Τα… σπασμένα άρχισε να μετρά ο κλάδος του λιανεμπορίου. Τα πρώτα καταστήματα άνοιξαν στις 4 Μαΐου μετά από δύο μήνες αδράνειας, ενώ από χθες τέθηκε σε πλήρη λειτουργία η αγορά με το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων στα οποία επαναδραστηριοποιήθηκαν περίπου 520 καταστήματα. Πέντε βδομάδες μετά το άνοιγμα των πρώτων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου οι καταστηματάρχες προβαίνουν στον πρώτο απολογισμό.
Διαφορετικές τάσεις παρατηρούνται στο λιανεμπόριο με τους τομείς που σχετίζονται με τις κατασκευές και τα ηλεκτρονικά ήδη να έχουν αισθητή μεγέθυνση την ίδια στιγμή που ο τομέας ένδυσης και υπόδησης συνεχίζει την πτωτική πορεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mall of Cyprus: Ανοίγουν όλα τα καταστήματα
Ένα μήνα μετά το lock down, το λιανικό εμπόριο προσπαθεί να ορθοποδήσει. Η μείωση του τζίρου των καταστημάτων είναι το δεδομένο, ωστόσο, ο αγώνας που γίνεται είναι για να αρχίσουν να περιορίζονται οι απώλειες και να φτάσουν οι πωλήσεις τα περσινά επίπεδα. Με όχημα τις προσφορές, οι επιχειρηματίες προσπαθούν να τονώσουν την κίνηση.
Όλοι όμως οι καταστηματάρχες γνωρίζουν ότι η περσινή χρονιά ήταν πολύ καλή από άποψη κατανάλωσης. Φέτος τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Από τη μια είναι η ψυχολογία του καταναλωτή ο οποίος είναι ακόμη μουδιασμένος και από την άλλη η μείωση του εισοδήματος και η αβεβαιότητα που επικρατεί δυσκολεύει την απόφαση για τις αγορές.
Ο καταναλωτής επιλέγει συγκεκριμένα πράγματα -τα απολύτως αναγκαία και δεν προβαίνει σε σπατάλες. Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφουν οι Σύνδεσμοι των καταστηματαρχών, οι οποίοι βλέπουν το 2020 να κλείνει με ζημιές.
Τα πρώτα στοιχεία που έλαβε από τα μέλη του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΙΕ) δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις ανέκτησαν το 40% του κύκλου εργασιών τους συγκριτικά με πέρσι. «Στην καλύτερη των περιπτώσεων είχαν απώλεια 60-70% του τζίρου τους», δήλωσε ο γ.γ. του Συνδέσμου Μάριος Αντωνίου.
«Ο κλάδος των DIY κινήθηκε με καλύτερες ταχύτητες από ότι πριν τον κορωνοϊό. Κατέγραψε μια καλή αύξηση, συγκριτικά με πέρσι. Μάλιστα ήταν και το μόνο κανάλι του λιανεμπορίου μετά την επαναλειτουργία του που σημείωσε άνοδο», σημείωσε ο κ. Αντωνίου. Με τον εγκλεισμό, η ενασχόληση με Do-Ιt-Υourself (DIY) προϊόντα, όπως ανακαινίσεις σπιτιών, έπιπλα και είδη κήπου, άνθησε. Επομένως, οι καταναλωτές επισκέφτηκαν τα καταστήματα που έχουν να κάνουν με τον χώρο του σπιτιού, τα μαστορέματα και την κηπουρική. Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου, ένας άλλος τομέας που κινήθηκε πολύ είναι ό,τι αφορά το παιδί. «Μαζί με την οικογένεια τους επισκέφτηκαν την αγορά και υπήρξε ζήτηση σε προϊόντα που σχετίζονται με τα παιδιά, είτε αυτά αφορούν ρουχισμό, είτε παιχνίδια», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο γ.γ. της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης συμφώνησε ότι τα καταστήματα έχουν πολύ χαμηλότερους τζίρους συγκριτικά με πέρσι καταγράφοντας απώλειες 60%-70%. «Υπάρχουν ακόμη περιορισμοί, ενώ η ψυχολογία του καταναλωτή και τα μειωμένα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας επηρεάζουν τις αγορές», τόνισε ο κ. Κουρσάρης. «Οι πωλήσεις που κατόρθωσαν οι καταστηματάρχες να κάνουν οφείλονται στις προσφορές και είναι μια πολιτική που θα συνεχίσει και θα πάρει διαστάσεις», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη, οι δύο παράγοντες που επηρεάζουν το λιανεμπόριο, ο τουρισμός και τα εισοδήματα των πολιτών θα κινηθούν με μειωμένους ρυθμούς, επομένως το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. «Υπάρχει ο κίνδυνος πολλά καταστήματα να μην αντέξουν, ειδικά στις παραλιακές περιοχές», κατέληξε ο κ. Κουρσάρης, προσθέτοντας ότι το κράτος θα πρέπει να εξαγγείλει προγράμματα για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις καθώς τα λειτουργικά έξοδα τρέχουν.