Θέμα ασυμβίβαστου για τον Κύπρο Μιχαηλίδη, ήγειρε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατά την κατάθεσή του στη χθεσινή συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής για το σφαγείο Cypra. Το θέμα ήγειρε στο γραπτό πολυσέλιδο σημείωμά του και απασχόλησε αρχικά την Επιτροπή. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι δεν μπορεί να φανταστεί την έκδοση πορίσματος από την Επιτροπή που να σχολιάζει τις δράσεις της Αστυνομίας, στην οποία Επιτροπή συμμετέχει ο Κύπρος Μιχαηλίδης ο οποίος διετέλεσε Αρχηγός της Αστυνομίας, Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας και Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας, στην επαρχία όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα με τη Cypra.
Όταν στις αρχές Νοεμβρίου του 2020 υπήρξαν τα κρούσματα κορωνοϊού στους εργάτες της Cypra, υπενθύμισε ότι η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ) που υπάγεται στην Αστυνομία και το Τμήμα Εργασίας, προέβησαν σε ελέγχους σε δύο σφαγεία. «Θα ανέμενε λοιπόν κανείς ότι σε μία επιχείρηση που εργοδοτεί περίπου 100 ξένους εργάτες, θα έκανε συχνά εφόδους η Υπηρεσία αυτή. Ρωτήσαμε πρόσφατα στην Αστυνομία και μας είπαν ότι δεν έχουν καταγεγραμμένη οποιαδήποτε άλλη τέτοια επιχείρηση της ΥΑΜ στις εγκαταστάσεις της Cypra», είπε.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είπε ο Χασαπόπουλος στην ερευνητική για το Cypra
Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ενδεχομένως να προκύπτει θέμα ευνοϊκής μεταχείρισης της Cypra από πλευράς Αστυνομίας με τη διαχρονική ανοχή. «Αντιλαμβάνομαι ότι δημιουργείται κώλυμα λόγω της συμμετοχής του κ. Κύπρου Μιχαηλίδη στην Επιτροπή σας, αλλά δεν μπορούσα να αποσιωπήσω ένα τόσο σοβαρό θέμα», συμπληρώνει. Πρόσθεσε ότι ο Επίτροπος Κύπρος Μιχαηλίδης, ήταν για χρόνια ελεγχόμενος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Στην κατάθεσή του ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει, «αν εσείς όντως θεωρείτε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι κατηγορούμενη για κάτι, τότε για τον κ. Κύπρο Μιχαηλίδη εγείρεται πρόδηλο ασυμβίβαστο λόγω της ασυμβίβαστης διπλής ιδιότητας, αφενός του κριτή, και αφετέρου του επί μακρόν και μέχρι πολύ πρόσφατα ελεγχόμενου». Η Λεμονιά Καουτζιάνη έσπευσε να ανακοινώσει ότι «Δεν είναι ελεγχόμενη η Ελεγκτική Υπηρεσία». Αντίθετα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χάρης Πογιατζής ανέφερε ότι όλες οι υπηρεσίες είναι ελεγχόμενες με βάση όρους εντολής.
Περαιτέρω ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι υπάρχει μαρτυρία, η οποία δεικνύει ότι έγιναν αρκετοί έλεγχοι διαχρονικά, προσθέτοντας ότι υποκειμενικά μπορεί κανείς να πει ότι όσους ελέγχους και να κάνει κανείς δεν είναι αρκετοί, αφού πρόκειται για μια μεγάλη εταιρεία.
Ο Κύπρος Μιχαηλίδης είπε πως υπάρχουν στοιχεία για 10 καταγγελίες που έγιναν, οι οποίες έχουν διερευνηθεί. Εξήγησε ότι ανοίχθηκαν περίπου 90 υποθέσεις για το σφαγείο, για κορωνοϊό, αλλά και για παράνομη εργοδότηση. Σημείωσε ότι όσες καταγγελίες ήρθαν ενώπιον της Αστυνομίας είχαν διερευνηθεί. Πρόσθεσε ότι αν και ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ότι η Αστυνομία δεν είναι ελεγχόμενη, αν υπάρξει οποιοδήποτε λάθος ή ατασθαλία εκ μέρους της Αστυνομίας, θα διερευνηθεί σε βάθος.
Το μέλος της Επιτροπής, Λεμονιά Καουτζιάνη, πρόσθεσε ότι αν προκύψει κάτι για την Αστυνομία θα υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες σε άλλο επίπεδο από τον Γενικό Εισαγγελέα.
