Ανθεκτικός ο ναυτιλιακός τομέας της Κύπρου, παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, με συνεισφορά στην κυπριακή οικονομία 7% του ΑΕΠ και εμπορικό στόλο που έχει ξεπεράσει τα 25 εκατ. ολικής χωρητικότητας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε δείπνο που παρέθεσε στην Αθήνα προς τιμήν του η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών.
Ενώπιον Ελλήνων και Κυπρίων εφοπλιστών, ο ΠτΔ αποκάλυψε το στρατηγικό όραμα για την Κυπριακή Ναυτιλία το οποίο θα εξαγγείλει στις 12 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει 35 στοχευμένες δράσεις, με τις οποίες ο νευραλγικός τομέας θα καταστεί πιο ευέλικτος, ανταγωνιστικός, σύγχρονος και με πρωταγωνιστική παρουσία διεθνώς.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημιουργία Κοινής Ναυτιλιακής Επιτροπής Κύπρου – Αιγύπτου
Η στρατηγική καταρτίσθηκε μετά από μακρές διαβουλεύσεις του υφυπουργού Βασίλη Δημητριάδη με την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών και άλλους φορείς, κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της Κυπριακής Ναυτιλίας. Αυτή συνοπτικά περιλαμβάνει:
· Τη διαμόρφωση ειδικού πλαισίου για δημιουργία Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση ήδη βρίσκεται στο στάδιο κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου.
· Ενίσχυση της στελέχωσης του δικτύου των Ναυτιλιακών Γραφείων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό.
· Δημιουργία φιλικής προς τον χρήστη Ηλεκτρονικής Ναυτιλιακής Βιβλιοθήκης – το λεγόμενο e-Maritime Library- μέσω της οποίας θα παρέχεται ενημέρωση και εντοπισμός της ναυτιλιακής νομοθεσίας, καθώς και των εγκυκλίων, ανακοινώσεων και οδηγιών που εκδίδει το κράτος.
· Δημιουργία «Ηλεκτρονικού Γραφείου Υποστήριξης» –του λεγόμενου e-Helpdesk– το οποίο θα λειτουργεί ως ενιαίο σημείο επαφής, με στόχο να ανταποκρίνεται σε όλα τα αιτήματα των ναυτιλιακών εταιρειών μέσω διαδικτυακής κινητής εφαρμογής.
· Παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενθάρρυνση της έρευνας και καινοτομίας στη Ναυτιλία.
Η αυξητική τάση στην εγκατάσταση ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο, είπε ο ΠτΔ, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πλοιοκτήτες, εφοπλιστές και πλοιοδιαχειριστές, που επιλέγουν την Κύπρο ως τη βάση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.
Αναγνώριση από ΕΕ
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, Ανδρέας Χατζηγιάννης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάδειξη και προώθηση της Κυπριακής Ναυτιλίας από την Κυβέρνηση και έκανε λόγο για δείγμα γραφής, αλλά και αξιόπιστη δέσμευση από τον ΠτΔ, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για την Κύπρο.
Η δραστηριότητα της Ναυτιλίας εξελίσσεται μακριά από την καθημερινή εμπειρία των ανθρώπων και ίσως για αυτό διαφεύγει και η αποτίμηση της προστιθέμενης αξίας της για τη ζωή μας, ανέφερε ο κύριος Χατζηγιάννης.
Πρόσθεσε ότι «είναι παράδοξο που η ΕΕ δεν έχει αναγνωρίσει και προσδώσει στη Ναυτιλία εμπράκτως τη θέση που της αναλογεί. Η ΕΕ δεν μπορεί να διαδραματίσει με αξιώσεις τον διεθνή ρόλο της αν δεν περιφρουρήσει την ανταγωνιστικότητα του εμπορικού στόλου της».
Εξέχουσες προσωπικότητες έδωσαν το «παρών» τους στους κήπους του Cyprus Tower στην Κηφισιά. Βαρδής Βαρδινογιάννης, Νίκος Τσαβλίρης, Βασίλης Θεοχαράκης, Χαράλαμπος Μυλωνάς, Αγγελική Φράγκου, Πάνος Λασκαρίδης, Θανάσης Μαρτίνος, Γιώργος Προκοπίου, Δημήτρης Μελισσανίδης, Φραγκίσκος Κανελλάκης, Φίλιππος Ευσταθίου, Μάριος Σταφυλοπάτης, Γιάννης Κούστας, Χάρης Βαφιάς, Γιώργος Αγγελόπουλος, Πέτρος Παππάς, Πόλυς Β. Χατζηιωάννου, Πόλυς Λ. Χατζηιωάννου, Αναστάσης Δαυίδ, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Μιχαήλ Χανδρής και Αριστείδης Ευσταθίου, τα ονόματα των εφοπλιστών που παρευρέθηκαν στη δεξίωση του προέδρου της Ένωσης Κυπρίων Εφοπλιστών, Ανδρέα Χατζηγιάννη.
Φορολογικά και άλλα κίνητρα
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε κατανόηση για την πικρία που διακρίνει τους πλοιοκτήτες για τις πολιτικές της ΕΕ και υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται υπό συνεχή εγρήγορση, ώστε να επιτευχθεί επικαιροποίηση των προσφερόμενων φορολογικών και άλλων κινήτρων, στη βάση και των εισηγήσεων των επηρεαζομένων.
«Και τούτο διότι ως υπεύθυνη Κυβέρνηση έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι για να διατηρήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής Ναυτιλίας απαιτείται και η δημιουργία ισχυρών δεσμών συνεργασίας μεταξύ των ρυθμιστικών Αρχών και της ναυτιλιακής βιομηχανίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η λειτουργία του υφυπουργείου Ναυτιλίας έχει ενδυναμώσει αυτές τις συνέργειες, επιτρέποντας παράλληλα στην Πολιτεία να γίνει κοινωνός των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και να διαμορφώσει μέσα από εποικοδομητικό διάλογο πρωτοβουλίες περαιτέρω στήριξης του τομέα.