Σε μια χρονιά δυσάρεστων εκπλήξεων από την οικονομία της Κίνας, να μια εξέλιξη την οποία θα έπρεπε να είχαμε προβλέψει: η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε τα επιτόκια.
Με την ανάπτυξη να είναι απογοητευτική και τις τιμές να μειώνονται, η χαλάρωση την Τρίτη από πλευράς της κεντρικής Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) θα έπρεπε να ήταν σχεδόν αυτονόητη.
Το γεγονός ότι μια τέτοια επίσημη απάντηση στις θλιβερές οικονομικές επιδόσεις της χώρας θεωρείται “τράνταγμα” λέει πολλά για την αδιαφάνεια με την οποία λειτουργεί η PBOC, σε σχέση με τις κεντρικές τράπεζες των υπόλοιπων μεγάλων οικονομικών δυνάμεων. Λέει επίσης πολλά για το πόσες προσδοκίες πρέπει να επαναπροσδιοριστούν.
Ο κόσμος έχει συνηθίσει τόσο πολύ σε μια Κίνα η οποία επιτυγχάνει αξιοζήλευτα οικονομικά αποτελέσματα, που είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι συμβαίνει όταν η αργή ανάπτυξη γίνεται ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα οικονομικά σοκ από την Κίνα αποσταθεροποιούν την παγκόσμια οικονομία
Οι κινήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω στο κόστος δανεισμού τείνουν – στο κλειστό κλαμπ των κεντρικών τραπεζιτών – να είναι της τάξης του 0,25% ή του 0,50%. Η PBOC επέλεξε να κινηθεί κατά ένα κλάσμα αυτών των ποσοστών. Μόνο ένας από τους αναλυτές οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg News το είχε προβλέψει.

Έκπληξη! Η κεντρική τράπεζα της Κίνας “κούρεψε” το βασικό επιτόκιό της
Η νομισματική αρχή μείωσε το επιτόκιο των μονοετών δανείων κατά 15 μονάδες βάσης, μια ελαφρώς μεγαλύτερη μείωση από εκείνη η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, αλλά μια σχετικά μέτρια προσαρμογή εάν κριθεί με τα πρότυπα της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Απογοητευτικά
Οι περισσότερες επίσημες ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων υποδεικνύουν μια οικονομία που, μακριά από το να “βρυχάται” μετά την έξοδο από την πολιτική του Zero Covid, δυσκολεύεται σοβαρά να σημειώσει μεγάλη πρόοδο.
Λιγότερο από μία ώρα μετά την ανακοίνωση της PBOC ήρθε άλλη μια δέσμη απογοητευτικών στοιχείων: η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον Ιούλιο, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν πολύ λιγότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, οι επενδύσεις σε ακίνητα συνέχισαν το πτωτικό σερί τους και η ανεργία αυξήθηκε.
Ανησυχητικά, το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής ανέφερε ότι θα αναστείλει τη δημοσίευση στοιχείων για την ανεργία των νέων. Πρόσφατες αναφορές έδειξαν άλμα στον αριθμό των νέων ανέργων.
Ο νέος επικεφαλής της PBOC, Παν Γκονγκσένγκ, φαίνεται αποφασισμένος να αποδείξει ότι οι αρχικές προβλέψεις ότι επρόκειτο για “γεράκι” ήταν μακριά από την αλήθεια. Δικαίως. Στην αρένα της νομισματικής πολιτικής, είναι οι περιστάσεις που διαμορφώνουν την πολιτική και όχι οι προτιμήσεις των κεντρικών τραπεζιτών.
Εάν ο Παν είχε επιλέξει να αποφύγει την κίνηση της Τρίτης, τι θα μπορούσε να είχε στο μυαλό του; Και γιατί οι σχολιαστές ήταν προσανατολισμένοι προς μια πιο συντηρητική προσέγγιση, την οποία έβλεπαν ως πιθανότερη;
Η PBOC δεν είναι επιρρεπής σε δραματικού χαρακτήρα στροφές, οι δε αξιωματούχοι της έχουν καταστήσει σαφές ότι, ενώ η οικονομία θα μπορούσε να αξιοποιήσει λίγους “χυμούς” νομισματικής χαλάρωσης, παραμένουν επιφυλακτικοί έναντι της συσσώρευσης χρέους.
Το Πεκίνο παρακολουθεί προσεκτικά το γιουάν, το οποίο υποχωρεί περίπου 5% έναντι του δολαρίου φέτος, στη μεγαλύτερη υποχώρηση μεταξύ των ασιατικών νομισμάτων μετά το ιαπωνικό γιεν. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μια ταχεία πτώση.
Μέρος του συνόλου
Δεν είναι επίσης σαφές εάν, με τον κλάδο των ακινήτων σε δεινή θέση και την οικονομία να υποφέρει από ευρεία έλλειψη ζήτησης, οι απότομες μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν πραγματικά σε δραματική βελτίωση.
Η Capital Economics, η μόνη εταιρεία που συμμετείχε σε δημοσκόπηση και έπεσε μέσα στην πρόβλεψή της για την κίνηση της PBOC, εκτιμά ότι αυτή η τελευταία μείωση είναι μόνον ένα μέρος της εικόνας. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα μέτρα, έγραψε ο Julian Evans-Pritchard, επικεφαλής οικονομικών αναλύσεων Κίνας:
“Από μόνες τους, οι μειώσεις επιτοκίων αυτού του μεγέθους δεν θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Αντιστρέφουν μόνον εν μέρει την πρόσφατη αύξηση των πραγματικών επιτοκίων λόγω του χαμηλότερου πληθωρισμού.
Ωστόσο, η PBOC τείνει να χρησιμοποιεί τις αλλαγές στα επιτόκια πολιτικής ως εργαλείο σηματοδότησης, με την πιο σημαντική δουλειά να γίνεται διά μέσου άλλων εργαλείων, όπως προσαρμογές στις απαιτήσεις αποθεματικών και στις ποσοστώσεις τραπεζικών δανείων. Η σημερινή περικοπή υποδηλώνει ότι αυτά τα εργαλεία θα αναπτυχθούν επίσης, σύμφωνα με τη δέσμευση της PBOC για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση”.
Τα προβλήματα στην ανάκαμψη της Κίνας ξεβράζονται επιτέλους στις ακτές των ΗΠΑ. Η ανάκαμψη αντιμετωπίζει προβλήματα εδώ και λίγο καιρό, ωστόσο η άφιξη του αποπληθωρισμού τον Ιούλιο μοιάζει με κάποιου είδους σημείο καμπής, τουλάχιστον όσον αφορά τη συνείδηση του κοινού.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την παραπαίουσα επέκταση της Κίνας “ωρολογιακή βόμβα”.
Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, πολύ πιο προσεκτική, χαρακτήρισε τα κινεζικά δεινά “παράγοντα κινδύνου” για τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell σίγουρα θα ερωτηθεί σχετικά στη συνέντευξη Τύπου του μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) τον Σεπτέμβριο – αν όχι και νωρίτερα.
Η κανονικότητα ως σοκ και φρίκη
Η οικονομία της Κίνας – τι σοκ, τι φρίκη! – κινείται σε κύκλους. Με μια ψυχρή και αποστασιοποιημένη ματιά, μια επέκταση 5% ή 6% εξακολουθεί να φαντάζει καλή. Μια πτώση, όμως σε κάτι σαν 4% ή, εν καιρώ, 2% έως 3%, φαντάζει σαν καταστροφή.
Αυτό ήταν πάντα βέβαιο ότι θα συνέβαινε. Πριν από πέντε χρόνια, ο ΟΟΣΑ έκανε μια προσπάθεια μοντελοποίησης του κόσμου μέχρι και το 2060.
Ενώ το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται για τουλάχιστον μια δεκαετία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αρχίσει τελικά να αυξάνεται με πολύ λιγότερο “μυώδη” ρυθμό, ο οποίος θα μοιάζει με τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη – κι όχι με την Κίνα της δεκαετίας του 1990 ή των αρχών του 2000.
Τα στραβοπατήματα, ακόμη και οι υφέσεις, θα γίνουν πιο συχνά. Κάποια από αυτά είναι απλώς ένα φυσικό μέρος της ενηλικίωσης. Η πραγματική έκπληξη πιθανόν να είναι ότι χρειάστηκε τόσο πολύς καιρός για να γίνει κάτι τέτοιο αντιληπτό.