Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα τεθούν φέτος εποπτευόμενες εταιρείες που είχαν ή έχουν επιχειρηματική σχέση με πρόσωπα που έχουν πολιτογραφηθεί μέσω του ΚΕΠ, δήλωσε χθες η πρόεδρος της επιτροπής, Δήμητρα Καλογήρου. Στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου για τα πεπραγμένα του 2020 και τις προτεραιότητες για το 2021, αναφέρθηκε ότι το Τμήμα Παρεμπόδισης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες θα διεξάγει φέτος επιτόπιους και εξ αποστάσεως ελέγχους για το θέμα των πολιτογραφήσεων, το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. «Θα θέλαμε σαν ΕΚΚ να είμαστε σίγουροι ότι οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν πολιτογραφηθεί και είναι πελάτες των εταιρειών που εποπτεύουμε, έχουν όλες τις πληροφορίες που πρέπει να έχουν στους φακέλους και ακολουθούν τη νομοθεσία που διέπει το ξέπλυμα χρήματος», ανέφερε η κ. Καλογήρου.
Κυρώσεις
Το 2020 η Κεφαλαιαγορά προχώρησε στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων και άλλων μέτρων. Συγκεκριμένα, επέβαλε συνολικές διοικητικές κυρώσεις €3,19 εκατ., εκ των οποίων τα €2,02 εκατ. επιβλήθηκαν σε ΚΕΠΕΥ. Προχώρησε επίσης σε αναστολή της άδειας λειτουργίας 8 ΚΕΠΕΥ, σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας 3 ΚΕΠΕΥ, ενώ κάλεσε πέραν των 93 εποπτευόμενων οντοτήτων να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος για αδυναμίες και/ή παραλείψεις που είχαν εντοπιστεί κατά τους ελέγχους των εποπτικών τμημάτων.
Αδειοδοτήσεις
Η κ. Καλογήρου επεσήμανε πως εντός του 2020 συνεχίστηκε απρόσκοπτα η εξέταση των αιτήσεων για αδειοδότηση νέων εποπτευόμενων οντοτήτων. Συνολικά έλαβαν έγκριση 88 οντότητες, εκ των οποίων 69 δραστηριοποιήθηκαν στις συλλογικές επενδύσεις, 14 στην παροχή επενδυτικών υπηρεσιών και 5 στην παροχή διοικητικών υπηρεσιών. Σε αυτό το χρονικό σημείο, η ΕΚΚ έχει υπό την εποπτεία της 779 οντότητες, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 4,42% σε σχέση με το 2019, που είχε στην εποπτεία της 746 οντότητες. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του τομέα, υπογράμμισε ότι τη χρονιά που πέρασε, περιήλθε υπό την εποπτεία της μια νέα κατηγορία εποπτευομένων, αυτή των μικρών διαχειριστών οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (ΜιΔΟΕΕ ή Mini-Managers), αλλά και ένα νέο επενδυτικό προϊόν, η συμμετοχική χρηματοδότηση, μετά από την εφαρμογή των σχετικών νομοθεσιών. ν.
Θεανώ Θειοπούλου