή και άλλες προβλέψεις θα αναθεωρηθούν στο 2% ή και χαμηλότερα τις επόμενες εβδομάδες, με την Goldman Sachs να έχει ήδη μειώσει την πρόβλεψή της στο 1,7%.

Οι λόγοι για αυτές τις αναθεωρήσεις προς τα κάτω πληθαίνουν. Οι ανησυχίες για τους καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα επιδεινώνονται από την αβεβαιότητα της πολιτικής που προκαλούν οι δασμοί και οι ανακοινώσεις του Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE), τροφοδοτώντας την ανασφάλεια σχετικά με την πορεία των εισοδημάτων αλλά και των τιμών και διακόπτοντας τις ομοσπονδιακές πληρωμές προς τους εργολάβους. Το αφήγημα της κυβέρνησης Τραμπ έχει εξελιχθεί από το “δεν υπάρχει κάτι να δείτε εδώ” σε κάποιες “μικρές διαταραχές” που συνδέονται με μια οικονομική “αποτοξίνωση”.

Σύντομα, οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι θα στρέψουν το βλέμμα τους και στην αρνητική επίδραση του πλούτου που θα προκύψει από την ξαφνική πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς. Αυτό περιλαμβάνει την πέμπτη ταχύτερη διόρθωση για τον δείκτη S&P 500 από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι επίσης πιθανό να γίνει εμφανές ότι η δυνατότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει σημαντικά τα επιτόκια λόγω των ανησυχιών για την απασχόληση και την ανάπτυξη μπορεί να περιορισθεί από δυσμενείς πληθωριστικές δυναμικές.

Ενώ υπάρχει σύγκλιση απόψεων σχετικά με τις μελλοντικές αναταράξεις, οι απόψεις σχετικά με τον τελικό προορισμό είναι αρκετά έντονες. Μπορεί κάλλιστα να γίνουν ακόμη πιο έντονες τις επόμενες εβδομάδες.

Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτή η μεταβατική περίοδος βελτιώνει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των ΗΠΑ, με έναν πιο αποτελεσματικό ιδιωτικό τομέα, μια εξορθολογισμένη κυβέρνηση, λιγότερο αυστηρούς αντιμονοπωλιακούς κανόνες, φορολογικές περικοπές, χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και ελεγχόμενο χρέος. Σε διεθνές επίπεδο, οραματίζονται τις ΗΠΑ να λειτουργούν σε ένα δικαιότερο εμπορικό σύστημα, με περισσότερες εγχώριες και ξένες εταιρείες να φέρνουν παραγωγικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ και άλλες χώρες να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού βάρους για την εθνική ασφάλεια.

Άλλοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ διαβρώνουν μακροχρόνιες δομικές δυνάμεις. Ανησυχούν για μακροπρόθεσμη ζημία στη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα λόγω ενός λιγότερο προβλέψιμου περιβάλλοντος λειτουργίας και ενός ασυνεπούς κράτους δικαίου. Βλέπουν το βάρος του χρέους να αυξάνεται καθώς η πραγματική και δυνητική ανάπτυξη παραπαίει. Αμφισβητούν τα οφέλη από την αποτελεσματικότητα των συνεχιζόμενων κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων και βλέπουν τις ΗΠΑ να υπονομεύουν τον κεντρικό οικονομικό τους ρόλο, καθώς άλλες χώρες αναπροσαρμόζουν τις εμπορικές σχέσεις και απομακρύνονται από το δολάριο.

Ενώ υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία τώρα για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε με σιγουριά για τον προορισμό της αμερικανικής οικονομίας. Αυτό που φαίνεται αναμφισβήτητο είναι ότι το ταξίδι μπορεί να παρουσιάσει ακόμη περισσότερες αναταράξεις, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αντιδρά στις εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Απόδοση – Επιμέλεια: Λυδία Ρουμποπούλου

BloombergOpinion