Της Συντακτικής Ομάδας του Bloomberg Opinion
Υπό τον κίνδυνο της υποβάθμισης του ζητήματος, ας πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη υπόθεση. Η συμφωνία της Microsoft με την Constellation Energy για την επαναλειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου Three Mile Island στην Πενσιλβάνια θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική, για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και για πολλά άλλα ζητήματα.
Η Constellation θα επενδύσει 1,6 δισ. δολάρια για την επανεκκίνηση ενός αντιδραστήρα στο εργοστάσιο – γνωστό παγκοσμίως ως ο τόπος του meltdown πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες – ενώ η Microsoft θα συμφωνήσει να αγοράσει ενέργεια για 20 χρόνια για τις δραστηριότητές της στον τομέα των δεδομένων. “Οι φορείς χάραξης πολιτικής και η αγορά έλαβαν μια σημαντική ειδοποίηση”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Constellation στο Bloomberg. “Δεν υπάρχει εκδοχή για το μέλλον αυτής της χώρας που να μη βασίζεται σε αυτά τα πυρηνικά περιουσιακά στοιχεία”.
Έχει δίκιο. Η επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων έως το 2030 θα απαιτήσει περίπου 1,2 τρισ. δολάρια σε περαιτέρω επενδύσεις καθαρής ενέργειας κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Παρόλο που η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έχουν σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια, εν μέρει χάρη στις μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις, και οι δύο έχουν περιορισμούς και καμία δεν μπορεί να συγκριθεί με την πυρηνική ενέργεια. Μια πυρηνική αναζωογόνηση – ειδικά στις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή έχει μείνει στάσιμη εδώ και δεκαετίες – έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό.
Παρά την ανάγκη για καθαρή ενέργεια, η πυρηνική δυναμικότητα των ΗΠΑ παραμένει στάσιμη εδώ και δεκαετίες
Με μεγάλα κεφάλαια, φιλόδοξα σχέδια και δημόσιες δεσμεύσεις για ενέργεια χωρίς διοξείδιο του άνθρακα, οι τεχνολογικές εταιρείες είναι κατάλληλες για το έργο αυτό. Σύμφωνα με μια ανάλυση, το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ που καταναλώνεται από κέντρα δεδομένων (data centers) – ζωτικής σημασίας για την τροφοδοσία της τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ άλλων εφαρμογών – μπορεί να διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου αισθάνονται ήδη την πίεση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η παροχή περισσότερης πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσε να είναι απαραίτητη για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.
Προς τιμήν τους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αρχίζουν να αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα. Το 2022, η νομοθεσία των ΗΠΑ περί μείωσης του πληθωρισμού “Inflation Reduction Act” παρείχε (μεταξύ άλλων) φορολογικά κίνητρα για την παραγωγή και τις επενδύσεις, διευρυμένες εγγυήσεις δανείων και χρηματοδότηση για Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) που αναμένεται να αποβούν ιδιαίτερα επωφελείς για την πυρηνική βιομηχανία. Ένα άλλο νομοσχέδιο που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο, γνωστό ως Advance Act, αναμένεται να διευκολύνει την κατασκευή αντιδραστήρων επόμενης γενιάς με την άρση των εμποδίων αδειοδότησης, την επιτάχυνση της επεξεργασίας των αιτημάτων και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Οι προβλέψεις για μια πυρηνική αναζωογόνηση έχουν διαψευστεί ξανά και ξανά στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά υπάρχει πραγματικός λόγος για αισιοδοξία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας με τη Microsoft είναι ο συμβολισμός της. Από τότε που το μερικό meltdown οδήγησε σε εκκενώσεις και μαζικό πανικό το 1979, το Three Mile Island αποτελεί συνώνυμο της πυρηνικής καταστροφής. Ήταν το χειρότερο τέτοιου είδους περιστατικό στην ιστορία των ΗΠΑ και ο συναγερμός που προκάλεσε συνέβαλε στην επιτάχυνση της εγχώριας παρακμής της βιομηχανίας. Και όμως κανείς δεν έπαθε τίποτα. Όπως σημειώνει το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, “δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, θάνατοι ή άμεσες επιπτώσεις στην υγεία από το ατύχημα”. Όσοι ζούσαν πλησιέστερα στην περιοχή εκτέθηκαν σε λιγότερη ακτινοβολία από ό,τι από μια ακτινογραφία.
Η κίνηση της Microsoft δείχνει ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι μόνο απαραίτητη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την τροφοδότηση των νέων τεχνολογιών, αλλά και εξαιρετικά ασφαλής. Πράγματι: Είναι το μέλλον.
Απόδοση – Επιμέλεια: Στάθης Κετιτζιάν