Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων αλλά και του πλαισίου αφερεγγυότητας, διαπιστώθηκε αρμοδίως πως έμειναν εκτός προστασίας οι εγγυητές σε περίπτωση εκκαθάρισης εταιρείας. Το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να κλείσει τα κενά, κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 40 παρά 1 ερωτήματα της Ad Hoc προς τράπεζες και ΚΤ

Τον Ιούλιο του 2018, κατά τη συζήτηση των νομοσχέδιων, η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση της Βουλής για αφαίρεση του χρονικού περιορισμού, ο οποίος ήταν μέχρι τον Απρίλιο του 2021, για την εφαρμογή της ευνοϊκής μεταχείρισης των εγγυητών στο πλαίσιο των μηχανισμών αφερεγγυότητας. Επίσης αποδέχθηκε να καλυφθούν όσες συμβάσεις εγγύησης υπογράφτηκαν τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο το 2018.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, εκ παραδρομής ο μηχανισμός της εκκαθάρισης εταιρειών δεν προσαρμόστηκε, όπως τους υπόλοιπους μηχανισμούς της αφερεγγυότητας. Με το νέο νομοσχέδιο διορθώνεται η παράλειψη, με την τροποποίηση του άρθρου 299 του περί Εταιρειών Νόμου, το οποίο αφορά τη μεταχείριση των εγγυητών στην περίπτωση εκκαθάρισης εταιρείας. Με την τροποποίηση του νόμου, το πλαίσιο θα συνάδει με την προστασία που τυγχάνουν πλέον οι εγγυητές σε όλους τους υπόλοιπους μηχανισμούς του πλαισίου αφερεγγυότητας, δηλαδή εάν ο χρεώστης πτωχεύσει ή συμμετέχει σε Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωμής ή διοριστεί εξεταστής για την αναδιάρθρωση των χρεών εταιρείας, μετά τη ψήφιση του νομοθετικού πακέτου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετουμένων δανείων.

Η κυβέρνηση προώθησε το νομοσχέδιο για σκοπούς συνοχής της μεταχείρισης που τυγχάνουν οι εγγυητές, σε περίπτωση που ο πρωτοφειλέτης ενταχθεί στο πλαίσιο αφερεγγυότητας. Συγκεκριμένα, για όσα φυσικά πρόσωπα υπέγραψαν συμβάσεις εγγύησης για οφειλές εταιρείας μέχρι τις 13 Ιουλίου 2018, ακόμα και εάν το διάταγμα εκκαθάρισης της εταιρείας εκδοθεί μετά τον Απρίλιο του 2021, τα πρόσωπα αυτά καταβάλλουν μηνιαίες δόσεις για τις υποχρεώσεις τους ως εγγυητές, αφού αφαιρεθούν τα λογικά έξοδα διαβίωσης τους και της οικογένειας τους, καθώς και το ύψος των δόσεων που έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν ως πρωτοφειλέτες.