Πλαστογραφία, ψευδείς παραστάσεις, πλαστοπροσωπία και απάτη κατά την πώληση ή υποθήκευση περιουσίας, είναι τα κυρίαρχα αδικήματα που φιγουράρουν στον κατάλογο των οικονομικών εγκλημάτων που έχουν στο ενεργητικό τους οι Κύπριοι.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα, το 2020 υπήρχαν καταχωρημένες υποθέσεις στο μητρώο εγκλήματος 555 υποθέσεις και οι εξιχνιασμένες ήταν 478, σε σύγκριση με 425 και 382 αντίστοιχα για το 2019. Στα «δημοφιλή» αδικήματα της τριετίας είναι οι ψευδείς παραστάσεις, απάτη κ.λπ., η εξασφάλιση πίστωσης με ψευδείς παραστάσεις, αδικήματα σχετικά με το νόμισμα και η απάτη κατά την πώληση ή υποθήκευση περιουσίας.
Επιπρόσθετα, η Αστυνομία δέχτηκε 8 καταγγελίες για το ξέπλυμα χρήματος (ο περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμος). Τα περισσότερα αδικήματα αυτής της κατηγορίας καταγράφονται το 2014 που φθάνουν τα 114 και εξιχνιάστηκαν όλες οι υποθέσεις. Το 2016 οι καταγγελίες για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ήταν 6 και εξιχνιάστηκαν, το 2017 ήταν 26 με τον βαθμό επιτυχίας στην εξυγίανση να ανέρχεται στο 96,2%. Το 2018 υπήρχαν 3 καταγγελίες για το συγκεκριμένο αδίκημα και όλες εξιχνιάστηκαν.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Στήριξη στους πρωτοφειλέτες δανείων μέσω του σχεδίου Οικία
- Αγώνας δρόμου για τις κρατικές εγγυήσεις
- Δωρεάν διακοπές για 3.200 χαμηλοσυνταξιούχους
Στα οικονομικά αδικήματα των επιτηδείων έχει μπει και το διαδίκτυο, γι’ αυτό η Αστυνομία Κύπρου και το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλούν το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό. Το 2020 οι καταχωρημένες υποθέσεις για πλαστογραφία σχετιζόμενη με ηλεκτρονικό υπολογιστή ήταν 12 και οι εξιχνιασμένες 4.
Οι απάτες σχετιζόμενες με ηλεκτρονικό υπολογιστή που έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο εγκλήματος ήταν 42 το 2020 και οι εξιχνιασμένες 16. Για το 2018 και 2019 δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Σημειώνεται ότι το ηλεκτρονικό έγκλημα, κυβερνοέγκλημα ή έγκλημα στο διαδίκτυο (electronic crime ή cybercrime) είναι το έγκλημα που περιλαμβάνει έναν υπολογιστή και ένα δίκτυο. Ο υπολογιστής μπορεί να είναι το μέσο για τη διάπραξη του εγκλήματος ή να αποτελεί τον στόχο. Συνήθη ηλεκτρονικά εγκλήματα περιλαμβάνουν υποθέσεις ηλεκτρονικής επίθεσης και κατασκοπείας κυβερνητικών ή μη κυβερνητικών φορέων, οικονομικής απάτης, εκφοβισμού και εκβιασμού. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) έχει αρμοδιότητα την επίτευξη υψηλού επιπέδου ασφάλειας στο διαδίκτυο.
Σχετικά με τα υπόλοιπα οικονομικά εγκλήματα, για το 2020 υπήρξαν 127 καταχωρημένες υποθέσεις για ψευδείς παραστάσεις, απάτη και 117 εξιχνιάσθηκαν. Για το αδίκημα εξασφάλισης πίστωσης με ψευδείς παραστάσεις καταχωρήθηκαν 23 υποθέσεις και 21 εξιχνιάσθηκαν. Υπήρξε μια καταχωρημένη υπόθεση για αδίκημα και 4 για απάτη κατά την πώληση ή υποθήκευση περιουσίας.
Οι καταχωρημένες υποθέσεις για αδίκημα που αφορά δόλιες συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλο ήταν 4 ενώ για τοκογλυφία και αισχροκέρδεια υπήρξε μια υπόθεση. Για το αδίκημα κλοπή από δημόσιους λειτουργούς υπήρξαν πέντε καταχωρημένες υποθέσεις οι οποίες εξιχνιάστηκαν, για το αδίκημα κλοπή από γραμματείς και υπηρέτες υπήρξαν καταχωρημένες 59 υποθέσεις και εξιχνιάστηκαν 57. Για το αδίκημα κλοπή από διευθυντές ή αξιωματούχων εταιρειών υπήρξαν 5 καταχωρημένες υποθέσεις και οι 3 εξιχνιάστηκαν. Υπήρξαν 22 καταχωρημένες υποθέσεις που αφορούν κλοπή από αντιπροσώπους οι οποίες εξιχνιάστηκαν. Οι καταχωρημένες υποθέσεις με αδικήματα σχετικά με το νόμισμα ήταν 25 και οι εξιχνιασθείσες υποθέσεις 19.