Με δεδομένη τη θέση της πλειοψηφίας των κομμάτων τα οποία δεν συναινούν στη δημοσιοποίηση αυτούσιας της Λίστας Γιωρκάτζη, στην οποία περιλαμβάνονται τα ονόματα των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συνέρχεται στις 11 το πρωί η ad hoc επιτροπή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ως προεδρεύων της ad hoc επιτροπής, αναμένεται να θέσει ενώπιον των μελών την περιβόητη λίστα για να αποφασιστεί εάν θα εισηγηθούν στην Ολομέλεια της 17ης Ιουλίου τη δημοσιοποίησή της αυτούσια. Αξίζει να σημειωθεί πως χθες ο Πρόεδρος της Βουλής μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, απέστειλε επιστολή στην Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) ζητώντας τη λίστα με τα ΠΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα χέρια Συλλούρη η λίστα Γιωρκάτζη με τα δάνεια ΠΕΠ

Αυθημερόν ο Διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου απέστειλε την «κόκκινη λίστα». Πρόκειται για τη λίστα που είχε παραδώσει τον Απρίλιο του 2019 η πρώην Διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος την επέστρεψε πίσω στον νέο Διοικητή Κωνσταντίνο Ηροδότου, καθώς τα στοιχεία που περιλάμβανε δεν ήταν ξεκάθαρα

Πάντως οι χθεσινές δηλώσεις βουλευτών ενισχύουν τη θέση πως η εισήγηση τής ad hoc επιτροπής στην Ολομέλεια της επόμενης Παρασκευής θα είναι μη δημοσιοποίηση ως έχει της λίστας Γιωρκάτζη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιστρέφει στη Βουλή η λίστα Γιωρκάτζη

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, επανέλαβε πάντως πως πρέπει να έρθουν όλα στο φως. Όπως είπε, η «Λίστα Γιωρκάτζη» πρέπει να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα με το που θα κατατεθεί από την Κεντρική Τράπεζα στη Βουλή. Είπε, επίσης πως θα πρέπει να εξεταστεί από εξειδικευμένο οίκο τύπου forensic, με γρήγορες διαδικασίες και στενά χρονοδιαγράμματα. Από την άλλη, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, μέλος της ad hoc, επιτροπής, Μάριος Μαυρίδης, ανέφερε πως ο ίδιος προσωπικά δεν θα ήθελε να δει κανένα όνομα ατόμου που ελέγχεται στη δημοσιότητα, εκτός και αν το άτομο αυτό έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης, που σ’ αυτήν την περίπτωση, ανέφερε, δεν θα ήθελε να δει μόνο δημοσιοποίηση, αλλά και περαιτέρω.

Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να δημοσιοποιηθεί αυτούσια η λίστα καθώς όπως εξήγησε στην προτελευταία σύσκεψη αρχηγών, ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στα κόμματα να διαμεσολαβήσει προς την Κεντρική Τράπεζα για να διαβιβαστεί στη Βουλή η λίστα, υπό την προϋπόθεση ότι οποιοδήποτε από τα κόμματα είχε την επιθυμία, θα μπορούσε να την δώσει αυτούσια στη δημοσιότητα, επισημαίνοντας πως «κανένα κόμμα δεν διεκδίκησε να πάρει τη λίστα για να την δημοσιοποιήσει».

Εξάλλου, η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της εμμένει στη δημοσιοποίηση της λίστας. Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, εξέφρασε την άποψη ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι καθοριστικής σημασίας. Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Συμμαχίας, Γιώργος Λιλλήκας, αποχώρησε από την ad hoc επιτροπή, επισημαίνοντας στην επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής πως οι όροι εντολής της επιτροπής δεν διασφαλίζουν το τεκμήριο της αντικειμενικότητας, τονίζοντας πως οι ελεγχόμενοι δεν μπορούν να κάνουν έλεγχο. Χθες αναθεωρήθηκαν για τρίτη φορά οι όροι εντολής τής ad hoc επιτροπής η οποία θα εξετάσει ζητήματα προνομιακής και/ή χαριστικής μεταχείρισης, ΠΕΠ από το τραπεζικό σύστημα από τις 30 Απριλίου 2013 μέχρι σήμερα.

Επίσης περιλήφθηκε όρος σύμφωνα με τον οποίο βουλευτές μέλη της επιτροπής, οι οποίοι διαπιστώσουν πως σε οποιοδήποτε στάδιο της όλης διαδικασίας τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη λίστα, οφείλουν να το δηλώσουν αμέσως και να εξαιρεθούν της διαδικασίας. Επιπλέον θα εξετάσουν περιπτώσεις πρώην και νυν βουλευτών, υπουργών, ιδιοκτητών και μετόχων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν τύχει ανάλογης μεταχείρισης.