Παρατείνεται η Δημόσια Διαβούλευση για τα προσχέδια των Κανονισμών περί Αποβλήτων (Διαχείριση Πλαστικών Αποβλήτων Γεωργικής Προέλευσης) Κανονισμοί, έως τις 30 Οκτωβρίου 2021, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρει, οι νέοι Κανονισμοί αφορούν τη διαχείριση πλαστικών αποβλήτων γεωργικής προέλευσης. Σημειώνει ότι η προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, από την ορθολογική διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων γεωργικής προέλευσης, ήταν προτεραιότητα του Τμήματος Περιβάλλοντος και κατέληξε στην ετοιμασία προσχεδίου Κανονισμών στα πλαίσια του περί Αποβλήτων Νόμου 2011 έως 2016, εφαρμόζοντας τη «Διευρυμένη Ευθύνη του Παραγωγού». Η ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση των πλαστικών αποβλήτων γεωργικής προέλευσης ρυπαίνει το έδαφος, την ατμόσφαιρα, τα νερά και βλάπτει σοβαρά την ανθρώπινη υγεία.
Σύμφωνα με την αρχή της «Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού», υπόχρεοι παραγωγοί είναι όσοι τοποθετούν πλαστικά προϊόντα γεωργικών καλλιεργειών στην αγορά.
Σημειώνεται ότι οι Κανονισμοί επιβάλλουν όπως οι υπόχρεοι παραγωγοί δημιουργήσουν ατομικά ή συλλογικά συστήματα διαχείρισης, ώστε να υπάρχει δυνατότητα στους κατόχους των αποβλήτων (γεωργοί/αγρότες, διανομείς, χρήστες κ.λπ.) να παραδίδουν τα πλαστικά απόβλητα γεωργικής προέλευσης στα σημεία συλλογής (σταθερές ή κινητές μονάδες).
Οι παραγωγοί, στη συνέχεια έχουν την υποχρέωση να δημιουργήσουν εκείνες τις διαδικασίες και υποδομές, ώστε τα απόβλητα να συλλέγονται από τα σημεία συλλογής και να παραδίδονται σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις για τη διαχείριση τους.
Σχόλια επί των προσχεδίων μπορούν να υποβάλλονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου 2021, ταχυδρομικώς στη διεύθυνση Τμήμα Περιβάλλοντος, 1498 Λευκωσία ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ngeorgiou@environment.moa.gov.cy.
Στόχος ένα νομοσχέδιο χωρίς κενά, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας για αθέμιτες πρακτικές
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι οι χαμηλές τιμές που εξασφαλίζουν οι παραγωγοί σε σύγκριση με τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, Γιαννάκης Γαβριήλ όπου συζητήθηκε σήμερα το νομοσχέδιο περί αθέμιτων εμπορικών συναλλαγών.
Μιλώντας μετά την συνεδρία ο κ. Γαβριήλ είπε ότι η αδύναμη διαπραγματευτική θέση των γεωργών τους καθιστά σε πολλές περιπτώσεις έρμαιο εκμετάλλευσης από εμπόρους και μεσάζοντες με εξευτελιστικές τιμές, προσθέτοντας ότι διαχρονική απαίτηση της Επιτροπής ήταν η νομοθετική ρύθμιση και η απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που επιβάλλονται στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων εις βάρος κυρίως των παραγωγών.
Το νομοσχέδιο, είπε ο κ. Γαβριήλ, επιχειρεί να ρυθμίσει το θέμα, περιέχει κάποια θετικά στοιχεία με την απαγόρευση 13 σημείων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. «Περιλαμβάνει ωστόσο και αρκετές εξαιρέσεις και γι’ αυτό η Επιτροπή θα το εξετάσει εξονυχιστικά στις προσεχείς συνεδρίες» είπε.
Στόχος είπε, είναι να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο προς όφελος των παραγωγών χωρίς κενά που θα επιτρέψουν την συνέχιση σημερινών απαράδεκτων πρακτικών.
Η θέση του ΑΚΕΛ, δήλωσε ο κ. Γαβριήλ, είναι πως πρέπει να προωθηθούν και άλλα μέτρα όπως η δημιουργία μητρώου εμπόρων και το κεντρικό δημοπρατήριο τιμών που θα ενισχύουν την διαφάνεια στον καθορισμό των τιμών.