Συνολικά 4.800 υπηρεσίες την ημέρα παρέχουν στους πολίτες τα Kέντρα Eξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ). Μάλιστα, πέρσι τα ΚΕΠ προσέφεραν 1,17 εκατ. συνολικές υπηρεσίες στους πολίτες.
Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ), από τον Δεκέμβριο του 2005, οπότε λειτούργησε το πρώτο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, τα ΚΕΠ παρείχαν 10,4 εκατ. υπηρεσίες προς τους πολίτες, καθώς και 3,2 εκατ. υπηρεσίες πληροφόρησης τηλεφωνικώς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έως 2021 η προστασία εγκλωβισμένων αγοραστών
Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης έκαναν τα τελευταία 14 χρόνια τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη, καθώς πλέον δεν χρειάζονται να μετακινούνται από το ένα κυβερνητικό τμήμα στο άλλο για να εξυπηρετηθούν. Στα κέντρα συστεγάζονται ενενήντα και πλέον δημόσιες υπηρεσίες, που παρέχονται από διάφορα υπουργεία, τμήματα και υπηρεσίες. Επίσης, ικανοποιητικό είναι και το ωράριο λειτουργίας όλων των ΚΕΠ, καθώς είναι συνεχόμενο, από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 5:00 το απόγευμα, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Μάλιστα, η τελευταία έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού κατέδειξε πως το 92,4% των πολιτών δήλωσαν υψηλό βαθμό ικανοποίησης από τα συγκεκριμένα κέντρα. Επίσης, το 87,3% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι για τον χρόνο που ανέμεναν να εξυπηρετηθούν στα ΚΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί πως σύντομα αναμένεται να διεξαχθεί νέα έρευνα ικανοποίησης πολιτών.
Στους στόχους του ΤΔΔΠ για την επόμενη χρονιά είναι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών, με την επέκταση και βελτίωση του θεσμού των ΚΕΠ και μέσω της προώθησης μέτρων για την περαιτέρω βελτίωση της παροχής υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, θα επιδιωχθεί επέκταση του θεσμού των ΚΕΠ και βελτίωση της λειτουργίας τους, καθώς και η παροχή ολοκληρωμένης και έγκαιρης πληροφόρησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για τις συναλλαγές τους με τη Δημόσια Υπηρεσία. Τέλος, τα ΚΕΠ στοχεύουν στη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών και των επιχειρήσεων στις πληροφορίες του δημοσίου, μέσω της ανάπτυξης και διαχείρισης μιας σύγχρονης Διαδικτυακής Πύλης Ανοικτών Δεδομένων, καθώς και εμπλουτισμός των δεδομένων που φιλοξενούνται στην πύλη data.gov.cy, με τη σταδιακή ένταξη των ημικρατικών οργανισμών και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ελευθερία Παϊζάνου