«Η Ελεγκτική Υπηρεσία ενεργεί πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον»
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ο διορισμός της Ερευνητικής Επιτροπής αποφασίστηκε μετά την «παράσταση» που έδωσε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου ο Σωκράτης Χάσικος στις 26/11/2020. Υποστήριξε ακόμα ότι οι ενέργειες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην υπόθεση Cypra απέδειξαν περίτρανα ένα πράγμα: Πως η Ελεγκτική Υπηρεσία, ανταποκρινόμενη στην υψηλή αποστολή της, ενεργεί πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν είχε κανένα λόγο να ερευνήσει θέματα τυχόν ανοχής εκ μέρους της πολεοδομικής Αρχής ή της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας. Ανέφερε ότι «είναι τοις πάσι γνωστό οι κάκιστες σχέσεις του Σωκράτη Χάσικου με τη Ρέα Γεωργίου. Υποστήριξε ότι ο Σ. Χάσικος θεωρούσε ότι βρίσκεται σε οξεία έχθρα με τη Ρέα Γεωργίου και επομένως θεωρεί ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών, όσο ήταν υπουργός ο Σ. Χάσικος, θα ευνοούσε την Cypra.
Περαιτέρω ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υποστήριξε πλήρως τις ενέργειες του Ανδρέα Χασαπόπουλου. «Επιλέγω συνεργάτες στους οποίους έχω εμπιστοσύνη, ο κ. Χασαπόπουλος ήταν ένας εξ αυτών, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση τέτοιο θέμα που απασχολεί επί μακρόν την Υπηρεσία και είναι τόσο σοβαρής φύσης να μην το μελετήσω εις βάθος προσωπικά. Είχα πλήρη γνώση των θεμάτων που καθηκόντως χειριζόταν ο κ. Χασαπόπουλος και ουδεμία επιστολή μπορούσε να σταλεί από τον κ. Χασαπόπουλο χωρίς την έγκρισή μου».
Ο κ. Μιχαηλίδης έδωσε απαντήσεις και στα όσα καταλόγισε ως προς το πρόσωπό του ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης. Χαρακτήρισε μυθοπλασία τα όσα ανέφερε ότι «δήθεν η Ελεγκτική Υπηρεσία ήταν ο λαμβάνων τις αποφάσεις στην ΚΕΑΑ. Αυτό είναι από νομικής και πραγματικής άποψης μία ανοησία. Συνεπώς, το παραμύθι του κ. Πίπη καταρρέει σαν χάρτινος πύργος και αποδεικνύεται το στημένο παιγνίδι του για στοχοποίηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με γελοία επιχειρήματα», πρόσθεσε.
Βολές Χασαπόπουλου κατά Κτηνιατρικών Υπηρεσιών
Έναν διαφορετικό Ανδρέα Χασαπόπουλο από αυτόν που περίγραφαν πρώην και νυν στελέχη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για θέματα του σφαγείου Cypra, αντιμετώπισαν χθες τα μέλη της. Χαμηλών τόνων, χωρίς να ξεφύγει, ακόμα και μετά από προκλήσεις έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα που του τέθηκαν.
Ο τέως διευθυντής Τεχνικού Ελέγχου στην Ελεγκτική Υπηρεσία Ανδρέας Χασαπόπουλος, παραδέχθηκε ότι υπήρχε ένσταση σε συνεδριάσεις στην παρουσία κτηνιατρικών λειτουργών, ακόμα και διευθυντών, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες διαφωνούσαν με τις θέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για να δικαιολογήσουν δικές τους πράξεις και παραλείψεις. Ανέφερε μάλιστα πως η συμπεριφορά του διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε δικηγόρο της Νομικής Υπηρεσίας.
Ο κ. Χασαπόπουλος κλήθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Χάρη Πογιατζή να αναφερθεί στις επαγγελματικές και οικογενειακές σχέσεις που είχε με τη Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου. Απαντώντας υποστήριξε πως οι σχέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τη Γενική Λογίστρια ήταν καθαρά υπηρεσιακές και δεν είχε καμία προσωπική ή οικογενειακή σχέση μαζί της. «Οι σχέσεις μας ήταν καλές και από τους ελέγχους μας διαπιστώναμε ότι η Γενική Λογίστρια έκανε καλή δουλειά στο Γενικό Λογιστήριο, αλλά δεν είχαμε οποιαδήποτε προσωπική σχέση ούτε εγώ, ούτε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης».
Πρόσθεσε πως τόσο ο ίδιος όσο και η Ελεγκτική Υπηρεσία δρούσαν μέσα στο πλαίσιο της νομοθεσίας στο θέμα του σφαγείου της Cypra. Σημείωσε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία έκανε σωστά τη δουλειά της στο θέμα του ελέγχου των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και την υπόθεση της Cypra, τονίζοντας πως εκείνο που θα μπορούσε να γίνει ήταν μια έρευνα για ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας Sigan η οποία από το 2004 μέχρι το 2021 έχει ένα μονοπώλιο σε υπερβολικά υψηλές τιμές.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με τη συμπεριφορά του, ότι δηλαδή ήταν έντονος, επιθετικός και πιεστικός προς μέλη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ο κ. Χασαπόπουλος είπε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Σε κάποιες συνεδρίες, πρόσθεσε, μπορεί να υπήρχε κάποια ένταση, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο, και πάντα μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια.