Τους επόμενους μήνες αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης του Χρηματιστηρίου Αξίων Κύπρου (ΧΑΚ), η οποία θα διαρκέσει 14 μήνες. Αυτή είναι η στρατηγική επιλογή που προκρίνεται. Ωστόσο, πριν από την αποκρατικοποίηση, θα επιδιωχθούν βελτιώσεις στην εργασιακή του λειτουργία, με άμεσα επιτεύξιμα αποτελέσματα και την ανάπτυξη των στρατηγικών εταιρικών σχέσεων. Παράλληλα, το κράτος θα πρέπει να αναδιαρθρώσει τον οργανισμό, βάσει ενός λεπτομερούς επιχειρηματικού σχεδίου και να επενδύει περιορισμένα ή καθόλου κεφάλαια πριν την ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ.
Στο τραπέζι δύο σενάρια
Σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε για την κυβέρνηση η κοινοπραξία «ACL Consortioum», το ΧΑΚ θα μπορούσε να ιδιωτικοποιηθεί μέσω δύο σεναρίων. Το πρώτο προβλέπει όπως το ΧΑΚ παραμένει ως έχει και να δημιουργηθεί κάτω από αυτό ένας κρατικός όμιλος θυγατρικών εταιρειών ιδιωτικού δικαίου, που να ανήκουν εξ ολοκλήρου στο κράτος. Όλες οι πιο πάνω υποχρεώσεις θα μεταβιβάζονται αρχικά στις θυγατρικές, οι οποίες θα πωληθούν στον επενδυτή, αφού προηγουμένως οι εργαζόμενοι απορροφηθούν από τον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ή θα τους προσφερθεί σχέδιο εθελούσιας πρόωρης αφυπηρέτησης. Το άλλο σενάριο προβλέπει θέσπιση νομοθεσίας, με την οποία το ΧΑΚ θα σταματήσει να υφίσταται και να σχηματιστεί ομάδα διαδοχικών εταιρειών που θα ανήκουν στο κράτος και στη συνέχεια θα πωληθούν σε ιδιωτή επενδυτή.
Ok από Υπουργικό
Αξίζει να σημειωθεί πως την πρόταση για την άμεση αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ υπέβαλε, μέσα από μελέτη που διενήργησε, η κοινοπραξία «ACL Consortioum», η οποία επιλέγηκε από την κυβέρνηση μετά από ανοικτό διαγωνισμό. Σε επιστολή του, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, σημειώνει πως το υπουργείο, αφού μελέτησε και αξιολόγησε τις απόψεις της κοινοπραξίας που περιλαμβάνονται στη μελέτη και μετά από διαβούλευση με το διοικητικό συμβούλιου του ΧΑΚ, υιοθέτησε τις συγκεκριμένες εισηγήσεις και πρόκρινε τη στρατηγική επιλογή για άμεση αποκρατικοποίηση του χρηματιστηρίου ως την πιο εφικτή και συμφέρουσα για το κράτος.
Τον περασμένο Μάιο, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την στρατηγική επιλογή της αποκρατικοποίησης, τη σύσταση της ομάδας συντονισμού και της ομάδας υλοποίησης του έργου, στις οποίες συμμετέχουν στελέχη και του Υπουργείου Οικονομικών και του ΧΑΚ. Οι ομάδες θα προχωρήσουν σε δράσεις για να υλοποιηθεί η αποκρατικοποίηση του κυπριακού χρηματιστηρίου. Σημειώνεται πως έχει προκηρυχθεί και διαγωνισμός για την πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων για να υλοποιηθεί η απόφαση της ιδιωτικοποίησης. Οι εξωτερικοί σύμβουλοι θα είναι υπό την επίβλεψη της ομάδας συντονισμού και της ομάδας υλοποίησης του έργου. Συνολικά υποβλήθηκαν 5 προσφορές από εξωτερικούς συμβούλους, οι οποίες αξιολογούνται από την Επιτροπή Αξιολόγησης. Όπως σημειώνει ο κ. Πετρίδης, «τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών εντός του πρώτου τετράμηνου του 2021 και την επιλογή των εξωτερικών συμβούλων, οι οποίοι θα δράσουν για την υλοποίηση της στρατηγικής επιλογής για το ΧΑΚ, η οποία σύμφωνα με τη μελέτη αναμένεται να διαρκέσει περίπου 14 μήνες».
Η κοινοπραξία πρότεινε τέσσερις εφικτές στρατηγικές επιλογές για το ΧΑΚ, επιλέγοντας αυτή της άμεσης αποκρατικοποίησης. Υπολογίστηκε πως η δημοσιονομική επίπτωση από τη συγκεκριμένη επιλογή θα είναι γύρω στα €6,2 εκατ. Μάλιστα, βάσει της συγκεκριμένης απόφασης, οι όποιες απαιτήσεις ανακεφαλαιοποίησης του ΧΑΚ θα βαραίνουν τους νέους ιδιοκτήτες, εκτός εάν το κράτος αποφασίσει να παραμείνει συνιδιοκτήτης, με μικρή συμμετοχή. Όσον αφορά το κόστος αναδιοργάνωσης, αυτό θα καλύπτεται επαρκώς από τα υπάρχοντα διαθέσιμα μετρητά του ΧΑΚ, με την προϋπόθεση ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων χρονικών πλαισίων (14 μήνες). Η σύσταση της κοινοπραξίας βασίζεται στο ότι το κράτος δεν θα είναι σε θέση να επενδύσει κεφάλαια και να αναπτύξει το ΧΑΚ ή και να παραμείνει συνιδιοκτήτης του ΧΑΚ.
Παράλληλα η κοινοπραξία εκτιμά πως η άμεση ιδιωτικοποίηση του χρηματιστηρίου θα δράσει ως καταλύτης για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των ενδιαφερόμενων μερών στο ΧΑΚ, καθώς συμβαδίζει με τις σημερινές τάσεις ιδιωτικοποιήσεων στον παγκόσμιο και περιφερειακό χρηματιστηριακό κλάδο. Επίσης, η συγκεκριμένη επιλογή θεωρείται ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία.