Βήμα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γίνεται μέσω του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων. Χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει δημοσιευτεί ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για ενδιαφερόμενους φορείς (τράπεζες) που επιθυμούν να γίνουν ενδιάμεσοι χρηματοοικονομικοί φορείς/ιδρύματα, σε σχέση με τα εργαλεία που θα εφαρμοστούν κάτω από το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων έχει οριστεί η 31η Οκτωβρίου 2021 ή οποιαδήποτε νωρίτερη ημερομηνία κριθεί από το ΕΤαΕ ως αναγκαία, βάσει, μεταξύ άλλων, των διαθέσιμων πόρων για το Ταμείο.

Στόχος του Ταμείου Εγγυήσεων είναι να ανταποκριθεί στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, διασφαλίζοντας ότι οι ΜμΕ και οι Εταιρείες Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια των κρατών-μελών που θα συμμετέχουν στο ταμείο, έχουν πρόσβαση σε επαρκή ρευστότητα, ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που δημιούργησε η κρίση και να συμβάλει στην προσπάθεια επανεκκίνησης των οικονομιών τους. Η κατανομή του ποσού σε κάθε τράπεζα γίνεται με βάση τη δυνατότητα της να χορηγεί τα δάνεια στις ΜμΕ και την επιτυχία που είχε στο παρελθόν σε ανάλογα προγράμματα.

Σχετικά με το αν υπάρχει περιορισμός ως προς το ποσό που θα λαμβάνει ο πελάτης από το κάθε σχέδιο, αυτός θα αφορά το ύψος και τη διάρκεια του δανείου και τα σχέδια θα μπορούν να συνδυαστούν μαζί τους. Ως προς το αν θα υπάρχει οποιοδήποτε κόστος συμμετοχής μιας τράπεζας στα εν λόγω σχέδια, ενδέχεται σε κάποια από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων να υπάρχει Guarantee Fee. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κόβονται» επιχειρήσεις από την παροχή δανείων

Το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (Pan-European Guarantee Fund), δημιουργήθηκε για σκοπούς αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Κύπρος αποφασίστηκε να συμμετάσχει στο Ταμείο συνεισφέροντας ποσό ύψους €32,5 εκατ. υπό την μορφή εγγυήσεων. Στόχος του Ταμείου Εγγυήσεων είναι να ανταποκριθεί στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, διασφαλίζοντας ότι οι ΜΜΕ, οι Εταιρείες Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια των κρατών μελών που θα συμμετέχουν στο ταμείο, έχουν πρόσβαση σε επαρκή ρευστότητα, ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που δημιούργησε η κρίση και να συμβάλει στην προσπάθεια επανεκκίνησης των οικονομιών τους. Το Ταμείο έχει σχεδιαστεί για να παραχωρεί, μέσω συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών, απευθείας εγγυήσεις μέχρι και 80% προς τους ενδιάμεσους οικονομικούς φορείς (τράπεζες) για χρηματοδότηση ΜμΕ. Θα μπορούν να δοθούν λεπτομέρειες για τα χρηματοδοτικά εργαλεία και μηχανισμούς μετά τη σύσταση του Ταμείου.

Η κατανομή σε κάθε τράπεζα γίνεται με βάση τη δυνατότητα της να χορηγεί τα δάνεια στις ΜΜΕ και την επιτυχία που είχε στο παρελθόν. Όλοι οι τομείς και οι δραστηριότητες είναι επιλέξιμοι, με μερικές εξαιρέσεις, όπως η ανάπτυξη ακινήτων, η παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, στρατιωτικού ή αστυνομικού εξοπλισμού, ο τζόγος, στοιχήματα και σχετικός εξοπλισμός, κατασκευή, μεταποίηση ή διανομή καπνού. Το Πανευρωπαϊκό Ταμείο αποτελεί μέρος της συνολικής δέσμης μέτρων που συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 9 Απριλίου 2020 και εγκρίθηκε στις 23 Απριλίου 2020.