Όταν είναι να μετρήσουμε την πρόοδο στο Metaverse του Μάρκ Ζούκερμπεργκ οι εντυπωσιακοί αριθμοί βρίσκονται σε έλλειψη.
Μόλις 20 εκατομμύρια headsets εικονικής πραγματικότητας Quest έχουν πουληθεί από το 2019.
Μόλις 200.000 χρήστες φέρεται να είναι ενεργοί στην εμβληματική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας της Meta Platform, το Horizon Worlds. Α ναι, στην πραγματικότητα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός: 21 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν χαθεί στη δημιουργία του Metaverse από τις αρχές του 2022.
Όλα αυτά εγείρουν ένα προφανές ερώτημα: Πόσα χρήματα είναι διατεθειμένος να ξοδέψει ο Zuckerberg για να καταστήσει επιτυχημένο το Metaverse του;
Για καλή του τύχη, δεν χρειάζεται να απαντήσει σε αυτό ακόμα. Η παραδοσιακή επιχειρηματική δραστηριότητα του Meta – η πώληση διαφημίσεων στο διαδίκτυο – βρυχάται, με διψήφια αύξηση εσόδων για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021. Κάτι που παρέχει επαρκή περισπασμό για να εμποδίσει τους επενδυτές να τον πιέσουν υπερβολικά.
Σίγουρα ανησυχούν ότι η Meta έχει ξοδέψει τόσα πολλά χρήματα για το Metaverse έχοντας να δείξει τόσο λίγα γι ‘αυτό – αλλά δεν είναι θυμωμένοι.
Τα έσοδα από το Metaverse – πωλήσεις headsets, συν εφαρμογές και υπηρεσίες – μειώθηκαν μεταξύ 2021 και 2022 και οι αναλυτές αναμένουν ότι θα μειωθούν ακόμη περισσότερο φέτος.
Τα έξοδα της Reality Labs (το τμήμα έρευνας στο Metaverse) ήταν στα 4 δισ. δολάρια μόνο στο τελευταίο τρίμηνο – αυξημένα κατά 23% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και ένας όχι καλός οιωνός για αυτό που υποτίθεται ότι είναι το “έτος αποτελεσματικότητας” της Meta.
Τα έξοδα της Reality Labs θα αυξηθούν το 2024. “Πολλοί επενδυτές ίσως να θέλουν να δουν να ξοδεύουμε λιγότερα εδώ βραχυπρόθεσμα”, δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ την περασμένη εβδομάδα. “Η άποψή μου είναι ότι πρωτοστατούμε στους τομείς αυτούς. Πιστεύω ότι θα εκτοξευθούν με τον καιρό”.
Όταν ξανάρθουν κακοί καιροί και η διαφήμιση δει μια ύφεση, το όραμα του για το Metaverse του Ζούκερμπεργκ θα πρέπει να είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από ό,τι σήμερα. Διαφορετικά, θα διαπιστώσει ότι οι επενδυτές μπορεί να είναι πολύ λιγότερο επιεικής.

Αλλά αν καταφέρει να αλλάξει τα πράγματα, ίσως χρειαστεί να ευχαριστήσει την Apple. Η κυκλοφορία του headset αυτής της εταιρείας, του Vision Pro, τον Ιούνιο επανέφερε την προσοχή στις δυνατότητες της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, με έναν καλό παράγοντα που λείπει από τη Meta.
Το δίκτυο καταστημάτων της Apple θα αξιοποιηθεί για να μυήσει εκατομμύρια καταναλωτές στην εμπειρία μικτής πραγματικότητας. “Έχει δημιουργήσει θόρυβο”, σημειώνει η αναλύτρια Carolina Milanesi της Creative Strategies. Ακόμα και έτσι όμως “το κόστος του Vision Pro θα οδηγήσει μερικούς να κοιτάξουν αλλού”, προσθέτει.
Το Quest 3 της Meta, που αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα φέτος, θα προλάβει το λανσάρισμα του Vision Pro της Apple στην αγορά και θα πωλείται στο ένα έβδομο της τιμής του. Η Meta μπορεί να προσκολληθεί στο hype της Apple όπως κάποιος που κάνει σκέιτμπορντ και τον τραβάει ένα λεωφορείο.
Η είσοδος της Apple έδωσε στον Ζούκερμπεργκ λίγο παραπάνω χρόνο με τους επενδυτές – και βοήθησε να δοθεί κάποια επικύρωση στη συνολική του θέση ότι η μικτή πραγματικότητα έχει θέση σε εκατομμύρια σπίτια μελλοντικά. Εάν η Apple πιστεύει ότι αξίζει τον κόπο, τότε ίσως να είναι έτσι.
Από την άλλη όμως, ίσως δεν είναι έτσι. Αυτό που δεν μπορεί να αποτιναχτεί είναι η υφιστάμενη αίσθηση ότι πρόκειται για μία τεχνολογία που μέχρι στιγμής δεν έχει κερδίσει την προσοχή ή την επιθυμία του κόσμου.
Ο Ζούκερμπεργκ μοιάζει να πιστεύει ότι είναι ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί μέσω R&D (Έρευνα και Ανάπτυξη) καθιστώντας τις συσκευές ελαφρύτερες και μικρότερες, με καλύτερα γραφικά και μειωμένο κίνδυνο να προκαλέσουν ναυτία. Νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερα.
Η εικονική πραγματικότητα καθαυτή έχει αποδειχθεί ότι είναι μία καινοτόμος πλατφόρμα παιχνιδιών, ειδικά όταν προσμετρηθούν και οι εφαρμογές γυμναστικής. Ωστόσο, δεν μπορώ να την δω ως μια σοβαρή πλατφόρμα εργασίας, δικτύωσης και παραγωγικότητας.
Υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα ο Ζούκερμπεργκ – και ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, επί του θέματος – να έχουν παρερμηνεύσει δραματικά τις διαθέσεις του κοινού. Ρωτήστε τους περισσότερους ανθρώπους σήμερα για το ρόλο της τεχνολογίας στη ζωή τους και οι περισσότεροι θα σας πουν ότι αναζητούν λιγότερη διασύνδεση.

Η Meta έχει δείξει στο παρελθόν ότι ξέρει πότε πρέπει να σταματήσει να ρίχνει χρήματα σε κάτι ζημιογόνο. Κατασκεύασε τη συσκευή βιντεοσυνομιλίας Portal που βρήκε αναγνώριση από τους κριτικούς νωρίτερα αυτό το έτος, με το βασικό συμπέρασμα να είναι ότι η κατασκευή απλώς μιας εξαιρετικής συσκευής – όπως σίγουρα ήταν το Portal – δεν αρκεί για να την καταστήσει επιτυχία.
Πρέπει να πείσεις τον καταναλωτή ότι η ζωή του είναι ελλιπής χωρίς αυτό.
Είναι σαφές ότι η Meta δεν θα εγκαταλείψει το Metaverse τόσο εύκολα. Από τη μία, θα έκανε την αλλαγή στο όνομα της εταιρείας από “Facebook” σε “Meta” να προκαλεί μάλλον αμηχανία. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι θα έβλαπτε εκ νέου την αξιοπιστία του Zuckerberg ως Διευθύνοντος Συμβούλου – κάτι που έχει βελτιωθεί τελευταία με την επιτυχία του κλώνου του Twitter, του Threads.
Με μία μικρή ομάδα, χωρίς διαφήμιση και με λίγους μόνο μήνες ανάπτυξης, το Threads χρειάστηκε λιγότερο από μία ώρα για να προσελκύσει περισσότερους χρήστες από ό,τι το Horizon Worlds σε δυόμισι χρόνια.
Σε αυτή τη βάση, ίσως να ήταν πιο συνετό για τον Ζούκερμπεργκ να στρέψει περισσότερους από τους πόρους του στην οικοδόμηση αυτής της πλατφόρμας αντί να κυνηγήσει το Metaverse.